Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Крадец на зрението: Развенчани митове за глаукомата

Глаукомата е втората най-честа причина за слепота. Почти 70 милиона души в света бавно и постепенно започват да ослепяват

глаукомата

Глаукомата може да остане неразпозната дълго време и в резултат на това да бъде фатална. Вероятно неглижирането на заболяването се дължи на митовете, които го заобикалят.

Повече по темата ще научим от офталмоложката Лусине Арутюнян, професор и доктор на медицинските науки.

Глаукомата е хронично очно заболяване, водещо до атрофия на зрителния нерв и слепота. Първичната откритоъгълна глаукома е най-честата и представлява 75-90% от случаите.

Лусине Арутюнян

Мит: Глаукомата засяга само възрастните хора

Всъщност: Това е само отчасти вярно. С възрастта вероятността от развитие на глаукома се увеличава значително: ако само 1,5% от хората се разболяват на 40-годишна възраст, то сред тези над 80 години рискът вече е 10 пъти по-висок. Но някои хора развиват глаукома дори по-рано. Ако има предразположение към заболяването, ще трябва редовно да посещавате офталмолог от 35-годишна възраст.

Мит: Ако няма симптоми, значи всичко е наред с очите

Всъщност: Това не е вярно. Няма остри симптоми – болка, зачервяване, подуване – при глаукома. Нищо чудно, че болестта се нарича „тихият крадец на зрението“. Само офталмолог може да открие развитието на глаукома, и то след няколко изследвания, които се извършват в очна клиника.

Mит: Причината за глаукома е повишеното вътреочно налягане

Всъщност: Да и не. Високото вътреочно налягане наистина е основен рисков фактор. Въпреки това, не всички хора развиват глаукома на този фон. И обратно: може да се развие при нормално вътреочно налягане или по-скоро при налягане, което се счита за нормално. В крайна сметка това е относително понятие. Днес е прието да се говори за високи, средни и ниски норми на вътреочното налягане. Средни стойности – от 19 до 22 mm Hg (70% от хората), високи – до 26 mm Hg (5-6% от хората), ниски – 16-18 mm Hg (20%). Налягането, което за човек с ниска норма очевидно ще бъде повишено, ще се окаже обичайно за хора, при които тази норма е висока или дори средна.

Мит: Вътреочното налягане е постоянна стойност

Всъщност: Въпросът е друг. Вътреочното налягане дори при здрави хора може да се промени през деня (колебанията са 3-5 mm Hg). При повечето то се повишава вечер и през нощта. Ако стоите на глава или правите нещо в наведено положение, налягането също ще скочи много. Дори сезонът има значение. И, разбира се, стресът който се натрупва. Ако човек вече има глаукома, ситуацията е още по-лоша, тъй като тогава нивото на вътреочното налягане се променя произволно (показателите могат да се различават в различно време с 8,5–13,5 единици). Когато амплитудата на тези флуктуации е по-висока от 5,4, рисковете от прогресия на заболяването се увеличават 5 пъти! За диагностицирането на глаукома, освен тонометрия, се включва също и периметрия (измерване на зрителните полета), както и офталмоскопия.

Мит: Хипотоничните пациенти и хората с нормално кръвно налягане не страдат от глаукома

Всъщност: Вътреочното налягане и кръвното са две различни неща. При нормално и ниско кръвно налягане в артериите остава рискът от развитие на глаукома. Въпреки че наистина това коварно заболяване се среща по-често при хипертониците. В края на краищата, при високо налягане в артериите, кръвоснабдяването се нарушава – зрителният нерв атрофира по-бързо.

Мит: Няколко курса с предписаните капки за глаукома са достатъчни, за да се излекувате

Всъщност: Не, само ежедневното използване на капки може да спре прогресията на заболяването. Няма смисъл да ги използвате спорадично или като курс (например, всяка година за по два-три месеца).

Мит: Лечението на глаукомата е само медикаментозно

Всъщност: Не само. Може да се използва и лазер, и хирургия. Но лечението винаги започва с консервативни методи. Благодарение на появата на ефективни комбинирани лекарства, които не само намаляват производството на вътреочна течност, но и улесняват изтичането й, операциите се използват по-рядко днес.

Мит: При глаукома физическата активност е много опасна

Всъщност: Обичайната физическа активност при пациенти с това заболяване няма да увреди зрението. Но рязкото увеличаване на активността е наистина опасно. Особено важно е да изключите упражненията, при които трябва да сте с главата надолу.

Мит: Глаукомата рано или късно води до слепота

Всъщност: С навременна диагноза и правилно подбрана терапия могат да бъдат предотвратени 90% от случаите на слепота, причинена от глаукома. Съвременните лекарства с изразен антихипертензивен ефект, както и лекарства с невропротективен ефект, значително намаляват вътреочното налягане и след това го поддържат на ниско ниво в дългосрочен план, запазвайки зрителния нерв.

ВАЖНО!

До 40 години трябва да посещавате очен лекар на всеки 4 години, от 40 до 55 години – на всеки 2-3 години, след 55 години – ежегодно, а хората в риск – редовно от 35 години. Това се отнася за тези, които имат:

– роднини с глаукома;
– тежка миопия;
– хипер- и хипотония, мигрена, диабет, заболявания, изискващи използването на стероиди.

При глаукома слепотата настъпва в края на заболяването. И както показват изследванията, хората се страхуват много от това да не ослепеят – 2 пъти повече от внезапната смърт. И тук възниква психологически парадокс: толкова се страхуваме, че психиката ни измества страха от съзнанието ни, опитваме се да забравим за болестта, започваме да се смятаме за здрави и отказваме лечение. И това води до факта, че слепотата всъщност идва много по-рано, отколкото би могла. Може да се избегне това само ако общувате с лекаря и спазвате всичките му предписания.

Факти за глаукомата

Глаукомата е патология, придружена от спонтанно повишаване на вътреочното налягане . С повишаване на вътреочното налягане всеки следващ 1 mm Hg се увеличава риска от глаукома със 7%. Ако не се лекува, повишаването на вътреочното налягане с течение на времето настъпва атрофия на зрителния нерв.

Основните оплаквания, които карат пациентите да потърсят лекарска помощ, са тунелното зрение (човек вижда добре право напред, но спира да забелязва предметите отстрани) и непрозрачно петно ​​​​в зрителното поле.

Двата основни типа глаукома са откритоъгълна („запушен” филтър, през който течността се оттича от окото. Протича безсимптомно, но със значителна загуба на зрение) и закритоъгълна (при която изтичането на течността е нарушено поради анатомични особености като тесен ъгъл на предната камера на окото).

Закритоъгълната глаукома се характеризира с гърчове (рязко повишаване на вътреочното налягане, болка при натиск върху окото, главоболие от засегнатата страна, рязко влошаване на зрението). Такава атака заплашва с бърза загуба на зрение и изисква спешна помощ.

При глаукома и двете очи са засегнати, въпреки че процесът е неравномерен.

Колкото по-млад е пациентът, толкова по-агресивно е заболяването.

90% от хората бъркат глаукома с катаракта. Това са заболявания с различна прогноза. Една проста операция може да оправи значително зрението при катаракта, но е невъзможно да се излекува глаукомата, дори и с операция.

Източници: www.glaucoma.org, www.optometrists.org

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *