ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Баланит и баланопостит: причини, симптоми и лечение

Сам по себе си баланит при мъжете се среща доста рядко. Най-често говорим за баланопостит – възпаление, което засяга не само кожата на главичката на пениса, но и препуциума

баланит

Според различни данни от 3 до 10% от мъжете на различна възраст страдат от баланит. Баланитът в чиста форма е доста рядък, много по-често се диагностицира баланопостит – заболяване с подобни симптоми. Нека да разберем как баланитът се различава от баланопостита, какво го причинява и как да се справим с този деликатен проблем.

Какво е баланит

Баланит е възпаление на кожата на главата на пениса. Почти винаги препуциума също участва във възпалителния процес, което води до развитие на баланопостит. Поради това диагнозата „баланит“ се поставя рядко, обикновено лекарите говорят за баланопостит.

И възрастен мъж, и дете могат да се разболеят от баланит. Най-честата причина за заболяването е пренебрегването на личната хигиена. Също така, възпалението може да причини травма на лигавицата на пениса, инфекция или различни алергични реакции. Често баланит се среща при пациенти със захарен диабет.

Как изглежда баланитът?

В началния стадий на баланит се появява зачервяване и подуване на кожата на главичката на пениса. Много бързо към възпалителния процес се присъединява препуциума, който също се зачервява и се подува. Уринирането става болезнено, придружено от болка и сърбеж.

Причини за баланит при мъжете

Най-основната причина за баланит е нарушение на правилата за интимна хигиена. Остатъците от урина и смегма (екскреция на жлезите на пениса), натрупващи се в гънките на препуциума, са отлична среда за размножаване на бактерии. Ако се пренебрегва ежедневната хигиена, микрофлората, попаднала върху кожата на препуциума, причинява възпаление.

В допълнение, баланитът при мъжете може да бъде причинен от травма на главичката на пениса, триене от носенето на неудобно бельо, както и реакция към хлорирана вода, алергия към локални контрацептиви и душ гелове.

Баланит често се явява усложнение на други заболявания

Развитието на баланит се провокира от:

– фимоза;
– инфекциозни заболявания на пикочно-половата система (включително венерически);
кожни заболявания;
алергични заболявания;
диабет;
– имунни патологии.

Баланитът може да бъде остър и да стане хроничен. При острия баланит симптомите на заболяването са по-ярки, а в хроничния стадий проявите стават по-слабо изразени.

Симптоми на баланит при мъжете

Острият стадий на баланит се характеризира с появата на специфични симптоми:

– постоянно чувство на дискомфорт в перинеума;
– сърбеж и болка в главата на пениса;
– бяло течение или „цъфтеж“ на главата на пениса;
– зачервяване и подуване.

По правило в острия стадий към баланит се присъединява постит (възпаление на кожата на препуциума), в резултат на което се развива баланопостит.

Характеризира се с появата на ето тези допълнителни симптоми:

– зачервяване и подуване на главичката на пениса и препуциума;
– болка при уриниране;
– обилно, понякога гнойно течение.

Възпалителният процес обикновено е придружен от треска, неразположение, възпаление на ингвиналните лимфни възли. Ако хроничните заболявания са станали причина за баланит, тогава неговите прояви се усложняват от симптомите на основното заболяване.

Лечение на баланит при мъжете

При първите признаци на баланит мъжът трябва незабавно да се обърне към уролог, а не да се самолекува. Неправилното лечение може да доведе до сериозни усложнения, като уретрит, цистит или цикатрициална фимоза.

Диагностика

Диагнозата на баланит не е трудна. Лекарят ще постави диагноза още при първия външен преглед. Въпреки това , симптомите на баланит са неспецифични и придружават много други заболявания. За да се постави окончателна диагноза, да се определи стадият на заболяването и да се идентифицира патогенът, ще са необходими лабораторни изследвания:

– общ и подробен анализ на кръв и урина;
– бактериологично изследване на секрет от уретрата;
– микроскопия от намазка;
– тестове за инфекции, предавани по полов път;
– други изследвания при наличие на съпътстващо заболяване.

Съвременни методи на лечение

В ранните етапи баланитът се лекува консервативно. Ако причината за заболяването не е инфекция, тогава се използват само външни средства – противовъзпалителни и такива, които се прилагат за заздравяване на рани. Медикаментозното лечение се предписва в зависимост от причината на заболяването и вида на патогена.

Мехлеми за лечение на баланит

Мехлемите се използват като местни средства за лечение на баланит. Най-често предписваните са Целестодерм или Солкосерил. Антисептичните разтвори също ще помогнат: най-често се предписват такива, в които активните съставки са мирамистин или хлорхексидин.

Хапчета

Изборът на лекарства зависи от инфекциозния агент. Ако възпалението е причинено от гъбички, се предписват противогъбични средства (Нистати). Ако има прикрепена и вторична бактериална инфекция, могат да се предпишат антимикробни средства (метронидазол, амоксиклав).

Лекарствата могат да се приемат само по предписание на лекар. Не забравяйте, че лечението с антибиотици има много противопоказания (например бъбречна недостатъчност, чернодробно заболяване, индивидуална непоносимост).

Лична хигиена

В началния стадий на неинфекциозен баланит е достатъчно главата на пениса и препуциума да се измиват със сапун или слаб разтвор на калиев перманганат няколко пъти на ден. Също така се препоръчва да носите широко бельо и да го сменяте ежедневно. Вани с инфузия на билки (смрадлика, невен, лайка), разтвор на фурацилин или други антисептици ще помогнат за облекчаване на възпалението.

Лечение на съпътстващи заболявания

Както бе споменато по-горе, баланитът и баланопоститът често са резултат от други инфекциозни и неинфекциозни заболявания на пикочно-половата система. В този случай е необходимо да се лекува основното заболяване или да се премахнат съществуващите огнища на инфекция. Подобряването на имунитета също играе важна роля.

Хирургия

Необходими са оперативни методи на лечение, главно при напреднали случаи на заболяването и ненавременно потърсена медицинска помощ. Такива усложнения на баланит като тъканна некроза, цикатрициална фимоза на препуциума или стеноза на уретрата също изискват хирургическа интервенция.

Профилактика на баланит при мъжете у дома

Предотвратяването на това заболяване е доста лесно, но ще помогне да се избегне възпалението. Основните методи за превенция са спазването на лична хигиена и хигиена на сексуалния живот.

– Ежедневният душ и честата смяна на бельото ще ви помогне да избегнете бъдещи неприятности.
– Подбирайте внимателно хигиенните продукти.
– Използвайте предпазни средства по време на полов акт.
– Избягвайте хипотермия на тазовите органи.
– Следете имунитета, лекувайте възникващите заболявания навреме.
– Редовните посещения при уролог ще помогнат за минимизиране на риска от баланит и неговите усложнения.

Популярни въпроси и отговори

Много често мъжете не обръщат нужното внимание на признаците на баланит. Защо е опасно и как да го избегнем? На въпросите отговаря д-р Михаил Габлия, експерт уролог, андролог.

Михаил Габлия

Каква е разликата между баланит и баланопостит?

– Баланит и баланопостит могат да се нарекат етапи на едно и също заболяване. Баланитът рядко е изолирано заболяване. Като правило, след началото на острата фаза на баланит (възпаление на кожата на главата на пениса), кожата на препуциума също участва в процеса поради анатомична близост. Развива се баланопостит. Ако баланитът все още може да бъде спрян с помощта на лична хигиена, то баланопоститът изисква по-интензивно лечение.

Защо баланитът е опасен?

– Баланитът се лекува доста лесно и не води до последствия за здравето на мъжа. Опасността от баланит идва с усложненията. Присъединяването на инфекция, възпаление на близките тъкани може да доведе до по-сериозни заболявания и еректилна дисфункция. Навременното посещение при уролог ще помогне да се избегне това.

Колко дълго се лекува баланит при мъжете?

– Времето за лечение на баланит зависи от тежестта на заболяването. Когато се свържете с лекар в началния етап, лечението ще отнеме не повече от 4-5 дни. Ако инфекцията се е присъединила към процеса или са включени други структури, ще са необходими 3-4 седмици, за да може човек да се възстанови напълно.

Източник: ayzdorov.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *