БОДИЛАКС – хранителна добавка срещу запек и излишни килограми

Как да помогнете на близък, борещ се със зависимост?

Трябва да сте много деликатни в комуникацията с човек, страдащ от зависимост към алкохол/наркотици или хазарт

зависимост
Справянето със зависимост към алкохол или наркотици е дълга и трудна битка

Въпреки че злоупотребата с вещества изглежда като личен избор, когато някой от семейството е зависим, това засяга всички. Обикновено човекът, който се бори с пристрастяване, крие от близките си. Някои успяват толкова добре да прикрият зависимостта си, че близките им научават за нея, след като вече е твърде късно. Пристрастяването от всякакъв вид може да бъде разрушително за човека. То има отрицателно влияние върху емоционалното, психическото и физическото здраве, а освен това вреди и на финансовото положение.

Ако смятате, че някой от близките ви страда, но не знаете как да подходите към него и как да му помогнете, тук ще намерите насоки и съвети за това.

 

Повдигнете темата по подходящ начин

 

Трудно е да говорите с близък за зависмостта му, но в повечето случаи зависимите искат помощ. Те може да имат проблем с психичното здраве и да не са сигурно как да се справят с него.

Сложната част в повдигането на тази тема е, че пристрастените предповичтат да избегнат проблема, отколкото да си признаят и да се изправят срещу него директно. Конфронтацията на любим човек с истината за неговата зависимост може да доведе до неприятна ситуация, която може да ескалира.

За да избегнете този сценарии е изключително важно да не критикувате! Трябва да говорите с човека по такъв начин, че да осъзнае, че има проблем, но без да се чувства нападнат. При никакви обстоятелства не трябва да го обвинявате или съдите.

Ако го направите, разговора ще бъде непродуктивен. В някои сутиации хората не осъзнават, че имат проблем. В други, човек може да стане дори агресивен, ако се почувства засегнат от критиките.

 

Разберете колкото се може повече за тяхната зависимост

 

Повечето зависими, особено пристрастените към тежките наркотици, мислят, че семействата и приятелите им никога няма да разберат тяхната борба. Това е една от основните причини да не се обръщат за помощ към близките си.

Така че е добра идея да научите възможно най-много за това, през което те преминават. Ще ги разберете по-добре и ще им е по-лесно да ви се доверят, ако сте наясно с проблема. От друга страна те ще забележат, че полагате усилия да ги разберете, което ще се отрази положително на комуникацията помежду ви.

 

Потърсете професионална помощ

 

Както споменахме по-рано зависимостите водят до психични или здравословни проблеми. В зависимост от конкретната ситуация на вашия близък, може да потърсите професионална помощ.

  • Професионален център за лечение: Ако вашият любом човек едва сега се отървава от веществото, към което е пристрастен, най-доброто място да го направи е в център за рехабилитация или детоксикация.
  • Анонимни групи за подкрепа: В допълнение към детоксикацията и рехабилитацията, вашият близък може да се нуждае от групово или индивидуално лечение. Има групи за анонимни алкохолици, които се придържат към метода от 12 стъпки, който помага значително при някои хора.
  • Терапевт по зависимости: Ако пристрастеният започне да ходи на терапия, това може да му помогне да разбере как да се бори по-успешно със своята зависимост. Професионалните терапевти, занимаващи се със зависимости, могат да му помогнат да не се върне към старите си разрушителни навици.

 

Бъдете състрадателни

 

Зависимостта е болест. И точно както не бихте обвинявали някого, ако има кашлица или температура, не трябва да обвинявате зависимия. Трябва да сте състрадателни към него. Много е важно да предложите помощта си без никакво осъждане.

Пристрастяването често се появява като метод за справяне със стреса. Алкохолът или наркотиците осигуряват временен комфорт и глътка въздух от ежедневното напрежение и стрес. Но преходният характер на този комфорт може да довете до пристрастяване, ако постигането му е свързано с консумацията на алкохол или наркотични вещества.

Когато се опитвате да помогнете на член на смейството или любим човек със зависисмот, съпричасността ще ви помогне да създадете доверие, което е от съществено значение за ефективното, дългосрочно отказване от вредния навик и възстановяване.

 

Имайте търпение

 

Както и да решите да помогнете на зависим човек, е изключително важно да не бързате. Трябва да не пришпорвате нещата, отказването на вредните навици може да отнеме дълго време.

Източник: https://www.getholistichealth.com; https://pixabay.com/

Алкогард алкохолизъм
АЛКОГАРД – премахва желанието за употреба на алкохол

зависимост

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *