ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Каква е разликата между обикновената и коронавирусната пневмония?

Пневмония е заболяване, при което в белите дробове протичат възпалителни и инфекциозни процеси

пневмония
Има ли разлика между възпаление на белите дробове и пневмония?

През последните почти две години рязко се увеличи броя на заболелите от пневмония. Причина за това е и новия коронавирус, който предизвика световна пандемия.

Кое е различното при пневмонията, причинена от COVID-19, има ли разлика между възпаление на белите дробове и пневмония, както и на други въпроси, свързани с това фатално усложнение, отговаря професор Игор Лещенко, пулмолог.

Има ли разлика между пневмония и възпаление на белите дробове?

Не, няма разлика между тези термини. Пневмонията и възпалението на белите дробове са едно и също нещо.

Какви видове пневмония има?

Пневмонията може да бъде класифицирана така:

⨀ Мястото на възникване – болнична и общодостъпна (на места, различни от болници).

⨀ По етиология (причинители) – бактериална, вирусна, гъбична.

⨀ Според състоянието на човешкия имунитет – нормален или нарушен имунитет.

⨀ По клинични и морфологични признаци – бронхопневмония (фокална), крупозна (лобарна), интерстициална.

⨀ По разпространение – субсегментарни, сегментарни, лобарни, едностранни, двустранни.

⨀ По тежест – лека, умерена, тежка.

⨀ По естеството на хода на заболяването – остро, хронично.

Как се предава пневмонията?

Вируси и бактерии, които причиняват пневмония, могат да се предават:

⨀ Чрез въздушни капчици. Например, когато пациентът кашля и киха, патогенът се разпространява във въздуха. Можете да се заразите на многолюдно място или в градския транспорт.

⨀ По метод на контакт. Инфекцията може да се предаде при контакт с болен човек: ръкуване, прегръдка, целувка. Може да се заразите и като разтъркате очите си с мръсни ръце или като докоснете устата или носа си.

⨀ Домакинство. Инфекцията може да се предаде чрез общи кърпи, чинии и спално бельо. Поради това пациентът трябва да има отделни хигиенни предмети, които трябва да се мият, перат и дезинфекцират често.

Каква е разликата между бактериална и вирусна пневмония?

При бактериална пневмония алвеолите (торбичките, които изграждат белите дробове) са директно засегнати. Те се възпаляват и подуват, и вместо кислород в тях се натрупват течност и гной. Дишането става болезнено, а доставката на кислород е ограничена. Възниква недостиг на кислород, насищането намалява (кислородното насищане на кръвта).

Професор Игор Лещенко

При вирусна пневмония картината е съвсем различна. В алвеолите течността не се натрупва и не се нагноява. Следователно, когато кашляте, храчки не се отделят. Вирусът инфектира стените на кръвоносните съдове, където се осъществява газообмен, в резултат на което те набъбват и се стесняват. Това води до забавяне на кръвообращението, има остър недостиг на кислород.

Сред причинителите на пневмония са пневмококи, стафилококи, хламидия, микоплазма и др. Въпреки това, в медицинската практика не винаги е възможно да се идентифицира причинителят.

Кое е различното при острата и хронична пневмония?

Според клиничното протичане и промените в белодробната тъкан лекарите разграничават остри (първични и вторични) и хронични форми на пневмония.

Първичната остра пневмония е заболяване, което се проявява при човек, който преди това не е имал респираторни проблеми.

Вторичната остра пневмония, напротив, възниква на фона на хронични респираторни заболявания като усложнение на настоящото заболяване. Например: хроничен бронхит, бронхиална астма или хронични бъбречни проблеми.

Хроничната пневмония е резултат от остра пневмония, която не е напълно излекувана.

Пневмония и коронавирус

Поражението на белите дробове с новата коронавирусна инфекция, според Игор Лещенко, е съвсем различна ситуация от типичната пневмония. Прониквайки в клетката, вирусът я дразни и произвежда там свой собствен вид. Имунната система е „възмутена“ и предизвиква вирусен отговор. В същото време целевият орган са белите дробове – именно в тях или по-скоро в алвеолите, където се извършва газообмен, се развива на първо място възпаление – реакция на вирусно увреждане. При едни тя е изразена в по-голяма степен, при други – в по-малка степен, а при трети изобщо не се проявява. Това е същият обем на увреждане на белите дробове, който се определя чрез компютърна томография (КТ).

Когато белите дробове са увредени от коронавирус, има въздух в алвеолите

Въздухът не е напълно изместен от възпалителния ексудат – течността, която се образува в резултат на бактериална инфекция. Извършва се газообмен, но в по-малка степен, отколкото в здравите тъкани.

Рентгеновите лъчи не могат да разкрият всички тези изменения в белите дробове – необходим е по-високотехнологичен метод, като компютърна томография. Следователно, думата „пневмония“, или просто пневмония, при COVID-19 е неподходяща – правилно е да се нарича увреждане на белите дробове, вирусна пневмония или вирусен пневмонит. Важно е „вирусното“ изясняване.

Не само белите дробове

Коронавирусът причинява системно възпаление на тялото, поради което засяга не само алвеолите на белите дробове, но и съдовете на други органи – може да започне развитието на микротромбоза. Иначе лекарите го наричат ​​васкулит, тоест възпаление на съдовата стена с последващо увреждане на някои органи и системи. В тази връзка на пациент с коронавирус могат да бъдат предписани антикоагуланти – лекарства за предотвратяване образуването на кръвни съсиреци. Не антибиотици, които лекуват само обикновена пневмония.

Човек с COVID-19 трябва да бъде диагностициран с „нова коронавирусна инфекция“ с вирусно увреждане на белите дробове или с вирусен пневмонит, ако е установен.

 

Без антибиотици!

– Ако е просто „пневмония“, това е като магнит, който привлича лекарите да предписват антибиотик“, казва Игор Лещенко. – Но при коронавирус антибиотиците не са необходими, тъй като те не действат върху вируса и, обратно, намаляват защитните сили на организма.

Антибиотици могат да бъдат предписани на пациент с коронавирус само в един случай – когато освен COVID-19 той развие истинска пневмония. По правило това се случва на седмия до десетия ден от заболяването при тези, които са приети в болница с големи белодробни увреждания, или са на изкуствена вентилация – към вируса се присъединява бактериална инфекция. Такава пневмония се нарича болнична пневмония, което е същото като пневмония, придобита в обществото и бактериална пневмония – разликата в името се дължи само на факта, че инфекцията на човек се развива вътре в медицинско заведение и е по-трудна за лечение.

Ако бактериална инфекция не е установена, но пациент с COVID-19 има температура от 38 градуса или повече в продължение на два или повече дни, тогава му се предписват лекарства, които предотвратяват развитието на цитокинова буря – състояние, при което тялото се самите клетки причиняват възпаление. Но това, според Игор Лещенко, са напълно различни лекарства, които нямат нищо общо с антибиотиците.

Роднина на ТОРС (тежък остър респираторен синдром)?

И все пак, увреждането на белите дробове при коронавирус понякога се нарича атипична пневмония. На първо място, да си припомним за такова заболяване като тежък остър респираторен синдром, за което се съобщава за първи път през ноември 2002 г. в Южен Китай. За два месеца заразата се разпространи в съседните Виетнам и Хонконг, а след това и в други 29 страни. Необичайната пневмония беше причинена от вируса SARS-CoV, а новата коронавирусна инфекция е причинена от SARS-CoV-2. Имената са идентични, симптомите на пръв поглед са сходни, и затова хората заключават, че са почти едно и също.

– ТОРС се разбира като възпаление, което се причинява не от типични бактерии, а от вируси, микоплазми или други патогени“, обяснява Игор Лещенко. – SARS има свои собствени характеристики на хода на заболяването, поради което те бяха отделени в отделна група. Например при ТОРС има повишаване на телесната температура до 38 градуса и повече, мускулни болки и главоболие, суха кашлица. Всичко това е много подобно на типичната пневмония, грип и COVID-19. Коронавирусът на респираторния синдром от Близкия изток – MERS-CoV, който за първи път беше идентифициран в Саудитска Арабия през 2012 г., а през следващите години и в други страни, също е много подобен по симптоми на SARS-CoV и SARS-CoV-2. Всъщност и трите заболявания могат да се нарекат SARS, но SARS-CoV и MERS-CoV все още са малко различни, по-тежки инфекции с различни резултати.

SARS-CoV и SARS-CoV-2 имат подобни имена, но не са едни и същи вируси

Семейството на коронавирусите е много голямо и това са само два различни негови представители. ТОРС имаше много тежко протичане и висока смъртност, но след три години, докато се подготвяше ваксината, вирусът изчезна от човешката популация. MERS-CoV също има по-тежко протичане на заболяването и по-висока смъртност от COVID-19, но случаите на това заболяване сега са изключително редки.

Новият коронавирус, от друга страна, има по-ниска смъртност, но по-тежки и разнообразни последици за човешкото здраве. И най-важното е, че има голяма способност за изменчивост, което му позволява да оцелее толкова дълго и в такъв мащаб в човешката популация.

Източник: www.oblgazeta.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *