ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Естрогенна доминантност – 9 съвета за намаляване на естрогена по естествен път

Състоянието на естрогенна доминантност е често срещан хормонален проблем, но за щастие има натурални начини, по които той да се регулира

Естрогенна доминантност
С наблягането на опредлени храни и избягването на други, може да се постигне значително намаляване на естрогена в организма

Естрогените са група хормони, които играят важна роля в нормалното сексуално и репродуктивно резвитие на жените. Има 3 вида естрогени (естрадиол, естрон и естриол), които се произвеждат в значителни количества в яйчниците, надбъбречните жлези и мастните тъкани.

Естрогенни рецептори има в цялото човешко тяло. Такива се намират в кожата, простатата, гърдите, яйчниците, хранопровода, бъбреците, щитовидната жлеза, хипофизата, далака и др. Това е изключително важен хормон, но разбира се може да стане вреден, ако се отделят прекалено големи количества от него в тялото.

 

Естрогенна доминантност и ролята на черния дроб

 

Черният дроб играе важна роля, когато става въпрос за половите хормони. След като хормоните свършат своята „работа” в организма, те отиват в черния дроб, за да се консолидират и образуват глюкурониди и сулфати.

Черния дроб също така превръща естрогените естрадиол и естрон в естриол, който е по-наситена форма на естроген. Около 20% естриола се извлича чрез жлъчката, а след това и през дебелото черво, а остатъците се изхвърлят с урината.

Ако пътищата за детоксикация на черния дроб (глюкуронизация и сулфатиране) са нарушени поради токсично претоварване, причинено от външни фактори (токсични химикали във въздуха, храната и др.), резултатът е повишена вредна активност на естрогените в тялото.

Когато естрогенът не е в нормите, излишъкът може да доведе до рак и други разрушителни метаболитни процеси. Състоянието на излишък от естроген се нарича естрогенна доминантност.

Предприемането на стъпки за детоксикация на черния дроб е изключително важно за понижаване на нивата на естроген в организма.

 

Симптоми на естрогенoва доминантност:

 

  • Акне
  • Ендометриоза
  • Мигрена
  • Задържане на вода
  • Качване на тегло
  • Раздразнителност
  • Кисти на гърдата и яйчниците
  • Болест на жлъчния мехур
  • Подуване на корема
  • Миома на матката
  • Гинекомастия (прекомерно развитие или уголемяване на гръдната тъкан при мъже)

Много от нещата, които консумираме ежедневно повишават нивата на естроген. Затова е важно да знаете кои са те и да ги ограничите.

 

Най-големите източници на естрогени според д-р Антъни Джей:

 

Д-р Антъни Джей е автор на книгата „Estrogeneration: How Estrogenic Are Making You Fat, Sick, And Infertile” и експерт в областта на хормоналните заболявания.

  • Фитоестрогени – намират се в растения като соя и лен.
  • Микоестрогени – това са гъбични замърсявания, които често се срещат в зърнените култури.
  • Атразин – обикновен хербицид.
  • Триклозан – той се открива в сапуни, прочиствани продукти и антибактериални средства.
  • Бензофенон и 4-метилбензилиден (известни още като BP и 4-MBC) – това са две съставки, котио се съдържат в обичайните евтини слънцезащитни продуки и сапуни за ръце.
  • Червените числа 3 и 40 – намират се в преработени храни, напитки и някои лекарства.
  • Парагени – често срещани в козмерика, свещи и ароматизатори.
  • Фталати – много често срещани в пластмасовите изделия.
естроген
Д-р Антъни Джей, специалист по хормонални проблеми, биолог и автор на „Estrogeneration: How Estrogenics Are Making You Fat, Sick, and Infertile“

 

8 лесни съвета за намаляване на естрогена в организма:

 

  1. Помагайте на черния дроб да се детоксикира. Пийте по 100 мл. квас от цвекло на празен стомах сутрин.
  2. Ограничете приема на захар до 20-30 грама или по-малко на ден (това не включва въглехидрати, набавени от здравословни източници като зеленчуци, сурови млечни продукти и др.). Черният дроб е един от трите органа, оговорни за баланса на кръвната захар. Когато е претоварен със захар, той не може да функционира пълноценно.
  3. Наблягайте на зеленолистните зеленчуци, леща, дроб и цвекло.
  4. Яжте варени кръстоцветни зеленчуци като борколи, карфиол, зеле. Най-добре е да избягвате консумацията на тези храни в суров вид, тъй като те са гоитрогенни и са вредни за щитовидната жлеза.
  5. Яжте богати на серни съединения храни ежедневно. Тези храни включват: чесън, праз, яйца, сурови млечни продукти, риба, миди, леща, овесени ядки.
  6. Ограничете стреса. Той затруднява детоксикацията на черния дроб и другите органи,
  7. Яжте здравословни мазнини, особено от животински източници, за да осигурите на тялото си жизненоважни хранителни вещества.
  8. Поддържайте кръвната захар в норма. Черният дроб е ключов за детоксикацията, но също така помага за поддържане на кръвната захар и изхвърлянето на естрогена. Храненето в рамките на един час след събуждане, храненето по 3 пъти на ден и ниския прием на захари са изключително важни за поддържането на кръвната захар в норма. Това ще помогне на черния дроб да работи по-пълноценно и да пречиства тялото от ненужния естроген.

Източник: https://deliciouslyorganic.net/

ДИМ Плюс
Хранителната добавка ДИМ Плюс – премахва излишния естроген, помага при естрогенова доминантност

естрогенна доминантност

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *