Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Възможно ли е да се излекува напълно системна кожна туберкулоза ?

Целта на лечението е да се облекчат симптомите, да се за­щитят органите и тъканите от собствената имунна система, както и да се намалят възпа­лението и самият автоимунен процес. Това се постига чрез:

  • Нестероидни противовъз­палителни препарати, които на­маляват възпалението и болките в мускулите, ставите и другите тъкани. Такива са аспиринът, ибупрофенът, напроксенът и др. Но те, както много пъти в. „Доктор“ е предупреждавал, оказват странични въздействия: раздразнение на стомашната лигавица, развитие на гастрит или язва, също и намаляване съсирваемостта на кръвта.
  • Кортикостероидите оказ­ват по-силно противовъзпали­телно действие.За съжаление, те имат мно­го странични ефекти, особено ако се приемат дълго време. Най-разпространените от тях са затлъстяване, остеопороза, инфекции, диабет, катаракта, некроза на големите стави, пови­шено кръвно налягане. Затова се назначават в малки дози.
  • Предписва се и един много силен антималариен препарат, който е особено ефективен за болните със слабост, увреждане на кожата и ставите. Лекар­ството понижава честотата на образуване на тромби. Странич­ните ефекти на този наистина ефикасен препарат са диария, разстройство на стомаха, пиг­ментни изменения в очите. За­това лечението с него се следи от очен лекар.
  • Т.нар. имуносупресори – тези лекарства потискат имун­ната система и се използват при тежко протичане на сис­темната кожна туберкулоза, когато заболяването засегне и вътрешните органи. Всички лекарства от тази група могат да предизвикат намаляване броя на еритроцитите, левкоцитите и тромбоцитите в кръвта, а това води до анемия, чести ин­фекции и кръвоизливи. Някои от тях са токсични за черния дроб, други – за бъбреците. Имуносу- пресорите могат да се приемат само под строгия контрол на ревматолог.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *