Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Очилата няма да помогнат: Развенчаване на митовете за кривогледството

Кривогледството е познато в медицинските среди и като страбизъм. Това е състояние, при което очите не винаги гледат точно в една и съща посока

кривогледството

Когато кривогледството е налице, разликата в посоката на очите може и да е много малка, но може и не винаги да е налице. Кривогледството е един от най-честите очни проблеми при децата.

Когато взаимодействието между очите е нарушено и те се разминават настрани, човек започва не само да изглежда зле и да вижда по-зле, но и губи способността си да възприема света в обем. Картината на околната среда става плоска. Не трябва да е така! Кривогледството може да бъде излекувано!

Професор Игор Азнаурян е детски очен и рефракционен хирург, детски офталмолог и доктор на медицинските науки. От него научаваме повече за кривогледството, както и за начините, които се използват за лечение на това заболяване.

Игор Азнаурян

Мит 1. Страбизмът е вродено заболяване. Възрастните не могат внезапно да станат кривогледи

Всъщност. Кривогледството не е просто диагноза, а комбинация от различни състояния, свързани с промяна в позицията на очната ябълка. Има много причини, които могат да нарушат правилните движения на очите. Известни са повече от 20 вида страбизъм, които се лекуват по съвсем различни начини. Патологията може да бъде вродена, наследствена или придобита поради наранявания или при наличието на някои заболявания. Понякога дори неправилната работа на частта от мозъка, отговорна за зрителното възприятие и движението на очите, става причина. Проблемът възниква и заради неправилна анатомия на очните мускули.

Най-вече кривогледството се появява при деца, но се случва и възрастните да страдат от него. Например, при онези, които не са излекували тази патология в детството или са я придобили в резултат на наранявания, инфекции, ендокринни заболявания и т. н. Но от страбизъм можете да бъдете излекувани на всяка възраст.

Мит 2. Много от новородените бебета са кривогледи. Но нищо, всичко ще се върне към нормалното. Не бързайте с лечението, в противен случай само ще се влоши

Всъщност. Това, че страбизмът ще премине от само себе си, или че детето ще го израсне, е дълбока заблуда. Въображаемият страбизъм на новородените е просто оптична илюзия. Ако детето наистина има страбизъм, той няма да изчезне. Потърсете медицинска помощ възможно най-скоро. Това е много сложна патология и трябва да се лекува прецизно, въз основа на причините, времето на възникване, както и характеристиките на развитието на бебето.

Абсолютно невярно е, че след лечението само ще се влоши. Не е истина и, че детето няма да може без очила и ще загуби бинокулярното си зрение (способността да възприема триизмерна картина). Ако причината за патологията се установи, ако лечението е избрано адекватно и проведено правилно, резултатът ще продължи цял живот.

Мит 3. Страбизмът може да се излекува с помощта на уреди и упражнения за очите

Всъщност . Към днешна дата няма единен подход към лечението на страбизма. Има само препоръки, но те не могат да обхванат всички най-сложни патологии. Някои от предписаните техники днес са остарели, а освен това са и твърде травмиращи.

Гимнастиката за очите е безсмислена. Няма упражнения, които да коригират кривогледството

Общият „шаблон“ на лечение, който, за съжаление, се използва на много места, е така наречената апаратна терапия. Тъй като няма нито диагноза „страбизъм“, нито една единствена причина за това явление, няма и ефективен метод за хардуерно лечение. И не е нужно да губите време за това.

Що се отнася до други консервативни методи, те са приемливи. Важно е обаче да е ясно, че терапевтичните курсове не трябва да продължават с години. За постигане на благоприятен ефект те се провеждат преди или след операцията. Тоест, лечението трябва да бъде изчерпателно.

Съвременната хирургия при страбизъм се основава на математическо моделиране на операцията и използването на нискотравматични техники, които позволяват на специалистите да работят без скалпел и ножици. Всяка друга операция на страбизъм е от миналия век. Операцията на очите е нискотравматична и протича под анестезия. Извършва се с много тънки нишки, под микроскоп при много голямо увеличение.

Иновативната радиовълнова технология не оставя белези след интервенцията, не провокира силен оток. Поради това времето за възстановяване се намалява с 2,5 до 3 пъти, в сравнение с традиционната очна хирургия.

След операцията е необходима рехабилитация, насочена към възстановяване на зрителната острота и стереоскопичното възприятие (бинокулярно зрение). При правилно лечение ефектът се запазва за цял живот и детето започва да вижда нормално без очила. Желателно е лечението да се проведе възможно най-рано, за да се постигне пълна зрителна рехабилитация преди училище.

Мит 4. Призматичните очила могат да заменят очната хирургия

Всъщност . Ако пациентът има мускулен дисбаланс, тогава очилата са незаменими. Призматичните очила променят посоката на лъчите в окото по такъв начин, че създават илюзията за очи, които нямат кривогледство. Но ако погледнете зад стъклото, става ясно: страбизмът не си е отишъл.

Призмите могат да бъдат включени в общия комплекс от лечение, но се използват доста рядко и само на етапите на окончателната рехабилитация за постигане на максимален резултат. Така призматичните очила не са лек, а само компенсация. Както и обикновените очила, които не лекуват късогледство или астигматизъм, но помагат за по-добро виждане. Това са някакъв вид „очни протези“. Следователно, целта, която лекарят трябва да си постави при лечението на различни форми на страбизъм, е симетричното положение на очите с добро зрение без очила и връщане на способността за бинокулярно зрение.

Източник: patient.info

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *