Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Какви грешки допускаме при приема на лекарства?

Модерният човек не може без лекарства. Случва се така, че в един или друг момент трябва да ги пием. Знаем ли обаче как и дали допускаме грешки при приема дори на баналния аспирин?

лекарства
Приема на лекарства не е просто „на ден по три пъти“. Има някои особености, с които трябва да се съобразяваме.

Лекарството, като всяко химическо вещество, е съединение, чуждо за тялото. Ако приемаме хапчета, в наш интерес е да им помогнем да се усвоят с максимална полза. Голяма и понякога решаваща роля играе това колко правилно го приемаме. Без да познават общите правила, мнозина допускат грешки, които могат да отменят всички предимства на хапчетата.

Грешка 1. Пиене на хапчета с всякаква течност под ръка

Най-добре е да пием лекарства с чиста, леко топла негазирана вода. Ако водата е студена, абсорбцията може да бъде нарушена и е възможно храносмилането да се влоши. Ако водата е твърде гореща, таблетката ще се разтвори преждевременно.

Трябва да се пие лекарството с достатъчно количество течност – най-малко 100 милилитра, в противен случай съществува риск то да заседне в хранопровода и да причини възпаление.

Кои напитки, различни от вода, е разрешено да се използват за пиене на лекарства и кои не?

Нестероидни противовъзпалителни лекарства като Ибупрофен и някои хормони като Преднизолон могат да се приемат с мляко. То има тенденция да обвива лигавицата и може да улесни усвояването на лекарството.

Трябва да се внимава при пиенето на таблетки с кафе и чай – тези и други тонизиращи напитки забавят усвояването на много лекарства – сред тях са спазмолитици, антитусивни лекарства и хормони.

Що се отнася до соковете, много от тях имат висока киселинност и пречат на усвояването на хормони и сърдечно-съдови лекарства, затова е по-добре да не приемаме хапче със сок, особено изрично е споменато в инструкциите на лекарството.

Не е необходимо да се пият таблетки с минерална вода, тъй като съдържащите се в нея химични елементи могат да реагират с активното вещество.

Разбира се, неприемливо е да се пие алкохол с лекарството – етиловият спирт може както да отслаби, така и да засили ефектите на хапчетата, до развитието на опасни „странични ефекти“ – от треска или повишено възпаление до увреждане на черния дроб.

Грешка 2. Не се съобразяваме с часовете на хранене и прием на лекарства

Най-универсалното време за прием на лекарства е час преди хранене или няколко часа след приключването му. През този период секрецията на стомашен сок е много малка, което допринася за доброто усвояване.

Според препоръките, тинктури и отвари се пият на празен стомах. По-добре е да приемаме диуретици преди хранене. 30 минути преди хранене – противоязвени и антиаритмични лекарства, както и хапчета, които намаляват киселинността. По време на хранене трябва да се пият ензими и препарати за стомах. След хранене – мастноразтворими витамини и мултивитаминови комплекси, нестероидни противовъзпалителни средства, жлъчни компоненти. А бронходилататори, лекарства, които подобряват мозъчното кръвообращение, или хапчета „под езика“ могат да се приемат по всяко време – без да са обвързани с храненето.

Определено трябва да обърнем внимание на характеристиките на приема, които са посочени в инструкциите или препоръчани от лекуващия лекар, и да се придържаме към тях – тогава ползите от лекарството ще бъдат максимални.

Грешка 3. Прием на няколко лекарства едновременно

Ако са предписани няколко лекарства, те трябва да се приемат отделно – това ще намали натоварването на черния дроб, а също така ще премахне риска от нежелани лекарствени взаимодействия в стомаха. По-добре е приемите да се разделят, така че да има поне 15-20 минути между тях.

Грешка 4. Чупим таблетките и отваряме капсулите

Много таблетки, особено такива с повече съставки, не са предназначени за разделяне, тъй като техните активни съставки може да не са равномерно разпределени. Ако таблетката е покрита, тогава тя не трябва да се разрушава – активните вещества ще попаднат в кръвта твърде бързо или ще влязат в нежелана реакция със стомашния сок.

Необходимо е да запомним списъка с таблетки, които не могат да бъдат разделени на части, не е чак толкова сложно. Това са таблетки, които лесно се разпадат, лекарства с остър вкус, многокомпонентни хапчета, контрацептиви, антиконвулсанти и вазоконстрикторни лекарства, химиотерапевтични препарати, както и капсули с прах или гел .

Можем да разделим таблетка, ако съдържа една активна съставка и се предлага в различни дозировки. Обикновено те имат специални прорези за разделяне.

Грешка 5. Промяна на дозата на лекарството, предписано от лекаря

Специалистите предупреждават, че принципът „колкото повече, толкова по-добре“ не работи в медицината. Понякога едно допълнително хапче или твърде много сироп може да доведе до влошаване на състоянието.

В същото време опитите за намаляване на дозата, за да се избегнат възможните странични ефекти, също са вредни за здравето. Особено опасно е да експериментираме с антибиотици, антихипертензивни лекарства, хормони и болкоуспокояващи.

Дозировката за възрастен е предписана в инструкциите – тя трябва да бъде внимателно проучена. В същото време лекарят, предписвайки лекарство, взема предвид редица фактори – възраст, съпътстващи заболявания и други индивидуални характеристики. Затова казаното от специалиста трябва да се спазва стриктно и ако има съмнения или несъответствия с инструкциите, по-добре е да обсъдите този въпрос с лекаря, който ще изясни защо е предписал тази конкретна доза.

За хората, които приемат много лекарства, ще бъдат удобни специалните органайзери за хапчета, които ще помогнат и да не се бърка дозировката.

Грешка 6. Нарушаваме режима на приемане на лекарствата

Обикновено дневната доза от лекарството се разделя на няколко приема. Това помага да се поддържа желаната концентрация на активното вещество и да се избегнат нежеланите ефекти. Има обаче и лекарства с продължително действие, които е достатъчно да се приемат веднъж дневно.

Съществуват и някои общи принципи. Например, сутрин трябва да се взимат хормони, диуретици, тонизиращи средства. Вечер се приемат успокоителни и сънотворни, антихистамини, както и други лекарства, например срещу астма или гастрит. Но във всеки случай лекуващият лекар ще напише точната схема на дозиране.

Ако сме забравили да вземем хапчето навреме, има две възможности. Ако остава малко време до следващия прием, просто пропускаме. Ако остават няколко часа преди приема на следващата доза, по-добре е незабавно да вземем пропуснатата, а следващата ще е по обичайната схема. Ако приемаме например седмичен курс на антибиотици, тогава веднага след като вземем пропуснатото хапче, можем съответно да променим целия график.

За да не пропускаме приема на лекарства, е удобно да си нагласим аларма или да се изтегли приложение, което ще ни извести кога, какво и колко.

Грешка 7. Самолекуваме се

Предписвайки си лекарство, ние може да не сме наясно с неговите характеристики или просто да сгрешим с диагнозата и да бъдем лекувани с нещо съвсем различно от необходимото. Съществува и опасност да не забележим опасна диагноза и да не отидем навреме на лекар.

Инструкциите за някои лекарства казват: приемайте с повишено внимание. Това означава, че при определени условия приема на лекарството е свързано с рискове, които само лекар може да знае.

Специалистите съветват при първите необичайни симптоми или ако познатите симптоми ни притесняват дълго време, въпреки приеманите лекарства, непременно се свържем със специалист.

Източници: www.webmd.com, www.mygnp.com, www.womansday.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *