ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Синдромът на Кушинг може да доведе до безплодие

Синдром на Кушинг, известен също като хиперкортизолизъм е едно от ендокринните разстройства причинени от продължителното излагане на тъканите на организма на високи нива на хормона кортизол в кръвта по различни причини включително първичен аденом на хипофизата (известен като болестта на Кушинг).

Синдромът на Кушинг се случва, когато тъканите на тялото са са изложени на прекомерни нива на кортизол за дълги периоди от време. Кортизолът помага за поддържането на кръвното налягане и сърдечно-съдовата система и помага на организма да реагира на стрес. Много хора страдат от симптомите на синдрома на Кушинг, защото те вземат стероиди като преднизон за лечение на астма, ревматоиден артрит, лупус и други възпалителни заболявания, или за имуносупресия след трансплантацията. Други развиват синдром на Кушинг заради свръхпроизводството на кортизол в тялото поради тумор на хипофизата. Хората, които са били диагностицирани с депресия, алкохолизъм, недохранване и пристъпи на паника, са склонни да имат по-високи нива на кортизола.

Тези видове на Кушинг може да бъдат наречени псевдо-Кушинг. Други симптоми се появяват по кожата, която става крехка и тънка. Лесно получавате синини по кожата. Може да се получат и морави стрии по кожата на корема, бедрата, седалището, ръцете и гърдите. Костите отслабват и рутинни дейности като повдигане или ставане може да доведат до болки в гърба. Повечето хора имат тежка умора, слабост в мускулите, персистираща хипертония и инсулинова резистентност , което води до хипергликемия (висока кръвна захар), което може да доведе до захарен диабет. Пациентите често страдат от различни психологически смущения, вариращи от еуфория до психоза също така и пристъпи на паника и треможност. Други симптоми са свръхизпотяване, мускулна слабост, при жените растеж на косми по лицето, ръцете, корема и бедрата. Излишъкът на кортизол може да засегне и други ендокринни системи и да причини намалено либидо, импотентност и безплодие. Нелекуван синдром на Кушинг, може да доведе до сърдечни заболявания и повишена смъртност.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *