ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Движението е живот за прекаралите инсулт

Ако нямате противопоказания, оп­итвайте да седнете още на третия-петия ден след исхемичния инсулт и на петия- десетия след хеморагичния. Започнете да се движите колкото може по-рано – така не само ще помогнете на себе си да се върнете към активен живот, но и ще предо­твратите тромбоза на дълбоките вени.

Тук е незаменима и помощта на близките ви. Поне по три пъти на ден те трябва да раздвижват ръцете и краката на болния. Лекуващият лекар ще ви обясни. На всеки час и половина променяйте положението на тялото му, обръщайте го на другата страна. В противен случай биха се появили вторични ставни и мускулни изменения, които ще попречат на про­цеса на възстановяване, а също така ще

се появят рани от залежаване и застой в белите дробове.

Ако болният може да се движи сам, нека започне по-бързо гимнастиката – по час и половина на ден, отначало по половин час. Помага и избирателният масаж или самомасаж – първо поглаж­дайте мускулите, след това започнете да ги разтривате с по-бърз темп.

Ето едно полезно упражнение: легнете по корем на равна повърхност, поставете ръцете на ширината на раменете и се опрете с длани. На вдишване повдигайте глава и излъчвайте гръдния кош назад, като едновременно с това прегънете гър­ба и стегнете ануса си. На издишване се отпускайте. Повтаряйте упражнението 5 до 7 .пъти на ден.

Китайският поет Лу Ю, живял през 1125-1210 г., разработил система за самомасаж на главата, стимулиращ въз­становяване на паметта и другите мозъчни функции след инсулт. Този масаж също така прочиствал енергийните канали на главата. Ето какво съветвал той: с пре- гънати пръсти масажирайте главата от предната до задната граница на косата не по-малко от 20-30 пъти.

ПЪЛНОТО ВРЪЩАНЕ КЪМ НОРМАЛЕН ЖИВОТ Е ВЪЗМОЖНО

За пример можем да ви дадем вели­кия учен и професор по химия Пастъор. Той е имал тежък мозъчен кръвоизлив, последван от паралич. Но след удара преживял още 30 години в изключително добро здраве. И е направил най-ценните си открития именно през този период от живота си. Да, той наистина е бил само на 40 години, когато му се е случила тази тежка болест. Но причината не е в това.

Уинстън Чърчил е прекарал инсулт в много по-напреднала възраст. След това отново станал премиер на Великобритания и останал на този си пост до 80-годишна възраст. Прекарал втори инсулт и живял още десет години, когато написал зна­менитите си мемоари, за които получил Нобелова награда за литература.

Повечето болни след инсулт не успя­ват да се възстановят напълно, защото им липсва достатъчно мотивация за живот и обикновено изпадат в депресия.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *