ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Херпес зостер се появява внезапно

Здравейте! От няколко дни имам пъпки по гърба – малки мехурчета отдясно на едно място, които нарастват и парят. Имам и болки в гърдите от дясно. Използвах алергозан, но няма ефект. Трябва ли да потърся помощ от специалист, или пъпките може да изчезнат и от само себе си?

Божидар Матев – Сливен

Това заболяване се нарича херпес зостер. Алергозанът изобщо няма да ви помогне в случая, защото няма алергичен компонент. Трябва обаче да посетите кожен лекар, за да ви предпише лечение, защото заболяването не може да пре­мине от само себе си.

Херпес зостер се появява внезапно и протича остро. Причинява се от вирус, сходен с този на варицелата. Ето защо при контакт с болни от Вари­цела може да се появи херпес зостер. Боледуват предимно възрастни хора. След премина­ване на заболяването остава имунитет (невъзприемчивост за цял живот).

Болестта се характеризира с поява на групи от мехурчета върху зачервена кожа, разполо­жени едностранно по хода на периферните нерви – очните, лицевите, шийните, между­ребрените и др. Заболяването се съпровожда със силна неврал­гична болка, която е по-тежка и продължителна при възрастни и изтощени хора.

Лечението се провежда с различни болкоуспокояващи и противовъзпалителни сред­ства – аспирин, аналгин, вита­мин В,, витамин В12. За да се предпази болният от допълни­телна инфекция, мехурчетата се мажат с антисептични (ани­линови) багрила – 1% разтвор на метиленово-синьо, фуксин и др. Важно е обривите да се намазват и превързват често, за да не се допусне вторична инфекция. След 4-6 седмици за­боляването преминава.

ВНИМАНИЕ!

При по-тежки форми се прилага специфична антивирусна терапия (зовиракс, валтрекс, изопринозин), която ускорява оздравителния про­цес, предпазва от постзостерна невралгия, а при гениталния херпес ограничава броя на рецидивите и удължава междупристъпния период. Локалното лечение се променя в зави­симост от еволюцията на кожните обриви.

При закъсняло или неправилно лечение се получават усложнения от страна на нервната система – па­рализи и парези, а очните и ушните могат да увредят зрението и слуха.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “Херпес зостер се появява внезапно

  1. Pingback: Защо избиват херпесите?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *