БОДИЛАКС – хранителна добавка срещу запек и излишни килограми

5 храни, които подпомагат имунната система

Здравата имунна система може да намали риска от рак с над 60%

Имунната система е естествената защита на тялото срещу чужди агенти, като микроби, токсини и дори анормални клетки. Тя също така играе роля при възпаление и заздравяване. Научете кои храни укрепват имунната система и ги включете в хранителния си режим, за да бъдете здрави.

Имунната система е защитен механизъм на тялото ви срещу чужди агенти, като бактерии, вируси, паразити или токсини. Тази система действа дори срещу собствените си клетки, които са били променени по някаква причина, например раковите клетки.

Като направите добър избор на храна, можете да осигурите на имунната си система хранителни вещества, които са от решаващо значение за нейните функции. И както показва проучване, публикувано в The American Journal of Clinical Nutrition, микроелементите като витамини и минерали могат да помогнат в борбата с неговите слабости. Продължете да четете, за да научите повече.

Диня

  • Според публикация в Nutrition Research динята има голям антиоксидантен капацитет и биоактивни съединения, които допринасят за благосъстоянието на имунната система. Консумацията и не е свързана само с намаляване на маркерите за възпаление, но и с подобряване на имунния отговор.

Кисело мляко

  • Друга вкусна и здравословна храна, която ни помага да поддържаме имунната система в оптимални условия, е натуралното кисело мляко. Благодарение на съдържанието на пробиотични живи бактерии, то укрепва микробиотата и защитните механизми на организма.
  • Тези бактерии се установяват в червата. Според проучване, публикувано в The American Journal of Clinical Nutrition, киселото мляко подобрява здравето на червата и отделителната система, тъй като съдържа хранителни вещества като калций, цинк, витамини от група В и пробиотици.
  • Следователно включването му в хранителния ви план подобрява имунните функции и намалява риска от заболявания и инфекции. Можете да го консумирате на закуска, лека закуска или вечеря.

Чесън

  • Според информация в Journal of Immunology Research, чесънът съдържа алицин, съединение, способно да подсили имунната система в борбата срещу инфекции и бактерии. Установено е, че хората, които редовно консумират чесън, са по-малко склонни да се разболеят от грип, отколкото тези, които не ядат толкова често.

Гъби

  • Проучване, публикувано в International Journal of Medical Microbiology, установи, че гъбите са източник на важни биоактивни съединения и също така помагат за засилване на имунните функции.
  • Същата публикация подчертава, че те имат антибактериални свойства, витамини (B1, B2, B12, C, D и E), минерали и други хранителни вещества, които допринасят за имунитета ни. Те дори са известни със способността си за регулиране на холестерола.

Моркови

  • Морковът е питателен зеленчук, който може да се използва в много рецепти. Информацията, публикувана в Journal of Food Science and Technology, подчертава, че това е най-важният източник на каротеноиди в хранителните режими на западните страни. Освен това има и други биоактивни вещества, полезни за здравето.
  • Същата публикация подчертава, че редовната консумация на моркови укрепва функциите на имунната система, подобрява храносмилането, насърчава здравето на сърдечно-съдовата система и физическото и психическото здраве.

 

Източници: https://www.alphafoodie.com/ https://pixabay.com/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *