Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Лумбаго – как да се справим с болката

Съществуват начини, които могат да ни помогнат да намалим страданието по време на криза. Но също така битуват и неверни твърдения. Ето кои са правилните жестове в случай на болки при лумбаго.

В какво се изразява неприятното усещане?

Чувствате остра болка в дол­ната част на гърба, която не премина­ва. Знаете, че тя се дължи на лумбаго и това не е първият път, в който ви спохожда. Обикновено настъпва, след като сте се претоварили физически или например сте се занимавали с градинарство повече от обичайното. Наясно сте също така, че тази болка не е следствие от друга, по-сериозна болест, като инфекция, тумор, слегва- не на прешлените или възпаление на гръбначния стълб. 6 от 10 европейци страдат от лумбаго в даден момент от живота си.

 

Как да постъпим? Да останем в лег­лото, за да се почувстваме по-добре? В никакъв случай! Обратно на широко раз­пространеното схващане, което битува все още и днес, не бива да оставате лег­нали по време на криза. По този начин само ще усложните положението и уве­личите болезнените усещания – твърдят специалистите. Лумбагото не означава автоматично „спиране на работата“ или излизане в болнични. Напротив, лекари­те твърдят, че е необходимо да запазите обичайните си активности доколкото болката ви го позволява.

 

А относно обезболяващите ме­дикаменти? За да успокоите непри­ятните усещания, първият медикамент, който можете да приемете като самолечение, е парацетамолът. Ако болката не отшуми, се налага да отидете при личния си лекар, който да ви изпише ре­цепта за по-силни успокоителни – парацетамол в съчетание с кодеин или друга съставка на морфинова основа, както и, ако се налага – противовъзпалителни медикаменти.

 

Как да изберем правилната защита? За да се движите, без да изпитвате болка, е нужно да носите опреде­лени придържащи гърба средства – но само по време на най-острата криза. Тя обикновено продължава максимум седмица. Бихте могли да ги намерите в аптеките. Другият вариант е да ви бъде направен корсет по мярка (обикновено се изработва от вид смола), който може­те да използвате и при следваща криза. Неудобството е, че трябва да отидете специално в болница, за да ви бъдат взети точните мерки.

 

Още… Можете да правите упражнения за разтягане. Те са лесни за изпълнение и са изготвени от най-добрите кинезитерапевти. При лумбагото често се наблюдава механичен блокаж, откъдето и смисълът да се правят леки разтягания, които да ви помогнат да се преборите с неподвижност­та. Тези движения, извлечени от метода МакКензи, се упражняват с накланяне назад и в никакъв случай напред, за да не се увеличи болката. Лумбагото продъл­жава обикновено около седмица, а ако не премине – помолете задължително лекаря си да ви направи обстоен преглед.

 

3 упражнения, за да се справим с болката

1. Неподвижно

Легнете по корем, подпрете се върху лактите си. Ръцете до лакти­те, ханшът и целите ви крака трябва да са добре прилепнали към пода. Останете в тази позиция 45 сек.

2. Динамично

Заемете същата поза като в горното упражнение. Под­прете се с дланите на пода, свийте ръцете в лактите. Ханшът и краката ви трябва да са добре прилепени за пода. Постепенно изпънете ръцете, без да правите резки движения. Ще усетите как гърба ви се изпъва, без при това да чувствате болка.

3. Издължено

Прави, с изпънати крака и стъпа­ла на ширината на ханша, поставете дланите на ръцете си в горния край на задните си части. Лактите ви трябва да са свити, стегнати и насочени назад. В тази позиция избутайте леко ханша си напред, а раменете – назад.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *