Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Какви прегледи ще помогнат да се избегне рак на стомаха?

Дори само една гастроскопия намалява риска от смърт от рак на стомаха с 40 процента, а 2-3 или повече изследвания намаляват риска с 80 процента

рак на стомаха
Защо човек се разболява от рак, в повечето случаи остава загадка. Но това не се отнася за рак на стомаха. Причината за него е добре известна, което означава, че е възможно да се предотврати заболяването.

Ето какво е експертното мнение по въпроса на гастроентеролога Дмитрий Бордин.

Дмитрий Бордин

Според експерти, рак на стомаха е сред туморите, които са на първо място както по заболеваемост, така и по смъртност през XXI век. Днес все повече хора умират от рак на стомаха – петият най-разпространен злокачествен тумор в света и вторият най-фатален.

Цената на забавянето

Туморът на стомаха е много агресивен. Въпреки това, с ранното му откриване (на 1-ви етап), преживяемостта на пациентите според японски учени е 92,4 процента. Ендоскопското изследване най-често е достатъчно за излекуване. Ако ракът е засегнал най-близките лимфни възли, само половината от пациентите оцеляват, а с по-разпространени метастази (етап 4), само 5-6 процента ще живеят повече от пет години. В България едногодишната смъртност от рак на стомаха надхвърля 40 процента, т.е. почти всеки втори пациент умира в рамките на една година след поставяне на диагнозата. В крайна сметка само 23 процента от такива тумори се откриват на ранен етап..

Ракът заразен ли е?

Неправилното хранене, стресът, тютюнопушенето са на втори план. Вярно е, че броят на случаите на рак на стомаха е намалял драстично след изобретяването на хладилника, което почти обезсмисля нуждата от консерви, съдържащи много оцет и сол.

Основният рисков фактор е инфекцията. Повече от 90 процента от случаите на аденокарцином са причинени от инфекция с Helicobacter pylori, която през 1994 г. е призната от СЗО за клас 1 канцероген. В България тази инфекция е много разпространена.

При 100 процента от заразените бактерията причинява хроничен гастрит, на фона на който се развива пептична язва. При някои от тези пациенти години по-късно може да се появи рак на стомаха. Според японски изследователи лечението на Helicobacter намалява риска от рак с повече от 60 процента.

Превенцията носи особено добри резултати, ако се извършва навреме. Лекувания пациент престава да бъде носител на инфекцията.

Инфекцията, между другото, често се случва заради мръсни ръце, така че не забравяйте да се миете не само преди хранене – колкото по-често, толкова по-добре.

Рак на стомаха: алгоритъм за диагностика на младите хора

Има много начини да откриете наличието на коварната бактерия Helicobacter pylori в тялото. Какви изследвания я идентифицират?

Анализ на изпражненията

Този анализ е качествен, тоест отговаря на въпроса дали има Helicobacter pylori в тялото или не. Изследването се провежда в лаборатория чрез полимеразна верижна реакция (PCR). Анализът е с висока точност – до 95 процента. Той е най-елементарният вид за поставяне на диагноза. Препоръчва се при деца, възрастни хора и тежко болни пациенти.

Кръвен тест

Ензимно-свързан имуносорбентен анализ (ELISA) . Антигенът на Helicobacter pylori в човешкото тяло предизвиква отговор на имунната система – производството на антитела или имуноглобулини. Този анализ, подобно на изследването на изпражненията, е качествен. Венозната кръв действа като биоматериал. Предписва се като профилактичен преглед на пациенти, които са имали битови контакти с хора, страдащи от заболявания на стомашно-чревния тракт.

Уестърн блот (Western blot, WB) метод

Това изследване се извършва, ако пациентът има антитела срещу Helicobacter pylori. Този анализ е по-специфичен диагностичен метод, тъй като предоставя диференцирана информация за антителата. Точността, с която се определя количеството антитела се постига чрез разделяне на протеините на бактериалния екстракт с помощта на електрофореза. Биоматериалът за изследване е венозна кръв.

Тест за дишане с урея

Използва се устройство за измерване на проби от дъха след поглъщане на хапче с урея (тест за дишане с урея).

Ако се открие Helicobacter pylori, се назначава специална терапия и след 30 дни трябва да се използва същият неинвазивен тест, за да се потвърди излекуването. Ако няма други индикации, гастроскопията при такива пациенти може да се пропусне.

Диагностика на рак на стомаха след навършване на 45 години

Необходимо е, освен изследванията за Helicobacter pylori, да се направи и гастроскопия. Не бива обаче да се подценява и значението на ендоскопията. Особено важни са този вид изследвания за хората, които са навършили 45 години. В Япония и Южна Корея, страни с традиционно висока честота на рак на стомаха, ендоскопският скрининг на населението е намалил драстично смъртността. Днес в Япония 80 процента от случаите на заболяването се „хващат“ още на 1-ви етап.

Ендоскопията на стомаха (гастроскопия) позволява да се идентифицира не само самия рак, но и предракови промени в лигавицата. В крайна сметка туморът расте с години на фона на съществуващо възпаление, най-често причинено от инфекция с Helicobacter pylori. Продължителният възпалителен процес води до атрофичен гастрит, когато част от здравите клетки загиват, а на тяхно място се появяват клетки от чревен тип (чревна метаплазия), които след това се превръщат в ракови. Всички тези последователни промени могат да бъдат открити чрез ендоскопия.

Също така е важно да се идентифицира инфекцията с Helicobacter pylori и да се лекува. Но такива пациенти все още се нуждаят от динамично наблюдение.

За провеждане на качествено изследване са необходими устройства с оптика с висока разделителна способност.

Ендоскопският преглед с обстоен преглед на лигавицата продължава най-малко седем минути и се извършва под интравенозна анестезия, която е по-удобна за пациента, за лекаря и е по-ефективна.

антибиотик

Важно!

Ефективни срещу Helicobacter са 14-дневни схеми на лечение, които включват четири компонента:

– 2 антибиотика от клас макролиди;
– препарат с основна съставка бисмут (помага за преодоляване на днешната широко разпространена резистентност към макролиди);
– лекарство от групата на инхибиторите на протонната помпа (намалява производството на киселина в стомаха).

Източник: kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *