ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Генеричните лекарства – трябва ли да се страхуваме, че не „работят“? (евтини аналози на скъпи лекарства)

Много е неприятно да се боледува днес. Не само заради щетите, които болестта нанася на здравето. Но и заради цената на повечето лекарства

лекарства
Лекарствата здраво удрят по джоба. Дори една обикновена настинка не може да се излекува с по-малко от двадесетина лева.

Малко хора знаят, че скъпите вносни хапчета, сиропи и капки имат по-евтини аналози – т.н генерични лекарства. Тайната е, че цената на по-скъпите лекарства включва маркетинговия компонент, патент и преминаването на клиничните изпитвания. По-сложната технология за производство на лекарството влияе и на цената. И не на последно място – в цената на скъпите лекарства е включена и рекламата.

Въпреки това, лекари и фармацевти казват, че генеричните лекарства имат същия терапевтичен ефект и почти същата формула, като оригиналните лекарства. Оказва се, че надплащаме за марката, както и за името на производителя!

Създаването и тестването на ново лекарство струва много пари. След създаването на лекарството фармацевтична компания получава патент за продажба му. Патентният период дава възможност на компанията да компенсира разходите, които е вложила за създаването на лекарството.

Плюсове и минуси на евтините аналози

 

Евтините лекарства може да не са така добре „пречистени“ и да имат повече странични ефекти, но да са със същия терапевтичен ефект. Скъпите лекарства често включват повече компоненти. Например, прахчето „Терафлу“, освен антипиретичен ефект има и витамин С. Евтиният „Парацетамол“ просто понижава температурата. Но, ако си купите една опаковка „Парацетамол“ и една опаковка Витамин С ще ви излезе доста по-евтино.

Някои скъпи лекарства са в желатинови капсули, които не дразнят стомашната лигавица. Те са по-удобни за използване. Понякога и действието им е по-продължително, така че би могло да имат по-добър ефект. Освен това, срокът на годност също е по-дълъг. Но, в повечето случаи, това се постигна с добавянето на не чак толкова полезни за здравето компоненти, като оцветители и консерванти.

Предимствата на генеричните лекарства са тяхната ниска цена и почти същия терапевтичен ефект. Освен това, те не се фалшифицират, защото е икономически нерентабилно.

Каква е разликата между скъпите лекарства и евтините?

Степента на пречистване на новите препарати, от второ и трето поколение, е значително по-висока от това на евтините аналози. Освен това, честотата на страничните ефекти е много по-ниска.

И не на последно място – има фармацевтични фирми, които произвеждат и едното, и другото – и оригинали, и аналози.

Някои пациенти са ръководени от логиката, че по-скъпото е по-добро. Това не винаги важи при закупуването на лекарства.

Почти всяко лекарствено средство има химично или генерично име. Това име описва съставките. Международните имена International Nonproprietary Names (INN) улесняват идентифицирането на фармацевтични вещества или активни фармацевтични съставки. Всяко INN е уникално име, което е признато и препоръчано от Световната Здравна Организация (СЗО).

Когато изтече патентния период на дадено лекарство, фирмата-производител може да продаде формулата на други компании. По този начин лекарството се продава като генеричен продукт.

Генеричните лекарства са копия – т.е техният фармакологичен ефект е същият. Генеричните лекарства трябва да имат същите ефекти, активни съставки, сила, безопасност и различни лекарствени форми – таблетки,течна форма и т.н. Генериците могат да имат различни търговски имена (Аналгин, Проалгин, Алгозон).

Ето и няколко примера за скъпи лекарства и техните по-евтини аналози

1. Ибупрофен – Нурофен, МИГ 400

2. Но-шпа – Дро Спаз

3. Панадол – Парацетамол

4. Бетасерк – Бетахистин

5. Фастум Гел – Кетопрофен гел

6. Диклофенак – Волтарен Ретард (табл.)

7. Зантак – Ранитидин

8. Имодиум – Лоперамид

11. Кавинтон – Винпоцетин

12. Зиртек – Цетиринакс

13. Зовиракс – Ацикловир АЛ 800 mg

14. Тросикам 15 mg – Мовалис

15. Финлепсин® 200 ретард – Карбамазепин

Разбира се, това са само 15 примера. Цените на лекарствата непрекъснато се променят! Но разликата в цената на скъпото и генеричното лекарство остава. Остава и уговорката, че всяка смяна на медикамента, с който се лекувате, трябва да бъде обсъдена с лекар или фармацевт.

Източник: econ.bg, bgpharma.bg, medicinenet.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *