Минерална, филтрирана, бутилирана, преварена или от чешмата: каква вода да пием?

Водата е уникално неорганично вещество, което определя възможността за живот на Земята

водата

Водата е и универсален разтворител. Благодарение на нея протичат всички биохимични процеси в човешкия организъм. Уникалността на водата се състои в разтварянето както на органични, така и на неорганични вещества.

Какво казват учените

Австрийски учени от Университета по фармакология в Инбрук обосноваха необходимото количество вода за нормалното функциониране на човешкото тяло. Има естествен воден баланс, при който човек губи до два литра на ден: тялото натрупва вещества, които трябва да бъдат отстранени през бъбреците.

При правилно хранене един литър вода е достатъчен за отстраняване на тези вещества. Освен това, с изпражненията излизат още около 100 мл. И, разбира се, достатъчно количество вода – около 900 мл. – напуска тялото поради изпаряване от повърхността на кожата. Два литра – толкова загубена течност трябва да компенсираме.

В специален доклад, изготвен от Медицинското училище в Харвард (Harvard Medical School) се казва, че водата подпомага правилното функциониране на всички органи на тялото и изпълнява много важни функции, като например:

– доставка на хранителни вещества и кислород до клетките ;

– промиване на вредните бактерии от пикочния мехур;

– подпомага храносмилането;

– предотвратява запека;

– нормализира кръвното налягане;

– стабилизира сърдечната честота;

– защитава органите и тъканите;

– поддържа и регулира телесната температура;

– поддържа електролитния (натриев) баланс.

Ако човек пие малко вода и други течности дневно, има риск от дехидратация. Това може да се прояви като слабост, ниско кръвно налягане, замаяност, объркване или тъмна урина.

Каква вода трябва да пием?

Водата трябва да е физиологично пълноценна за здравето, тоест:

– да е с естествен произход от подземен източник;
– да не съдържа изкуствени добавки;
– да не се подлага на дълбоко почистване чрез осмоза;
– да е слабо минерализирани (0,5-0,75 g/l).

Само питейната вода с естествен произход съдържа всички необходими макро- и микроелементи. Това е най-ценната напитка за организма, която определя здравето!

Колко здравословна и безопасна е питейната вода в България?

Съвременните системи за почистване и дезинфекция довеждат водата в нашите кранове до безопасни стойности по отношение на микробиологичните и санитарно-химични изисквания. Влошаването на водоснабдяването обаче води до факта, че във водата може да се наблюдава излишък от желязо, хлор и дори органични вещества и бактерии. Ако водата попадне във водоснабдяването от подземен източник, това е голям плюс. Но повечето големи градове получават вода от надземни източници – реки, язовири и езера. Да, тя влиза в нашия дом след многоетапно пречистване, но качествените й показатели са далеч от тези на артезианската вода (артезианските води са дълбоки подземни води, намиращи се във водопропускливи пластове, разположени между два водонепропускливи пласта).

Преварена или не?

Водата, която не е преварена и пречистена се нарича сурова. Суровата вода е за предпочитане, тъй като съдържа микроелементи под формата на соли. Водните молекули имат особена структура на подреждане. Често се нарича и жива вода, и то с основателна причина – само такава вода помага на клетките да се регенерират. Непреварената и необработена вода предотвратява образуването на свободни радикали.

Но пиенето на сурова (непречистена) вода не е препоръчително поради риск от вредни бактерии и токсични съединения в нея.

Преварената вода е не само безполезна, но и вредна. Някои експерти я наричат с една доста плашеща фраза: мъртва вода, и донякъде с основание.

Пиенето на преварена вода трябва да е изключение

Преварена вода пият предимно бебетата, тъй като техния организъм не е в състояние да се справи с онова, с което организмът на един възрастен човек би могъл.

Какво се случва при преваряването на водата?

– При варене полезните соли се утаяват в неразтворима утайка;

– Има значително намалено съдържание на кислород;

– Хлорът, съдържащ се в чешмяната вода, когато се вари, се превръща в токсични съединения, водещи до уролитиаза и онкопатология;

– Структурата на водата, променена в резултат от кипенето, допринася за факта, че за един ден тази вода се превръща в благоприятна среда за размножаване на бактерии.

Но въпросът за безопасността на водата не изчезва – невъзможно е да се гарантира, че суровата вода не съдържа вредни микроорганизми. Ако все пак от съображения за безопасност предпочитате преварена вода, оставете суровата вода да престои 2 часа, след това кипете и изключете чайника в самото начало на кипене: такава вода ще бъде дезинфекцирана и повечето от минералите ще останат в състояние, достъпно за асимилация.

Пийте само прясно преварена вода, не позволявайте да се съхранява и използва дълго време, както и не я преварявайте втори път.

Каква вода пием?

Вода от чешмата

Това е сурова вода, минала през пречиствателна станция и приведена в съответствие с регулаторните изисквания. Не е най-доброто решение за здравето.

Ако няма друг вариант, може да се пие след предварителна обработка по един от следните начини:

– Кипене: при задължително спазване на горните препоръки;
– Филтриране (повече за филтрацията на водата може да прочетете малко по-надолу);
– Утаяване за 2 часа и след това използване само на горната половина на течността (този метод не застрахова срещу микроби и токсични вещества).

Бутилирана вода

Това е сурова вода, индустриално пречистена, но отговаряща на всички изисквания за безопасност.

Продава се в магазините в бутилки и туби с различна вместимост. Има изкуствено пречистена вода (чешмяна, от повърхностен резервоар) чрез дълбоко пречистване. Има и вода от артезиански водоизточник, пречистена по щадящи методи и дезинфекцирана с ултравиолетова светлина.

Най-популярните артезиански бутилирани води в света

1. Voss, Норвегия: източникът на тази вода все още се пази в тайна.

2. Fiji, остров Фиджи (Океания, Тихи океан): за нея казват, че това е възможно най-хубавата напитка в света – все едно поемаш глътка природа.

3. Indigo H2O, САЩ: ледникова вода.

4. Nakd, Нова Зеландия: добива се от планините с помощта на изключително труден, но щадящ метод, който също е търговска тайна (както и мястото, от което се добива).

5. Lauquen Artes, Патагония: вода, естествено филтрирана от скалите. За тази вода характерното е, че няма абсолютно никакъв досег с индустриализацията. Тя няма и контакт с въздуха на модерния свят, дори по време на бутилиране.

Колко полезна е тя?

При правилно пречистване такава, артезианска вода, е наистина полезна и безопасна и не е необходимо да се преварява преди пиене. Въпреки това, производителите често спестяват от стъпките за пречистване на водата, което води до продаден продукт, който е далеч от това, което етикетът обещава.

Как да изберем реномиран производител на вода?

Колкото по-дълго една компания е на пазара, толкова по-надеждна е тя. Реномираният производител не пести от опаковки и технологични подобрения, както и от контрол на качеството. Винаги ще има популярен слух или реклама за това, че една вода е по-добра от друга. В такъв случай се доверете на цената – много по-често евтиното излиза скъпо, отколкото обратното.

Съвет за най-взискателните клиенти – занесете закупената вода в специална лаборатория и проверете нейното качество и безопасност.

Изворна вода

Това е естествена вода, която е претърпяла естествено пречистване през слоевете на почвата. Всеки подпочвен слой е уникален. По правило такава вода не само не съдържа вредни примеси, но и е обогатена с полезни минерали по време на преминаването си през почвата. Разбира се, изворите, разположени в близост до градове или в техните граници, са малко полезни.

Изворна вода може да се види и в магазините – производителят я опакова по същия начин като бутилираната (трапезна) вода. Някои от тях обаче, с цел печалба, продават обикновена артезианска вода или дори чешмяна вода под прикритието на изворна вода. За да не бъдете измамени, трябва да следвате препоръките относно избора на бутилирана вода. Също така, конкретното място, от което идва водата, трябва да бъде посочено върху бутилката, т.е. от кой подземен слой е. Ако вие сами взимате вода от някакъв извор (чешмичка край пътя), не забравяйте да го направите в чист съд и периодично да проверявате качеството на водата в лаборатория.

Минерална вода

Това е естествена вода с високо съдържание на микроелементи и соли от дълбоките слоеве на почвата. Минерализацията на водата настъпва, когато преминава през скалите на почвата. Според съдържанието на соли минералната вода се разделя на:

– лечебна (минерализация >8 гр/л.);
– медицинска (минерализация 1-8 гр/л.);
– трапезна (минерализация под 1 гр/л.).

Каква минерална вода е по-добре да се пие?

Трапезната минерална вода е най-разпространена, въпреки че някои производители често я представят като различен (подобрен) продукт. Можете да пиете трапезна вода без риск за здравето. Такава вода е особено добра след продължително натоварване, по време на възстановителния период след отравяне, диария и остри чревни инфекции. Но все пак не трябва да я пиете постоянно. Трапезните води, които може да откриете в търговската мрежа са: Сердика, Хисар, Бачково, Девин, Горна Баня и други.

Лечебната минерална вода може да бъде предписана само от лекар в строга дозировка и за определен период от време. Тя (подобно на лекарствата) има както показания, така и достатъчен списък от противопоказания за употреба. Затова не може да се използва без лекарско предписание.

Лечебни минерални извори в България

– Меричлери – Силноминерализирана вода със значително съдържание на свободен въглероден диоксид. Съдържа 18 микроелемента.

– Михалково (негазирана) – тя е най-силно минерализираната въглекисела вода в България.

– Рупите – свещен извор. В минералната вода от този извор се съдържа ценен биопланктон от микроводорасли.

– Сапарева баня – Най-високо съдържание на флуор в България, също е сулфидно-сероводородна, сулфатно-хидрокарбонатна-натриева, с литий.

– Балчишка тузла – Хипотермална, хидрокарбонатно-хлоридна, натриева, калциево-магнезиева, със съдържание на метасилициева киселина и сероводород.

– Банкя, Вършец, Велинград, Девин, Костенец, Хисар, Кюстендил, Горня баня и др. са слабоминерализирани води.

– Момин проход – Втората по радиоактивност в България (след Павел баня) с 550 емана. Съдържа 17 микроелемента, в това число радон и флуор.

– Най-топлият минерален извор в България е Сапарева баня, втори след него е Вършец.

Лечебната трапезна минерална вода също се предписва от лекар, но впоследствие самият пациент може да проведе курсов прием на тази вода. Между другото, само в няколко страни хората пият минерална вода вместо питейна вода без ограничения, включително и в България. Е, на здрави деца под 12 години не е добра идея да се дава минерална вода.

Добре ли е да се пие разтопена вода?

Не толкова отдавна, истински бум предизвикаха „ползите“ от разтопената вода. Добре е да се знае, че у дома е невъзможно да се получи истинска стопена вода. Този метод е сравним с утаяването – след размразяване се използва само горната част на стопената вода, а вредната утайка се оттича заедно с долния слой в канализацията. Но, уви, не всички примеси ще бъдат в тази утайка.

Каква вода да дадете на децата?

Деца под 3-годишна възраст трябва да използват бутилирана вода. На бебетата се дава преварена вода, поне до навършване на една година.

Децата след 3 години вече могат да пият бутилирана (детска) вода и без преваряване. Добре е да се пие водата възможно най-скоро след отваряне, затова предпочитайте детска вода в по-малки разфасовки. Много лекари смятат тези ограничения за малко надценени и съветват родителите да дават на децата си доказана чиста вода без кипене след една година. Що се отнася до специалната детска вода – като правило тя съдържа много малко минерали (0,2-0,3 гр/л), което означава, че ще измие солите от тялото.

Филтрирана вода

Различните филтри за вода са много модерни днес. Но и те не са панацея. Специалистите предупреждават: съвременните филтри наистина пречистват водата от вредни примеси, но и убиват почти всичко полезно в нея.

Идеалната вода без минерални соли нарушава метаболитните процеси в организма, което може да доведе до заболявания на костите и сърдечно-съдовата система.

Различните видове филтри използват свои собствени методи за почистване

Филтрите с активен въглен не премахват всички нитрати, разтворени минерали, бактерии и вируси във водата по време на абсорбция. Въпреки това, минералите, разтворени във водата, не са непременно опасни и значителна част от чешмяната вода вече е пречистена. Затова обикновено няма голямо значение дали най-малките фракции от тези вещества се промъкнат.

Някои видове филтри включват материал, наречен йонообменна смола, който може да промени твърдостта на водата и е възможно да модифицира концентрациите на калциеви и магнезиеви йони.

Най-важното при използването на филтри е тяхната периодична подмяна

Стар филтър не само почиства водата лошо, но може и да влоши нейното качество. Освен това, такава течност може да стане просто опасна за хората. В някои случаи филтрираната вода е възможно да бъде дори по-лоша от чешмяната, поради растежа на бактерии върху филтъра или отстраняването на всички минерали.

Понастоящем една четвърт от всички хора, които пият чешмяна вода, използват филтърни кани за вода или филтрираща система

Въпреки това, филтрираната вода всъщност е по-малко здравословна от водата от чешмата.

Първо, производителите на филтърни кани обичат да подчертават факта, че каните филтрират хлора в чешмяната вода. Да, по-скъпите филтри изчистват хлора, което е безсмислено и дори опасно. Докато филтрите с активен въглен наистина абсорбират хлора, като по този начин правят вкуса на чешмяната вода по-малко неприятен това, както вече стана ясно, води до растеж на някои опасни за човешкото здраве бактерии.

Второ, производителите също така твърдят, че филтрите премахват калция в чешмяната вода, което е невярно (въпреки че това всъщност е нещо добро, тъй като докато не се докаже противното, калцият е минерал, жизненоважен за човешкото здраве и консумацията му в чешмяна вода е ефективен начин за усвояването му без калории).

Трето, производителите твърдят, че филтрите абсорбират нитратите в чешмяната вода, което е невярно и тенденциозно. Страхът за нитратите – който се подхранва предимно от самите производители на филтърни кани – играе по тънката струна на притеснението най-вече на бременните жени и младите майки.

Четвърто, филтрите отделят активен въглен във водата.

И накрая, смята се, че филтрираната вода съдържа фталати. Същото важи и за неправилно съхранената вода, която е разфасована в пластмасови бутилки (случва се ако бутилките са изложени на директна слънчева светлина).

Да обобщим: водата от филтърни кани е с приятен вкус и без почти никакви ползи за здравето. Много специалисти препоръчват да не се изключва употребата ѝ, но и да не се пие постоянно такава вода.

Как да проверите качеството на водата у дома?

Има няколко лесни начина за идентифициране на некачествена вода у дома. Тези методи не дават 100% резултат и отговор, но могат да послужат като причина за допълнителни проверки в специализирани органи.

Изсипете вода в прозрачна чаша. Течността трябва да е бистра, без утайка, чужда миризма и цвят. Поставете чашата върху лист хартия с текст , буквите трябва да са ясно четливи.

Твърдостта може да се провери със сапун или душ гел. Твърдата вода не се пени добре и чайник с такава течност бързо се покрива с котлен камък.

За приблизително разбиране нивото на минерализация, опитайте да поставите капка течност върху парче стъкло. След като водата се изпари, проверете какво е останало върху стъклото. Прозрачното стъкло може да каже, че в течността има малко минерали. Лекото побеляване сигнализира за по-висока минерализация на водата.

Дестилирана вода: ползи и вреди

Ако редовно се консумира такава вода, това може да доведе до деминерализация на тялото. Течността без соли постепенно ще ги изведе от тялото. В резултат на това могат да се развият заболявания на сърцето, кръвоносните съдове и костната система. Също така ще настъпи преждевременно стареене на тялото, ще бъдат нарушени и метаболитните процеси.

Някои съвременни скъпи филтри (за дестилиране и филтрация) са оборудвани със система, която осигурява изкуствена минерализация на пречистената вода. Въпреки това, тези соли, които са били изкуствено добавени към течността, не се усвояват толкова добре, колкото естествените соли. Освен това те могат да повлияят неблагоприятно на функцията на отделителната система.

Необходимо е да се вземе предвид фактът, че хлорните съединения, които са канцерогенни, проникват обратно през мембраната. А това увеличава риска от развитие на онкологични процеси.

Топла или студена?

Не по-малко интересно е да разберем дали хладка, топла или студена вода е по-подходяща за пиене.

Студената вода освежава и по-добре утолява жаждата в горещото време. Тук полезните ѝ функции свършват. Щетите, причинени от вода под 20 °C включват:

– възможност за получаване на ангина;
– тялото изразходва енергия за регулиране на телесната температура;
– повишена секреция на слуз;
– разграждането на мазнините е трудно;
– луменът на съдовете се стеснява;
– храносмилането се забавя.
– студената вода също така е вредна за черния дроб и жлъчния мехур.

Ако предпочитате студена вода, пийте само на малки глътки

Топлата вода създава усещане за ситост, ускорява метаболитните реакции с една трета, но създава и риск от изгаряния и злокачествени тумори на гърлото, хранопровода и горните дихателни пътища. Уврежда зъбния емайл, притъпява вкусовите усещания. Разбира се, това важи за много, прекалено гореща вода, която рядко повечето от нас пият.

И сега за ползите от топлата вода:

– Топлата вода засилва метаболизма. Ежедневен ритуал в Китай е да се пие топла вода на празен стомах – това е препоръчано от китайската народна медицина. Течността се абсорбира незабавно, без допълнителен разход на енергия.

– Ускорява процеса на храносмилане и отделянето на отпадните продукти.

– Топлата вода регулира нивата на захарта, предотвратява образуването на холестеролни плаки, което прави лумена на кръвоносните съдове нормален и е превенция на сърдечно-съдовите заболявания.

– Приятно топлата вода подхранва клетките на кожата, като ги прави овлажнени и еластични. Появата на бръчки и отпуснатост на дермата остава в миналото.

– Повишава чревната перисталтика, облекчава запека.

– Използва се ефективно за отслабване.

– Намалява количеството слуз и почиства кръвта.

– Усещането за топлина подобрява настроението.

На въпроса: какво да пием – топла или студена вода, отговорът е приятно топла вода със съвсем малко количество лимонов сок. Тя е по-добра във всяко отношение.

И накрая – каква вода да изберем?

Подхождайте съзнателно към избора на вода и ще можете да укрепите здравето си, както и да получите по естествен начин всички минерали, микроелементи и соли, от които тялото ви се нуждае.

Не пийте САМО бутилирана, или САМО филтрирана, размразена, газирана или чешмяна вода. Най-оптималният съвет тук ще е да ги редувате.

И все пак!

Вода, която е с една идея по-висока температура от стайната, която кипната правилно (не преварена за по-дълго време) и към която са добавени няколко капки лимон е най-полезна за пиене. Разбира се, и с нея не бива да се злоупотребява, заложете на разнообразието и малките дози.

Доверете сe на надеждни и доказани производители. Пийте само висококачествена вода, и в този случай тя ще бъде и здравословна!

Източници: marieclaire.ru, voda-nadom.ru, kp.ru

Оценете статията
Оценка 4.8 от 8 гласували

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

От 3 до “Минерална, филтрирана, бутилирана, преварена или от чешмата: каква вода да пием?

  1. Стонислав Ангелов каза:

    :Много полезен текст, аз за първи път намерих толкова полезна статия за водата, която можем да пием. Браво!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Разглеждайки този уебсайт, вие се съгласявате с използването на бисквитки.