ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Как да купуваме лекарства изгодно?

Обикновено покупката на лекарства е обвързана с отделянето на не малка сума пари

лекарства

Как да харчите разумно, когато купувате лекарства без да рискувате качеството на лечението? Има трикове, които ви позволяват да направите това, и ние ще ви разкажем за тях. От статията ще разберете кои са особеностите при покупка на лекарства, без значение дали са с рецепта или без.

Повечето хора пестят, като сравняват цените на подобни лекарства. Те се наричат ​​генерици и мнозина вече знаят, че това са лекарства, съдържащи едни и същи активни вещества, но произведени от различни фармацевтични компании. Това е правилен подход, тъй като цената на едни и същи лекарства може да се различава десетократно. И защо, в такъв случай, да плащате повече? Но това не е единственото правило за спестяване. Нека разберем кои са и останалите.

Правилото за еквивалентност е много важно. В крайна сметка е разумно да се сравняват цените не само на лекарства с една и съща активна съставка. Добре е да се обръща внимание и на някои други параметри:

1. Доза на лекарството

Не всеки се съобразява с факта, че едно и също лекарство може да се произвежда в различни дози. Да предположим, че то се продава в таблетки от 5 и 10 милиграма. Естествено, първото (5 милиграма) ще бъде по-евтино. Но пациентът може да не забележи това и да купи по-ниската доза вместо по-високата, от която се нуждае. Или обратното. Ето защо, не забравяйте да обърнете внимание дали милиграмите на активните съставки на лекарствата, които сравнявате, са едни и същи.

2. Количеството на лекарството в една опаковка

Броят на таблетките, милилитрите на капките и сиропите, както и вместимостта на тубите при различните генерични лекарства може да варира значително – типичните опаковки са 10, 20, 28, 30, 60 броя и т.н. Следователно, ако лекарството се продава в различни опаковки, тогава трябва да изчислите цената на една доза (таблетки, хапчета, 1 чаена лъжичка и т.н.) и да я сравните, а не просто да взимате предвид цената на цялата опаковка.

3. Лекарствена форма

Таблетките са различни – обикновени, с удължено действие, ефервесцентни. Има и капсули, мехлеми, кремове, гелове, капки, спрейове и т. н. Дори при еднакви дози лекарствата от различни лекарствени форми се различават значително в цената. И това е разбираемо – производството им е обвързано с различни разходи. Следователно е необходимо да се сравни цената, като се вземе предвид лекарствената форма, а не просто да се сравняват лекарства с едно и също активно вещество.

4. Интернет правило

Парадоксално, но то преди всичко е необходимо, когато купувате лекарство не онлайн, а в аптека. Защо? Дори напълно идентични лекарства от един и същ производител могат да се различават в цената няколко пъти в различните аптечни вериги. Може да загубите много повече пари от разликата в цената на скъпите лекарства. За да избегнете това, използвайте правилото на Интернет.

Преди да отидете в аптеката, потърсете в интернет диапазона на цените на лекарството, от което се нуждаете в града, и след това изберете най-евтината оферта сред близките аптеки. Не забравяйте да се обадите и да проверите цената и наличността на лекарството. Това може да ви спести до десетина лева, ако купувате повече от две лекарства. А и проверката е лесна, тъй като повечето от големите аптечни вериги имат сайтове, в които са качени не само лекарствата без рецепта.

5. Правило за разумното лечение

Изберете опаковка с такъв размер, че да я изразходвате почти цялата. Например, лечението на настинка рядко продължава повече от една седмица, а температурата при грип и настинки ще ви притеснява не повече от 5-6 дни. Това означава, че две опаковки от десет антипиретични таблетки може да ви стигне за целия курс на лечение. А ако вземете голяма опаковка, тогава най-вероятно няма да може я използвате цялата и някои от лекарствата ще трябва да бъдат изхвърлени след изтичане срока на годност. Не заради друго, а защото повечето хора имат навика да купуват нови лекарства от една и съща група (какъвто е случая с настинката). Така се трупат в аптечката, и не след дълго се налага да бъдат изхвърлени. Затова редовно правете ревизия на домашната аптечка, за да сте наясно с наличностите.

Обратният пример: човек има хронично заболяване и приема лекарства всеки ден и постоянно. В този случай е по-добре да вземете по-голяма разфасовка – цената на една доза ще бъде по-евтина и няма да му се налага често да ходи до аптеката за нова опаковка. Но ако лекарят предпише ново лекарство и не е ясно как ще действа, по-добре е да вземете малка опаковка, за първи път. Случва се да има странични ефекти, да не действа според очакванията и заради това лекарството ще трябва да бъде изхвърлено. Но ако всичко се окаже нормално и то е подходящо, следващия път си струва да закупите по-голяма опаковка.

Източник: kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *