ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Как може да се излекува артрита?

Основна цел на лечението са облекчаване на болката и овла­дяване на ставното възпаление, предотвратяване на хрущялно­то и костното увреждане, съхраняване на ставната функция и качеството на живот на бо­лните. Необходима е комплексна терапевтична програма, която включва обучение на болния и определяне на адекватен болни­чен режим, физикално лечение и рехабилитация, медикаментозно лечение, хирургично (ортопедич­но) лечение. Ранното диагности­циране на тази болест дава въз­можност за провеждане на ранно лечение. Ако своевременно не се овладее острото възпаление в ставите, бързо се стига до нео­братими промени в тях. Ранното и адекватно лечение води до частично или пълно затишие на болестната активност. По този  начин се забавят, отсрочват или предотвратяват необратимите костни и хрущялни увреждания. Особено важно е навреме да се включат т. нар. болестопроменящи (болестоконтролиращи) антиревматични средства.

ВНИМАНИЕ!

Първите 6-12 месеца от началото на заболяването са най-критични- ят стадий, през който хрущялът и костта са най-уязвими на болестотворните фактори. Болният трябва да бъде убеден в необходимостта от ранно и продължително лечение с тези лекарствени средства. Те се понасят по-добре и са по-ефективни в ранния стадий на болестта.

Реактивният артрит е хро­нична (дълго продължаваща) форма на артрит, която се ха­рактеризира със следните три особености:

  • Възпаление на ставите (типично се развива една до три седмици след прекарване на пикочно-полова или чревна инфекция).
  • Възпаление на очите (най-често засегната е лигавицата покриваща „бялото“ на окото – конюнктивата, и тогава въз­палението се нарича конюнк­тивит.

Възпаление на пикочната, половата или храносмилател­ната система. Тази форма на ставно възпаление се нарича реактивен артрит, тъй като се смята, че се дължи на реакция на собствената имунна система (автоимунна атака) срещу ин­фекциозни агенти (бактерии и хламидии най-често).

Имунната система е гене­тично предразположена към хи- перактивен (ненормално силен) имунен отговор при контакт с някои бактерии, причиняващи инфекции на пикочно-половата система и червата. Ненормална­та защитна реакция на имунна­та система води до спонтанно възпаление (без директно при­съствие на инфекциозни агенти) на ставите и очите.

  • Възпалителната реакция в ставните и очните тъкани може да е налице при паралелни симп­томи на инфекция на пикочно- половата и храносмилателната системи, или да се изяви без на­лична в момента такава инфекция (пациентът може да има спомени за възпалително заболяване на пикочно-половите органи и чер­вата или такова да е протекло незабелязано от него). Най-често ставното възпаление се развива след „върха“ на пикочно-полова или чревна инфекция – средно 1 до 3 седмици след това.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *