Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Автоимунните заболявания – Какво всъщност представляват те?

Лупус, ревматоиден полиартрит, множествена склероза… Въпреки че все повече се говори за тези бо­лести, те продължават да бъдат непознати. Всъщност както всич­ко, което се отнася до имунната система. Ето повече информация по 5 съществени твърдения.

При тези болести организмът атакува собствените си клетки

Вярно, но… В нормална ситуация имунната система на всеки индивид има за задача да улови всичко, което е непривично за орга­низма. Заедно с това нейната функция е да изгради защита, като не бърка целта, която трябва да атакува. Но като всяка система, която работи непрекъснато, и имунната може да допусне грешки, когато се намира изправена срещу множество външни аг­ресори (така наречените антигени). Тези пропуски най-често се коригират от друга система от филтри в организма, която преборва източниците на тези необичайни явления. Антителата и имунните клетки предотвратяват по този начин реакциите на автоагресия (атакуване на собствените клетки вместо тези на вирусите). Когато се прекъсне механизмът на толериране по една или друга причина (като стрес например), имунната система реагира по непривичен за нея начин и създава условия за появата на автоимунна болест.

Те са скоропоявили се и се дължат на промените в начина ни на живот

Не е задължително. Благодарение на съ­временни методи на изследване, като IRM (техника, която позволява да се наблюдават части от тялото в 2D или 3D измерение), днес е много по-лесно да се открие автоимунното заболяване, отколкото преди. Именно такъв е случаят при диагности­циране на множествената склероза или псориазиса. По тази причина ни се струва, че болестите са скоро появили се. Все пак не може да се отрече и че в последните десетилетия се наблюдава увеличаване на заболеваемостта на автоимунната система. Фактори като околната среда, повишеното съдържание на токсини и микроби биха могли да обяснят явлението.

Жените са по-засегнати от мъжете

Вярно. 9 представителки на нежния пол срещу само 1 от силния при случай на лупус, 5 срещу 1 при ревматоиден по­лиартрит. Единствено диабетът от тип 1 (налагащ непрекъсната употреба на инсулин), е разпределен „поравно“ между жените и мъжете. Причината за това неравновесие? Хормоните, най-вече естрогенът, който благоприятства хиперактивността на имунната система. Обмяната на клетки между майката и детето по време на бременността и относителната толерантност, под­държана по този начин, биха могли също така да улеснят появата на автоимунно заболяване.

Когато имунната система не функционира нормално, всички органи са засегнати

Погрешно. Някои болести (като лупус) по принцип засягат всички ор­гани – кожата, бъбреците, ставите, кръвните клетки, мозъкът и сърцето. Това обаче далеч не означава, че всички органи на заболелия ще бъдат засегнати. Локализацията им варира спрямо болестта. Така например при ревматоидния полиартрит се наблюдава засягане и на други органи въпреки че болестта атакува най-вече ставите. Заболявания като тироитид на Хашимото или множествена склероза на мозъка, от друга страна, засягат само един орган.

Достатъчно е да се засили защита­та, за да се промени резултатът

Погрешно. Всъщност по-скоро е обратното – трябва да се цели успокояване на нещата. То се постига с приемането на имуномодулатори, които намаляват непривичната въз­палителна реакция и не парализират имунната система. Това оставя известна свобода на действие, за да се защити организмът от някои инфек­ции или от различни видове рак.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *