ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Гастроскопия: ценни съвети за подготовка преди изследването

Гастроскопия – това е ендоскопска процедура, която визуализира горната част на стомашно-чревния тракт до дуоденума. Гастроскопията се счита за минимално инвазивна процедура, и минава без особени усложнения


При изпълнението на гастроскопия не е нужно значително възстановяване, освен ако не е използвана седация или пълна анестезия. Въпреки това, след самата процедура, възпаленото гърло е един от най-често срещаните проблеми.

Гастроскопията включва изследване на хранопровода, стомашната кухина и дванадесетопръстника с помощта на специален инструмент – гастроскоп, който се въвежда в стомаха през устата и хранопровода.

Подготовка за гастроскопия

Днес ендоскопските изследвания се назначават сравнително често. От една страна самото изследване не отнема много време, не е скъпо и е добра предпоставка за поставянето на една по-точна диагноза. От друга – заради лошите хранителни навици съвременните хора страдат от болести, които лесно могат да бъдат установени с ендоскопско изследване.

Ако поради една или друга причина ви се налага да направите гастроскопия, добре е да знаете какво изисква предварителната подготовка за това изследване. Подробностите ще бъдат обсъдени с вас предварително, но малко допълнителна информация никога не е излишна.

Навярно ще се наложи да преустановите приема на някои от тези лекарства, ако са ви изписани от лекар и ги приемате всеки ден.

Може да се наложи да преустановите приема на предписани лекарства за лошо храносмилане до 2 седмици преди процедурата. Това е така, защото лекарствата от тази група са в състояние да маскират някои от здравословните проблеми, които гастроскопията е в състояние да открие.

Ако приемате някое от следните лекарства, трябва да се свържете със специалистите, които ще направят гастроскопията, тъй като е възможно да се наложи да вземете специални мерки:

– лекарства, използвани за лечение на диабет, като инсулин или метформин.

– лекарства за разреждане на кръвта (използвани за предотвратяване образуването на кръвни съсиреци ), като например ниски дози аспирин, варфарин или клопидогрел.

Важно е стомахът да е празен по време на гастроскопията, за да може цялата област да се види ясно. Обикновено ще бъдете помолени да не ядете нищо от 6 до 8 часа преди процедурата, и да спрете да пиете вода и други течности 2 до 3 часа преди да се подложите на изследването. Задължително следвайте инструкциите, дадени от болницата.

Желателно е ден-два преди гастроскопията да не пушите и да не употребявате алкохол

Както вече стана ясно, използва се локален аестетичен спрей, за да изтръпне гърлото по време на процедурата. Ще бъдете попитани предварително, ако искате да ви се приложи седативна инжекция. Малките деца могат да преминат процедурата под обща анестезия, което означава, че ще бъдат заспали, докато тя се извършва.

Седативът ще ви помогне да се почувствате сънливи и спокойни по време на процедурата, но ще трябва да останете в болницата малко по-дълго, докато се възстановите. Ще е нужно да имате придружител, който да ви отведе от болницата и да остане при вас най-малко 24 часа. Няма да можете да работите или да шофирате през този период.

Малко преди и по време на гастроскопията

Преди да започне процедурата, ще бъдете помолени да махнете очилата, контактните лещи и зъбните протези.

След това се слага локален аерозолен спрей, и в устата се поставя малък пластмасов предпазител, който да я държи отворена и да предпазва зъбите. Може да се получи по-интензивно слюнкоотделяне, но не се опитвайте да преглъщате допълнително или да триете слюнката.

Ще бъдете помолени да легнете на лявата си страна и специалистът ще вкара ендоскопа в гърлото. Ще ви накарат да преглътнете, за да се предвижи в хранопровода. Това може да се окаже неудобно отначало, и да почувствате лека болка, но бързо ще премине.

По-късно

След гастроскопията ще ви отведат до зоната за възстановяване.

Ако не сте приемали седатив, ще можете да се приберете веднага след приключването на процедурата.

Ако сте били под упойка, ще трябва да си почивате тихо за няколко минути или часове, докато премине действието на седативите. Ще трябва да уредите и някой да ви отведе до дома, както и да остане при вас поне 24 часа.

Дори и да се чувствате сравнително бодри, седативът може да остане в кръвта в продължение на 24 часа. Затова е възможно да получите допълнителни епизоди на сънливост.

През това време не трябва:

– да пътувате
– да работите с машини
– да пиете алкохол
– да приемате успокоителни
– да отивате на работа
– да подписвате договори или правни документи
– да гледате малки деца или болни на легло.

Състоянието ви ще бъде обсъдено с лекар веднага след процедурата, но окончателните резултати може и да закъснеят – до седмица.

Кога да потърсите медицинска помощ?

Нормално е да чувствате подуване и болки в гърлото поне два дни след гастроскопията.

Трябва да се свържете незабавно с вашия лекар или със специалиста, който е направил изследването, ако развиете признаци на по-сериозен проблем, като:

– тежка и влошаваща се болка в гърдите и корема.

– висока температура (над 38° С).

– персистиращо повръщане или повръщане на кръв.

– тъмни, катранено-черни изпражнения.

Добре е да поддържате връзка с лекар, с когото да споделяте и най-малките проблеми и усложнения след прекарана гастроскопия.

Източник: patient.info

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *