Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Негативно мислене – как влияе на живота ни и как да го преодолеем?

Постоянното негативно мислене се отразява на емоционалното и психическото здраве

негативно мислене
Прекомерното негативно мислене носи множество вреди

Забелязвали ли сте някога, че отрицателните емоции, като разочарование и тревожност, са склонни да оказват по-голямо въздействие върху нас и да продължават по-дълго от положителните емоции? Ако сте човек, който прекарва повече време в мислене за смущаващи или мрачни събития в живота си, а не за вдъхновяващи, знайте, че не сте сами – това се нарича пристрастие към негативизма и това е нещо, което засяга повечето хора.

Въпреки че да се фокусирате върху предизвикателствата и дори да съжалявате в живота си понякога може да бъде нещо добро като се има предвид, че може да ви помогне да растете и да планирате бъдещето – ако искате да бъдете щастливи, тогава твърде много негативизъм може да ви помогне да израснете и да планирате бъдещето.

Тъй като мозъкът ни естествено е склонен да се фокусира върху негативното, ние трябва съзнателно да насочим вниманието си към положителното, ако искаме да поддържаме нещата в баланс.

Как да направим това? По-долу разгледаме начини за управление на пристрастието към негативизма, като например чрез практикуване на повече самосъзнание, благодарност и възприемане на други гледни точки.

 

Какво е пристрастие към негативизма?

 

Отрицателното пристрастие описва как повечето хора са склонни да бъдат повлияни повече от негативни събития в живота си, отколкото от положителни.

Уебсайтът „Positive Psychology” посочва определението за пристрастие към негативизма като „нашата склонност да се обръщаме към, да се учим и да използваме негативна информация много повече, отколкото положителна“. Това може да доведе до проблеми като размишление върху негативни ситуации, съжаление за минали грешки, тревожност за бъдещето и чувство на депресия.

Какво точно е негативността в един човек? Негативността е израз на критика или песимизъм към нещо. Това е обратното на позитивността, която е „практиката да бъдеш или тенденцията да бъдеш позитивен или оптимистичен“.

Отрицателните емоции могат да включват:

  • Несигурност
  • Тъга
  • Гняв
  • Огорчение
  • Вина
  • Срам
  • Разочарование
  • Тревога
  • Паника

Когато хората се негативни, е по-вероятно да направят някои от следните неща:

  • Да реагират остро на заплашителни стимули в тяхната среда
  • Да помнят обидите повече, отколкото комплиментите
  • Да мислят за миналото и да си припомнят неприятни или травмиращи събития
  • Да чувстват вина и срам за минали грешки
  • Да са ядосани и негодуващи към другите
  • Да имат ниско самочувствие поради пренебрегване на положителните си аспекти

 

Защо хората са склонни да мислят негативно?

 

Повечето изследователи (но не всички) вярват, че склонноста към негативно мислене е вградена в хората като „адаптивна еволюционна функция“, което означава, че негативизма е помогнал на нашите предци да оцелеят.

Защо понякога е по-лесно да си отрицателен, отколкото позитивен? Това е така, защото мозъкът ни дава приоритет на негативната информация и заплахите.

Това всъщност ни помага да научим от малки кои неща трябва да избягваме, за да не се нараним. Въпреки че тази адаптация е полезна за самосъхранението, тя може да доведе и до лошо настроение, стрес и много други негативни ефекти върху психиката и емоционалното състояние.

 

Негативно мислене – как ни вреди?

 

Докато известно ниво негативност в живота на всеки човек е очаквано и „нормално“, твърде много може да бъде опасно за вашето здраве (и за тези, които прекарват много време с вас също).

Негативността е свързана с повишен риск от депресия и тревожност, което не е изненадващо, като се има предвид, че ни прави по-склонни да съжаляваме и да се страхуваме.

Проучванията са установили, че негативността може да доведе до свързани със стреса физиологични симптоми, като повишена сърдечна честота и по-високи реакции на стрес. Това може да затрудни съня, да доведе до промени в апетита/храносмилането и до чувство за умора.

Твърде много негативно мислене може също да доведе до проблеми в нашите взаимоотношения, проблеми с вземането на решения и проблеми с фокусиране/поддържане на вниманието. Когато сме крайно негативни, може да е трудно да се доверим на хората и да изградим трайни и силни взаимоотношения, тъй като предполагаме, че „всички хора са лоши“ и ще ни навредят или разочароват.

Отрицателните възгледи за живота също така ни карат да избягваме рискове, което ограничава нашия растеж. Също така ограничава способността ни да приемаме критика, която може да е от ключово значение за личностното ни развитие.

 

Как да преодолеем негативизма?

 

  1. Спрете да мислите отрицателно за себе си

Всяка критика към себе си, която минава през ума ви, се опитайте да замените с позитивна мисъл. Фокусирайте се върху позитивните си черти и постъпки, помислете за нещо, с което се гордеете.

 

  1. Опитайте се да бъдете благодарни дори за тежките уроци от живота и търсете положителната страна на ситуациите

Когато нещо лошо се случи в живота ви, има начин да преструктурирате и преформулирате преживяването, така че да го погледнете от позитивната страна. Не всички провали или неприятни случки носят само негативи. Те често са важни уроци, от които може да си вземем поука и да спечелим значително, ако погледнем над тях по друг начин.

Много пъти трябва да сме благодарни за грешките си, защото те ни дават безценен опит, който няма как да придобием по друг начин.

 

  1. Отворете се за хората, не всеки се опитва да ви навреди

Не се затваряйте в себе си. Комуникацията и социалната среда са изключително важни за преодоляване на негативното мислене. Емоциите имат способността да се предават от човек на човек. Общуването и споделянето с близки и приятели може да ви повдигне настроението и да ви даде друга гледна точка над проблемите.

Източник: https://draxe.com/

Опаковка на продукта "Смайлин – връща усмивката на вашето лице"
Смайлин – бързо прогонва лошите мисли и връща усмивката

негативно мислене

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *