Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Какво е липома и опасна ли е?

Липома е нераков израстък от мастна тъкан, който бавно се развива под кожата. Липомите рядко са злокачествени и обикновено не изискват лечение

липома

Хора от всякаква възраст могат да развият липома, но е най-вероятно да видите този израстък върху кожата, ако сте на възраст между 40 и 60 години.

Различни наименования, завършващи на -ома и други подобни, са тясно свързани с онкологични патологии. И когато хората ги чуят, бързат да се паникьосат. Съществуват диагнози, които не са толкова ужасни и показват наличието на доброкачествена формация.

Андемир Ахов

„Освен злокачествени тумори има и огромен брой доброкачествени. Един от най-често срещаните е липома“, казва Андемир Ахов, онколог.

Доброкачествените тумори се различават от злокачествените по това, че на практика не вредят на организма, казва специалистът. Техните клетки не се делят толкова бързо.

„Като цяло доброкачествените тумори се развиват много бавно, не се разпространяват в други органи и не покълват в тях, не метастазират, не причиняват интоксикация на организма“, обяснява Андемир Ахов.

Какво се прави, когато туморът е доброкачествен?

Доста често доброкачествените тумори изобщо не се пипат, ако не причиняват дискомфорт на пациента, те просто се наблюдават, казва онкологът Ахов.

Липома е доброкачествен тумор, състоящ се от мастна тъкан. Представлява кръгла или овална бучка, която расте точно под кожата. Състои се от мазнини, лесно се движи, когато я докоснете и обикновено не причинява болка. Липомите могат да се появят навсякъде по тялото, но най-често се срещат на гърба, торса, ръцете, раменете и шията.

„Може да се развие навсякъде, където има мастни клетки. Най-често липомите се намират под кожата, но в някои случаи е възможно да се видят и на вътрешните органи, които, както знаете, също имат мастна тъкан: в сърцето, стомаха, черния дроб и мускулите“, предупреждава Андемир Ахов.

„Наличието на липома може да се счита за козметичен дефект, ако се намира, да речем, на лицето, шията или друго видно място“, казва специалистът. Ако такава формация причинява дискомфорт, по-добре е да я премахнете.

„Това може да стане по класически хирургичен начин или с лазер в козметичен кабинет. Не трябва да се опитвате сами да премахнете липома, например, да я изстискате като акне. Няма да успеете, защото липомът не се намира в кожата, а под нея. Освен това може да повредите самия липом и съседните тъкани, което ще доведе до възпаление“, казва лекарят.

Липома: как да я разпознаем?

Липома може да се различи по редица външни признаци. Между тях са:

• прилича на светложълта топка, разположена под кожата;
• на допир липомът е мек и подвижен, ако го натиснете, той лесно ще се премести от едната или от другата страна;
• кожата над липома не променя цвета си;
• липомът е безболезнен, изключение могат да бъдат случаите, когато се е възпалил. Това може да се случи в резултат на нараняване, например. В такава ситуация трябва да се консултирате с лекар;
• липомът расте и се развива много бавно, може да не променя размера си с години.

„Всички причини за образуването на липома все още не са напълно известни, но най-често туморът се появява поради хормонални смущения, при ендокринни нарушения и в резултат на наранявания на меките тъкани“, предупреждава онкологът Ахов.

Рискове от злокачествено заболяване

Не винаги е възможно да сте спокойни при наличие на липома. „Доброкачественият липом е способен да се дегенерира в злокачествен G1 липосарком. Това може да бъде улеснено от често травмиране на мястото, където се намира липома, например, ако редовно го докосвате при преобличане или ако се намира там, където постоянно е засегнат от шевове на дрехи, колани и др. Липома и липосаркома са много сходни на външен вид. Само хистологията може да определи дали туморът е злокачествен или доброкачествен“, предупреждава лекарят. Ето защо, когато се появи и е диагностицирана каквато и да е -ома, не бива да я пренебрегвате – трябва да отидете на лекар и да се подложите на необходимите допълнителни изследвания, за да сте сигурни, че е безопасно. Ако се окаже патологично, е нужно да се спазват препоръките на лекаря, които ще са част от лечението.

Ако липомът не причинява дискомфорт и не искате да го премахнете, може да се наблюдава. Но ако започне да се увеличава по размер, сърби, боли, кожата над него промени цвета си и т.н. – това е причина незабавно да се свържете с онколог“, казва Андемир Ахов.

Стероидни инжекции могат да се използват директно върху засегнатата от липома област. Възможно е това лечение да свие липома, но не и да го отстрани напълно.

Може ли да предотврати появата на липома?

Липомите (и много от състоянията, които причиняват липоми) се наследяват. Тъй като те се предават през поколение, не е възможно да се предотвратят. Можете да намалите риска от развитие на болестта на Маделунг (състояние, което причинява растеж на липоми), като ограничите количеството алкохол, което пиете.

Премахване на липома

Най-често срещаният начин за лечение на липома е премахването чрез операция. Тя е особено наложителна, ако е налице голям кожен тумор, който все още расте.

Лекарят обикновено ще извърши процедура, която се нарича ексцизия под местна упойка. Той ще направи разрез в кожата, за да се отстрани липома. След като премахне израстъка, ще зашие разреза.

Липосукцията е друга опция за лечение. Тъй като липомите са на основата на мазнини, тази процедура може да намали техния размер.

Въпреки това, за да предотвратите повторното връщане, е важно лекарят да премахне липома изцяло. Това не е толкова ефективно или гарантирано при липосукция. Освен това липома (или част от него) може да бъде под мускула, до който липосукцията не може да достигне.

Цената за отстраняване на липома може да варира в зависимост от:

• размер на растежа;
• местоположение на растежа;
• сложност на процедурата.

Повечето липоми са малки и могат да бъдат отстранени под местна анестезия в сравнително добре оборудвана клиника или кабинет. Тези процедури може да струват от хиляда до две-три хиляди лева (според размера и местоположението).

Въпреки това, цената може да бъде по-висока, ако ситуацията изисква операционна зала и обща анестезия.

Източници: my.clevelandclinic.org, kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *