ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Болка в опашната кост при жени и мъже: причини и лечение

Болка в опашната кост е предвестник на истинско мъчение: боли като ходиш, боли и ако си седнал

болка в опашната кост

 

Болка в опашната кост трудно минава дори и ако човек е в легнало положение. Излишно е да мислите, че това е обикновена травма, нещо сте се ударили, нещо сте го натиснали и скоро всичко ще премине от само себе си. Понякога причината за болката в опашната кост може да бъде много по-сериозна. В голяма част от случаите тя е следствие от други заболявания и затова днес ще разгледаме тази болка отделно при мъжете и при жените.

Болката в опашната кост (или, според медицинската терминология – кокцигодиния) ви пречи да правите онова, което правите най-често – да седите, да лежите, да ходите, да карате кола и да спортувате. Понякога болката е постоянна и преследва човек буквално ден и нощ. За много хора усещането на болка в опашната кост става хронично и създава безпокойство в продължение на много години. Дори и след като изчезне тя намира начини да напомни за себе си.

Глеб Маркелов
Никита Заборовски

Неврологът Глеб Маркелов и травматолог-ортопедът Никита Заборовски са експертите, които могат да обяснят подробно за най-честите причини, поради които човек става жертва на болка в опашната кост – както при жените така и при мъжете. В същото време ще разберем какви методи за лечение на болка в опашната кост се използват от съвременната медицина и какви мерки ще помогнат да се избегне развитието на това изключително неудобно, упорито и болезнено състояние.

Физиология на жените и мъжете

При жените и мъжете опашната кост е крайният фрагмент на гръбначния стълб, който се състои от 4-5 прешлена и е прикрепен към сакралната област с помощта на хрущялен диск. Глутеалните мускули и мускулите, които участват в работата на тазовите органи, са прикрепени към опашната кост: ректума, простатната жлеза, матката, пикочния мехур.

Kокцигодинията протича със спазъм и прекомерно висок тонус на тези мускули или поради нарушаване на нервните окончания в кокцигеалната и сакралната зона.

Болката в опашната кост тревожи жените няколко пъти по-често от мъжете. Факт е, че представителките на по-слабия пол имат по-широк и по-мобилен таз, който по-лесно се наранява. Болката в опашната кост при жените може да се появи след трудно естествено раждане, например при тесен таз на майката и голямо бебе. По време на раждането опашната кост се измества, за да позволи на родовия канал да се разшири и заради това може да бъде наранена.

Причини за болка в опашната кост

Най-честите причини за болка в опашната кост при жените и мъжете са заболявания на гръбначния стълб и наранявания на сакрокоцигеалната зона. Травмата обикновено се причинява от падане върху опашната кост, но не по-малко опасни са хроничните наранявания, които могат да възникнат поради колоездене и продължително седене на твърда повърхност.

По-рядко се среща кокцигодиния, която се провокира от заболявания на тазовите органи. Още по-рядко болката в опашната кост се причинява от патологии на ректума – хемороиди, парапроктит, анална фисура.

Нека разгледаме кои са най-честите причини за болка в опашната кост при жените и мъжете.

Увреждане на опашната кост

Нараняванията на сакрокоцигеалната зона могат да бъдат както „пресни“, така и по-стари. При сериозни наранявания (счупване и пукнато) болката е много остра и се увеличава при натиск върху опашната кост.

Ако нараняването е хронично, тогава болките обикновено са дърпащи и пукащи. Лекарите отбелязват, че след нараняване на опашната кост болката изчезва бързо, често в рамките на първия ден. Но след няколко седмици, месеци, а понякога дори години, кокцигодинията отново напомня за себе си и може да се превърне в хронично заболяване.

Патология на лумбо-сакралния плексус

Това на първо място е остеохондроза, различни видове хернии и изпъкналости в лумбосакралната област. Всяка от тези патологии може да бъде придружена от кокцигодиния. Болката в опашната кост обикновено се появява при нарушаване на нервните окончания, разположени в тази част на гръбначния стълб. Патологиите на гръбначния стълб се проявяват и от други симптоми: скованост на движенията и пареща болка в долната част на гърба, от вътрешната и външната страна на бедрото.

Спазъм на повдигащите мускули

Болката в опашната кост може също така да причини спазъм на така наречения повдигач – един от мускулите, който се прикрепя към опашната кост и засяга функцията на ректума. Ако този мускул е притиснат твърде много, има болка в опашната кост, сакрума и ануса. Болезнените усещания се повтарят редовно, предизвикват безпокойство, увеличаване на времето, което човек прекарва в седнало положение и могат да преминат в перинеума и седалището. Понякога болката е придружена от усещане за „бучка“ в ректума.

Простатит и аденом на простатата

Възпалението на простатната жлеза (простатит) могат да причинят кокцигодиния. При заболяване в хронична форма болката обикновено е слаба, но изразена и има излъчвания в перинеума и долната част на корема. Проблемите с простатата могат да бъдат индикации с такива признаци като често уриниране и еректилна дисфункция.

Аднексит

Възпалителните процеси в яйчниците и фалопиевите тръби са често срещан женски проблем. Болката в опашната кост и ануса нерядко се появява при остър аднексит. Тя може да бъде придружена от обща слабост, треска и чревни разстройства.

Лечение на болки в опашната кост

В 90% от случаите се използва консервативно лечение на болката в опашната кост и само от време на време се налага хирургична интервенция – отстраняване на опашната кост. Методите на терапия се избират от лекаря след цялостна диагноза и назначени изследвания. Лечението обикновено се извършва от невролог, травматолог или ортопед.

Диагностика

На първия етап от диагнозата се изключват заболявания, при които източникът на болка са органи, които не са разположени в сакрокоцигеалната зона. Такива заболявания включват хемороиди, инфекции на пикочните пътища, анална фисура, злокачествени тумори на коремната кухина и тазовите органи. Следователно, всеки пациент с кокцигодиния при първо посещение се насочва към тесни специалисти: гинеколог, андролог-уролог, хирург, колопроктолог.

По време на външен преглед лекарят „палпира“ опашната кост отвън и отвътре, за да фиксира болезнените усещания. Посттравматичната кокцигодиния може да бъде диагностицирана със „синдром на болезненото навеждане“, при който болката се изостря при наклон напред с изпънати ръце.

За инструментална диагностика на кокцигодиния обикновено се използва:

▪ рентгенография;
▪ компютърна томография;
▪ ЯМР.

С помощта на рентгенова и компютърна томография могат да се изследват костните структури, а ЯМР помага да се оцени състоянието на лигаментния апарат и мускулите в областта на сакрума и опашната кост.

Съвременни методи на лечение

Хроничната кокцигодиния е трудна за лечение, затова лекарите съветват да потърсите медицинска помощ възможно най-рано. За лечение на болка в опашната кост при мъже и жени се използват няколко метода:

▪ медикаментозна терапия с ненаркотични аналгетици, нестероидни противовъзпалителни средства, мускулни релаксанти, хондропротектори и при показания транквиланти и антидепресанти;

▪ неврочестотна аблация на сакрокоцигеалния диск – облъчване на нервните окончания в зоната на болка;

акупунктура;

▪ интраректален масаж;

▪ балнеолечение с лечебни вани и кал;

▪ локална дарсонвализация;

▪ електрофореза с новокаин.

Най-добри резултати се постигат чрез интегриран подход, когато се използват няколко метода наведнъж. Много пациенти с кокцигодиния се нуждаят от помощта на психотерапевт, за да намалят тревожността и да предотвратят развитието на депресия.

Предотвратяване на болки в опашната кост у дома

За да се предотврати болката в опашната кост, лекарите съветват да избягвате наранявания на гръбначния стълб, да вдигате тежести възможно най-рядко и ако се налага да е внимателно, както и да следите правилната позиция на тялото по време на работа и почивка.

Редовните упражнения ще ви помогнат да поддържате мускулно-скелетната система здрава. Необходимо е да се контролира теглото и да се включват храни, богати на фибри в дневното меню, за да се избегне запека.

Популярни въпроси и отговори

Как да седя правилно, за да не ме боли опашната кост?

– Болката в опашната кост често се засилва при седене. За да намалят дискомфорта, хората с кокцигодиния заемат принудителна позиция. Например, те се навеждат по-силно напред или седят на една страна. Но такова решение не може да се нарече правилно. Да, болката в опашната кост може да стане по-слаба, но при неправилно положение на тялото натоварването на гръбначния стълб се увеличава. Ето защо е по-добре да използвате ортопедични възглавници, които помагат за намаляване на болката и в същото време осигуряват правилна позиция на тялото. Добър вариант е възглавница с формата на поничка.

Към кой лекар да се обърна, ако ме боли опашната кост?

– След нараняване обикновено хората се обръщат към травматолог и хирург. В други случаи са възможни варианти. Много мъже и жени с кокцигодиния първо се консултират с ортопед и невролог, а след това, в зависимост от причината за болката, могат да получат среща с уролог, проктолог или гинеколог.

Как да разбера дали опашната кост е пукната или счупена?

– При пукване или фрактура човек усеща остра болка при натиск на опашната кост или областта около нея. Рентгенографията и компютърната томография помагат да се „види“ нараненото място.

Източник: kp.ru

спонди гард гел
Новият СПОНДИ ГАРД: Спешна помощ при шипове и прищипани нерви

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “Болка в опашната кост при жени и мъже: причини и лечение

  1. Атанаска Иванова каза:

    Здравейте търся помощ за опашката ми и бедрата ме болят моля за помощ ка и с какво да се излекувам моля. За помощ към кои да се обърна

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *