ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Какви заболявания могат да се разпознаят по походката?

Много заболявания могат да променят походката на човек, и някои от тях нямат нищо общо с опорно-двигателната система

походката

Походката е движението, което използвате, за да ходите или бягате. Ходенето е сложна серия от движения, които изискват мозъкът, костите и мускулите да работят заедно с помощта на сърцето и белите дробове. Ако има проблем с някоя от тези системи, способността ви да ходите е компрометирана. Това е известно като нарушение на походката.

Походка като с гипсирани крака

Както отбелязва неврологът Дмитрий Шубин, тук говорим за състояние, при което краката са слаби, а походката е несигурна. Човекът просто върви несигурно. В такъв случай може да се говори за периферна атаксия. Общият вид на пациент с такъв проблем е полусвито състояние. Неврологът отбеляза, че най-често страдат жените и това се дължи на положението на таза, както и на бременността и раждането. Последните водят до изразена промяна в гръбначното пространство.

Дмитрий Шубин

„В гръбначния канал протича сноп от нерви, които контролират краката. Тези нерви ръководят нашата походка. Поради различни дегенеративни причини каналът се стеснява фатално. И cauda equina (сноп от гръбначни нерви и коренчета на гръбначния нерв, състоящ се от двойки лумбални нерви) е притиснат. ЯМР показва, че вместо с нормален диаметър той е почти невидим“, обяснява специалистът.

Защо ходенето става по-лесно в полусгънато състояние? Само когато горната половина на тялото е наклонена, това пространство се разширява леко. За изясняване на диагнозата е необходим преглед, ЯМР, електромиография. Лечението може да бъде разнообразно, в зависимост от сложността на ситуацията – от хапчета и инжекции до операция.

Синдром на интермитентната клаудикация

В този случай човек върви бавно, като периодично спира за кратка почивка.

„Това е типичен синдром на интермитентната клаудикация. Случва се когато човек има забавен приток на кръв в краката поради съдове с атеросклеротични плаки.

Херман Ганделман

„Когато е налице натоварване (а ходенето е натоварване), притока на кръв се забавя, възниква исхемия. Това се дължи на факта, че в крайника няма достатъчно кислород и се развива болка. При покой, нуждата от кислород в мускулите намалява, а болката изчезва. Още 50-100 метра, болката се връща и човекът отново спира. И това продължава, докато сърцето не се разболее сериозно“, казва кардиологът Херман Ганделман.

В началния етап е необходимо ултразвуково изследване на съдовете. Ако притока на кръв е намален и кръвоносните съдове са засегнати, се изисква компютърна ангиография, за да се разбере как най-добре може да се помогне.

Терапията, отбеляза кардиологът Ганделман, включва операция, като поставяне на стентове. Една от важните препоръки е да ходите повече, за да е по-добър притока на кръв. Тогава може и да се разминете с престоя на хирургичната маса. И още един важен момент – хората с такъв проблем определено трябва да проверят състоянието на сърцето.

Съдовете на краката са много големи, могат да бъдат дебели като пръст. И ако са запушени, тогава сърцето изобщо не е добре, тъй като се стесняват и това го пренатоварва.

Андрей Продеус

Ходене с бастун

В случай, че човек ползва бастун и ходи малко неравномерно, може да се подозира, че има остеоартрит или коксартроза – възпаление на тазобедрената става с последващо разрушаване. Сега този проблем често се решава чрез подмяна на ставата.

„Причината за развитието на това състояние е възпаление и разрушаване на ставната повърхност на бедрената кост и тазовите кости. Може да възникне поради травма и възпаление“, казва Андрей Продеус, имунолог.

Има няколко етапа на лечение на такава патология – както противовъзпалителна терапия, така и инжекции, а в трудни случаи и смяна на ставите. След това движението ще се върне, но е необходима сериозна рехабилитация.

Други често срещани видове нарушения на походката

Лекарите могат да наблюдават как се движите и да разберат какъв тип нарушение на походката проявявате. Начинът, по който тялото ви се движи, ще им даде улики за основните проблеми с походката. Това може да им помогне за диагнозата и да планират лечение.

Всеки тип нарушение на походката има вариации и няма двама души, които да имат абсолютно еднакви симптоми. Лекарите ще търсят общи характеристики на начина, по който се движите, когато оценяват вашата походка. Някои от най-честите нарушения на походката включват:

Хемиплегична походка

Хемиплегична походка е нарушение, което засяга едната страна на тялото. Едната ръка ще остане отстрани и няма да се движи, докато вървите. Ще плъзнете крака от същата страна в полукръг, за да го изведете напред. Хемиплегичната походка често е резултат от инсулт.

Диплегична походка

Това нарушение на походката засяга и двете страни на тялото. Бедрата и коленете може да са огънати, а глезените ще бъдат обърнати навътре. Стъпките ще имат ефект на люлеене, докато се движите. Диплегична походка може да се случи в резултат на церебрална парализа, инсулт или травма на главата. ‌

Невропатична походка

Невропатичната походка е известна и като „падащ крак“. Кракът се спуска надолу, докато се повдига, затова трябва да издърпате коляното достатъчно високо, за да предотвратите плъзгането на пръстите на краката по земята, когато ходите. Невропатичната походка може да бъде симптом на множествена склероза, амиотрофична латерална склероза или периферна невропатия.

Миопатична походка

Миопатичната походка често се дължи на слабост в областта на таза. Може да е следствие и от проблеми с тазобедрената става, присъстващи от раждането. Възможно е и да е симптом на мускулна дистрофия, друго мускулно заболяване или слабост на гръбначния мускул.

Атактична походка

Атаксичната походка е известна с мятащо движение при ходене. Човек не може да върви по права линия. Балансът също може да бъде засегнат и да има люлеене, дори когато не ходите. ‌

Атаксичната походка може да бъде симптом на алкохолна интоксикация и ще се подобри, след като изтрезнеете. Някои лекарства също могат да я причинят. В по-тежки случаи атаксичната походка може да е признак на мозъчно увреждане. ‌

Паркинсонова походка

При паркинсонова походка може да сте наведени напред, със свити гръб и шия. Може да правите малки, ситни крачки, а не дълги и нормални. Паркинсоновата походка често е симптом на болестта на Паркинсон.

Други причини за нарушения на походката

Има допълнителни причини, поради които може да имате затруднения при ходене. Хроничната болка от състояния като артрит или минали наранявания може да повлияе на това как ходите. Болката или слабостта в краката също могат да бъдат съображения за нарушение на походката. Може да имате проблеми с баланса и поради проблем с вътрешното ухо, който засяга движението.

Медицински състояния като сърдечни заболявания, дихателни затруднения и затлъстяване също могат да повлияят на вашата мобилност и начина, по който се движите.

Източници: kp.ru, webmd.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *