Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Селен: как подобрява здравето и кога може да навреди

Един от основните елементи, от които се нуждае човешкия организъм, е селен

селен
Минимални количества селен има и във водата, която пием

За добрата работа на имунната система, за предотвратяване стареенето на организма и спиране развитието на възпалителните процеси е необходим селен.

Установено е, че над 70% от хората имат дефицит на този минерал. Д-р Александър Мясников говори за селена – за неговите ползи и вреди и за проблемите, които са налице при липсата му.

„Човешкото тяло се нуждае от около 1 милиграм селен на ден – много малко количество, но все пак е необходимо. В същото време трябва да е ясно, че такъв микроелемент има тесен терапевтичен прозорец, когато липсва, но и когато човек е предозирал с него. Ето защо е необходимо хранителните добавки със селен да се взимат много внимателно“, казва д-р Александър Мясников.

Защо лекарите му обръщат внимание? Този микроелемент е необходим и важен за здравето и добрата работа на щитовидната жлеза, за хормоните които тя отделя, за правилното формиране на имунитета, протеиновия синтез и здравето на черния дроб. Препоръчва се и от кардиолози. Според д-р Мясников хората с кардиомиопатия също могат да имат дефицит на селен.

Д-р Александър Мясников

По-подробно за полезните свойства на селена

Няма нито един орган в човешкото тяло, в който да не присъства селен. Този елемент играе важна роля за укрепване на защитните функции, тъй като е надарен с антиоксидантни и противовъзпалителни свойства.

Необходим е защото:

▪ Укрепва и активира кръвоносните съдове, намалява риска от образуване на плаки, предпазва сърцето от увреждане;

▪ Нормализира дейността на имунната система. Способен е да предотврати вирусна мутация;

▪ Отговаря за правилното функциониране на щитовидната жлеза;

▪ Участва в регенерацията на мускулните и кожни клетки;

▪ Подобрява работата на стомашно-чревния тракт;

▪ Неутрализира действието на свободните радикали, намалявайки риска от развитие на злокачествени тумори;

▪ Участва във възстановяването на кожата, косата и ноктите.

При оптимален баланс на селен в организма, това говори и за силен имунитет. Този елемент е и отличен антиоксидант, предпазва клетките от стареене и в същото време има способността да предотвратява неопластичните промени.

Селенът е отговорен и за правилното функциониране на нервната система. Помага не само за поддържане на добро настроение, но и за добра концентрация. Предполага се, че може да предотврати някои невродегенеративни заболявания като болест на Паркинсон или Алцхаймер.

Селен: симптоми на дефицит

Дефицитът на селен често се свързва с проблемно функциониране на щитовидната жлеза. Нещо повече, това понякога води до сърдечна недостатъчност, заболяване на кръвоносните съдове и загуба на имунитет. Липсата на селен в организма също може да предизвика психични проблеми, тъй като често нарушава работата на определени невротрансмитери. Това може да предизвика състояния от депресия, до тревожни разстройства.

При ниско ниво на този минерал се развиват следните състояния:

хронична умора;
склонност към чести настинки;
– намалено зрение;
– кожни обриви;
– болка в мускулната тъкан;
– повишен серумен холестерол;
– влошаване функцията на храносмилателната система.

За да се установи дефицит на този микроелемент, е необходимо да се направи кръвен тест в лаборатория.

Списък на заболяванията, причинени от дефицит на селен

При ниско съдържание на този микроелемент в организма метаболитните процеси започват да се забавят. В резултат на това се появява наднормено тегло, развива се затлъстяване. Такива промени често се случват при жените. При продължителен селенов глад се увеличава рискът от развитие на следните заболявания:

▪ сърдечен удар;
диабет;
▪ склероза;
▪ бронхиална астма;
▪ исхемия на сърцето;
▪ дисфункция на щитовидната жлеза;
артрит.

С намаляване съдържанието на селен се увеличава вероятността от вътрематочни аномалии и преждевременно раждане.

Наблюдавано е също, че хората с ниско ниво на минерала остаряват по-бързо, външният им вид се влошава, а еластичността на кожата намалява.

Що се отнася до въпроса дали си струва да приемате селен за превенция, д-р Александър Мясников уточнява, че само специалист трябва да вземе решение, тъй като е трудно визуално да се открие дефицит на такова вещество. Единственото нещо, което може да загатва недостиг, са белите петна по ноктите. Но появата им не е причина незабавно да тичате до аптеката, а само сигнал, че трябва да посетите лекар.

Най-популярните хранителни добавки със селен

Solgar Selenium 200 mcg

Solgar e американски производител на добавки, основан през 1947 г. Всички продукти на Soglar се предлагат в стъклени бурканчета и се ценят заради високото им качество. Селенът от Solgar е във форма без дрожди и се усвоява напълно от тялото. Приема се за да се предотврати развитието на атеросклероза, има благоприятен ефект върху нервната система и противовъзпалителни свойства, като помага за справяне със симптомите на астма.

24/7 – за силен имунитет: Витамин D3, селен, цинк и витамин С

24/7 е комплекс на американската фирма МLO от витамини и минерали, която е събрала в себе си всички най-мощни имуностимуланти в една таблетка от 1000 мg. Тя е предназначена да дава на организма подкрепа от 24 витамини и минерали, 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата.

Редовният прием на 24/7 допринася за:

– предпазва клетките от увреждане от свободните радикали;
– укрепване на имунитета;
– поддържане на сърдечно-съдово здраве

Излишък от селен – може ли да е вреден?

Трябва да се разбере, подчерта д-р Мясников, че съществува риск много лесно и бързо да се получи предозиране. За разлика от други елементи, излишъкът от селен в организма не е особено рядко явление. Това се дължи на факта, че препоръчителната му стойност е близка до токсичната доза. Затова приемът на селен трябва да се планира внимателно.

Излишъкът от селен може да бъде свързан с нарушения на нервната система, включително промени в настроението или депресия, постоянна умора и загуба на тегло без друга видима причина. Това състояние се характеризира и с лош дъх от устата, напомнящ миризмата на чесън.

Има някои възможни рискове за здравето при приема на добавки със селен

Максималната доза селен на ден е 400 mcg за възрастни. Токсичността на селена поради предозиране е рядка, особено когато минералът се получава от хранителни източници, но предозирането с високо концентрирани добавки може да причини неблагоприятни ефекти.

Тези последици включват:

– чеснов дъх и метален вкус в устата;
– чупливи нокти;
– кариес;
– стомашно-чревни проблеми като гадене;
– неврологични аномалии;
– умора и раздразнителност;
– кожни лезии и обриви;
– косопад.

Още признаци на предозиране

При прием на селен в увеличени количества могат да се появят неприятни реакции под формата на гадене и нервност. Сигурен признак на предозиране може да се счита появата на вкус на чесън в устната кухина. При излишък на минерала качеството на нокътната плоча и косата се влошава, има вероятност от развитие на еритема на кожата, увреждане на черния дроб и бронхите се увеличава.

Селенът е ценен микроелемент, който влияе на всички функции на тялото. С достатъчното си ниво здравето и младостта се запазват в продължение на много години. Ежедневният прием на качествени храни, богати на селен, както и разумната употреба на витаминно-минерален комплекс, помага за предотвратяване развитието на сериозни заболявания.

Селенът е от съществено значение за правилното функциониране на тялото. Въпреки това, твърде много може да бъде също толкова вредно, колкото и твърде малко. Задължително трябва да проверите нивата на селен в кръвта, преди да решите да приемате хранителни добавки, като най-добре е да се консултирате с вашия лекар.

Източник: kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *