ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Експерти: КОВИД-19 може да причини еректилна дисфункция

Учените смятат, че има връзка между КОВИД-19 и случаите на еректилна дисфункция при мъже, които са прекарали заболяването

еректилна дисфункция, причинена от КОВИД-19
Последни анализи и проучвания показват, че има връзка между КОВИД-19 и еректилната дисфункция

Когато коронавирусът завладя света в началото на 2020, учените веднага започнаха да работят усърдно, за да разберат болестта и нейните краткосрочни и дългосрочни ефекти върху здравето.

Въпреки че има още много за научаване, проучванията показват, че приблизително 30% от заболелите продължават да изпитват симптоми на болестта, след като се възстановят. Това състояние се нарича „дълъг ковид”, а симптомите му включват: умора, сърдечни проблеми, болки в ставите, задух, кашлица, болки в гърдите и др.

Експерти от цял свят продължават да изследват начините, по които инфекцията може да повлияе на пациентите в дългосрочен план. Новите анализи и проучвания в областта намират връзка между прекарването на КОВИД-19 и еректилната дисфункция при мъжете.

 

Какви са причините КОВИД-19 да води до еректилна дисфункция?

 

Хирургът уролог д-р Джеимс Хоталинг, водещ експерт по мъжко безплодие и импотентност, публикува първо по рода си изследване за това дали вирусът попада в семенна течност.

„Открихме, че вирусът не стига и не засяга семенната течност. Има още проучвания, които потвърждават разултатите”, казва той.

Ковид-19 и еректилна дисфункция
д-р Джеймс Хоталинг

Експертите в областта обаче смятат, че дори и да не намират вирус в семенната течност, инфекцията влияе по други начини, които могат да доведат до ЕД.

 

  • Увреждане на сърцето и кръвоносните съдове
    ЕД е показателна за сърдечно заболяване. Много добре знаем, че съдовата и репродуктивната система са тясно свързани. Знаем също, че вируса може да причини хипервъзпаление в цялото тяло, особено в сърцето и околните мускули. Кръвоснабдяването на мъжкия полов орган може да бъде затруднено или намалено в резултат на съдови проблеми, причинени от вируса.

 

  • Психологическо въздействие
    Мъжката полова система е тясно свързана със състоянието на психиката. Депресията, тревожността и стреса, причинени от КОВИД-19 и пандемията, определено могат да изиграят значителна роля в сексуалното здраве при мъжете.

 

  • Влошено здравословно състояние
    ЕД обикновено е симптом, който сигнализира за по-голям проблем. Мъжете, които не са в добро здраве, са изложени на по-голям риск от разване на ЕД и тежко протичане на коронавирусната инфекция.

 

„Еректилната дисфункция е индикатор за цялостното здраве”, обяснява урологът д-р Райън Берглунд. „Така че особено при млади и здрави хора, които внезапно развиват еректилна дисфункция след КОВИД-19, е знак, че това е усложнение, което се дължи на заболяването.

 

Може ли да се избегне еректилната дисфункция, причинена от КОВИД-19?

 

Необходими са повече изследвания, за да се разбере какво всъщност причинява вирусът на репродуктивното здраве на мъжете. Учени от цял свят работят, за да разберат механизмите на това все още сравнително ново заболяване.

Провеждат се големи проучвания за това как този вирус избягва имунната система и се настанява в клетките, включително в тестисите и мъжкия полов орган.

Консенсусът на световната научна общност е, че единствения начин да се избегне това пост-ковид усложнение е ваксинацията. Рискът от развиване на ЕД след преболедуване е 6 пъти по голям. И въпреки дезинформацията, разпространявана в социалните мрежи, изследванията са категорични, че ваксините не се отразяват върху плодовитостта.

„Възможната връзка между КОВИД-19 и еректилната дисфункция е още една причина неваксинираните да се ваксинират. Ако искат да правят секс по-добре да се ваксинират.” подчертава проф. Еманюел А. Джанини, ендокринолог и експерт по медицинска сексология.

еректилна дисфункция, породена от ковид
проф., д-р Еманюел А. Джанини

Източници: https://www.nationalgeographic.com/; https://healthcare.utah.edu/; https://health.clevelandclinic.org; https://www.insider.com/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *