Ще се наложи ли да живеем с КОВИД-19 занапред и какво означава това?

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

По всичко изглежда, че вирусът няма просто да изчезне. Ще се научим ли да живеем с него занапаред и какво означава това за начина ни на живот?

живот с ковид-19
Ще трябва ли да продължаваме да използваме сертификати и да спазваме рестрикции в обозримото бъдеще?

В началото на глобалната пандемия експертите по инфекциозни болести вярваха, че в крайна сметка ще достигнем стаден имунитет, когато по-голямата част от населението придобие имунитет от преболедуване или ваксинация.

Сега вече повечето експерти се съгласяват, че коронавирусът няма да изчезне и вместо да бъде елиминиран, той ще стане ендемичен. Това ще рече, че няма да се преборим напълно с болестта, а ще се наложи да живеем с нея.

„Всички ще се срещнем с вируса в един момент, без значение дали ще го изкараме безсимптомно, със симптоми или тежко.”, казва д-р Джейсън Галахър, експерт по инфекциозни болести, клиничен професор във факултета по фармация на “Temple University”. “Ваксинацията допринася за намаляването на разпространението, но няма да премахне заразата напълно”, допълва още той.

 

Как ще изглежда ендемичният КОВИД-19?

 

Д-р Карън Едуардс, професор по епидемиология и биостатистика в програмата на „UCI”, казва, че няколко фактора определят кога инфекциозното заболяване ще премине от пандемия към ендемия.

„Първо, когато вирусът стане ендемичен, това не означава, че болестта ще изчезне”, категорична е професорката. „Той все още ще съществува и може да се разпростанява повече през определени периоди от годината, но ще бъде по-управляем и предвидим”.

Най-вероятно коефициентът на възпроизвеждане  (на колко други хора предава вируса един инфектиран) ще спадне. Това е един от ключовите показатели, които епидемиолозите разглеждат. Научната общност е единодушна, че степента на възпроизвеждане ще намалее с увеличаването на процента ваксинирани.

„Когато достатъчно хора имат имунитет, тази цифра ще намалее, но все пак е много важно и това, колко хора без имунитет към вируса има в дадена популация”, допълва докторката.

Според нея вероятно отново ще се наблюдават скокове и пикове на случаите, предимно сред неваксинираните, но с времето и тези повишавания ще намалеят. Това е така, защото след всяка вълна броят на незащитените намалява с помощта на ваксинационната кампания и естествения имунитет, който хората придобиват след инфекция.

Хоспитализациите и смъртността също ще намаляват, тъй като все повече хора придобиват имунитет и се разработват и одобряват нови лекарства за лечение на заболяването.

Експертите смятат, че в ендемичната фаза случаите ще излизат извън контрол само в райони, където има ниски нива на ваксинационно покритие.

 

Ще има ли още рестрикции и локдауни и ще можем ли да се върнем към нормалния ритъм на живот?

 

Невъзможно е да се знае какво точно ще се случи през следващите месеци и години. Д-р Галахър казва, че КОВИД-19 е труднопредвидим, но най-вероятно локдауните ще стават по-редки и рестрикциите ще отпадат на все повече места с повишаването на процента ваксинирани.

Епидемиолозите мислят, че ще дойде момент, когато вероятността за тежко прекарване на болестта и смърт ще се понижи, а КОВИД-19 ще влезе в управляема фаза, при която маските, дистанцирането, локдауните и сертификатите вече няма да са необходими.

Проф. Едуардс дава за пример ежегодния грипнен сезон. „Ние не носим маски, не спазваме дистация един от друг и не избягваме големи тълпи на закрито по време на грипния сезон”, казва тя.

Галахър е на мнение, че дори и този момент да излежда далече, рано или късно ще стигнем до него. „Сега всички са фокусирани върху приливите и отливите на пандемията и може да изглежда, че тя никога няма да свърши, но и това ще стане – всички пандемии имат своя край”, заявява с оптимизъм докторът.

Източник: https://www.healthline.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *