ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Как хистеректомията може да повлияе на връзката с вашия любим и съпруг

Съвети за предотвратяване на най-вредните ефекти от хистеректомията – тези, които дават отражение на връзката с вашия съпруг или приятел

 хистеректомията
След хистеректомия полов не се прави секс поне три месеца

Факт е, че хистеректомията идва с промяна, която не е приятна, и на повечето жени им е трудно да я възприемат. Тази промяна засяга както тях самите, така и начина, по който се развиват взаимоотношенията в семейството, с приятелите, близките, познатите и колегите.

Всяка голяма промяна в живота може да повлияе и на връзката с вашия съпруг, тъй като стресът генерира голямо напрежение.

Кари Руснак

От статията ще научите как тази операция бавно, но сигурно се настанява в семейството и какви трансформации предизвиква. Психотерапевтката Кари Руснак говори за тях от първо лице, единствено число, тъй като самата тя също е преживяла такава операция.

Хистеректомията е сериозна операция с трудно възстановяване, което е възможно да окаже влияние на хормоните, дори ако яйчниците не са отстранени.

Ако ви предстои да преминете през това преживяване ще е добре да се подготвите възможно най-добре. Потърсете терапевт, който има опит с хистеректомията, или поне с по-тежки заболявания. При всички случаи ще ви е необходима допълнителна подкрепа.

Едно от най-силните притеснения на всяка жена, която е преживяла такава операция, е как това ще повлияе на взаимоотношенията с нейния съпруг или приятел.

Ето някои неща, които трябва да се имат предвид при хистеректомия:

– Промените в настроението могат да провокират нападки срещу партньора ви.
– Възможно е да изпитате тревожност или симптоми на депресия.
– Може да се наложи да се справяте с невъзможността да имате деца (или повече деца).
– Вашият партньор ще трябва да поеме по-голяма част от домакинската работа и грижите за децата след операцията.
– И двамата ще трябва да отсъствате известно време от работа.
– Може да има финансово напрежение заради медицинските разходи или заради невъзможността да се ходи на работа.
– По време на възстановяването ще има липса на сексуална интимност.
– След възстановяването също може да има промени в интимността.

Може да бъде особено стресиращо през първите няколко седмици, тъй като партньорът ви трябва да готви, почиства и да се грижи за децата, заедно с това да бъде ваш болногледач на пълен работен ден.

Поговорете със съпруга си да помоли работодателя за отпуск и работа от вкъщи предварително. Помогнете му и с планирането на някои лесни ястия и закуски преди операцията, или потърсете за това съдействие от по-възрастни роднини или близки приятели. Добра идея е да се организира и едно много прецизно пълно почистване на апартамента или къщата.

Полезно е също така, да дадете на партньора си някои ресурси (информация от доверени научни източници в интернет), за да може да разбере операцията и етапите на възстановяване. Четенето за това, през което човек преминава, особено свързано с хормоните и чувствата, може да помогне да подготвите партньора си за това как да ви подкрепя.

Организирайте срещи с лекар преди и след операцията

Така и той ще може да задава въпроси. Говорете за това как бихте искали да бъдете подкрепени. Коментирайте заедно какви полезни неща може да каже и направи. Говорете и за някои други, които просто изискват уточнение.

Обсъдете подробно и вашия финансов план и интимност след хистеректомията. Подгответе се предварително за прегледите след престоя в болницата. Обсъдете кой кога ще се върне на работа и се постарайте да предвидите бюджет за времето, през което и двамата ще сте си вкъщи.

След хистеректомия не е разрешен полов акт в продължение на шест седмици, но понякога до може да са нужни и 12

Предварителното обсъждане на това с партньора ще ви помогне да се справите със страховете и очакванията, които и двамата имате. Нещата, за които може да говорите, са как това ще ви накара да се чувствате, други начини за интимна връзка и колко е важно да се споделят чувствата, когато се появят. Отворената комуникация трябва да продължи и след интимният ви живот се възстанови, тъй като е възможно да има дискомфорт, сухота и болка (които също трябва да бъдат обсъдени с вашия лекар).

Ако има конфликт или напрежение по време на възстановяване, уверете се, че отделяте време да говорите за това. Не избягвайте разговорите, не сменяйте темата и не замитайте проблемите под килима, образно казано.

Ако неразбирателството се засили, уверете се че и двамата сте отпочинали, успокоили сте се и сте се отпуснали, преди да обсъдите тези въпроси отново. Посещението при индивидуален терапевт или терапевт за двойки също би било полезно. Напомнете си, че това е стресиращо събитие, но също така и че това, през което преминавате, е нормално. Нещата ще се подобряват с времето и здравето ви ще бъде по-добро в дългосрочен план.

Ако всичко е наред положителната промяна, която може да се появи в отношенията ви, ще става все по-близка

Засилената и в същото време естествена комуникация е от голямо значение. Важно е и партньорът ви да се грижи за вас, да покаже и докаже (с думи и действия), че наистина ви разбира и подкрепя. Това определено може да укрепи връзката. Трудните моменти e възможно да са по-малко трудни, когато се чувствате подкрепяни и обичани от партньора.

Да минете заедно през подобно изпитание, каквото е хистеректомията, ще породи много и добри чувства: ще прекарвате повече време заедно, ще отделите повече време за разговори помежду си и ще задълбочите доверието между вас. Това може да бъде чудесен момент да изразите повече признателност и любов към вашия любим човек.

Източник: www.psychologytoday.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *