Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

При тумор в надбъбречните жлези се повишава рискът от камъни в жлъчката

Ако туморът отделя секрет, най-вече адреналин, артериалната хипертония може да се сменя с периоди на артериална хипотония, която пък е придружена с припадъци. При такива болни кръвното налягане е нестабилно и трудно се контролира с ле­карства. Повечето страдащи се оплакват от главоболие. Обикновено такава болка е пулсираща и се локализира в челото или тила, често се съпровожда с прилошаване и повръщане. Човекът се изпотява, нарушава се перисталтиката на червата, получава запек. Понякога се наблюдава исхемичен колит и чревна непроходимост. При феохромоцитом се повишава рискът от жлъчнокаменна болест. Стесняването на кръвоносните съдове на крайниците пък може да предизвика болка и куцане, синдром на Рейно, исхемия и появяване на трофични язви.

ВНИМАНИЕ!

Такива болни са обикновено слаби, възбудени, оплакват се от неуравнове­сеност, тревожност, парене в гърдите, въпреки че лицето е бледо, а крайниците студени и влажни. Половината от тях страдат и от хипертонична ретинопатия. След отстраняване на тумора и кръвното се нормализира, и състояние­то на очните дъна се подобрява. Ако са ви поставили диагноза феохромоцитом, трябва да следите и нивото на кръвна­та захар. Защото ускорената обмяна на веществата провокира хипогликемия, а това повишава нивото на холестерол в кръвта. Кардиограмата се променя само по време на пристъп.

НАЙ-ДОБРЕ Е ДА СЕ ПРЕМАХНЕ ЧРЕЗ ОПЕРАЦИЯ, КАТО ПРЕДИ ТОВА СЕ СТАБИЛИЗИРА КРЪВНОТО НАЛЯГАНЕ Вече споменахме, че непременно тряб­ва да изследвате бъбреците си, след като страдате от тежка артериална хипертония,

особено съпроводена с кризи. Повишеното ниво на свободния адреналин или свобод­ния норадреналин в урината потвърждава диагнозата. Може да се получат лъжливи резултати ако сте се притеснили или сте пийнали кафе, чай, изяли сте шоколадче или банан. Някои лекарства като тетра- циклин например също могат да изкривят резултатите. Затова е наложителна ком­пютърната томография, за да се потвърди диагнозата. Най-добре е феохромоцитомът да се отстрани, като преди операцията се стабилизира кръвното. По принцип това става за няколко дни. Обаче болни, които наскоро са прекарали инфаркт на миокарда, както и такива с признаци на кардиомиопатия ри метастазиращ феохро­моцитом – те се нуждаят от продължително медикаментозно лечение преди операцията. Ако това се случи на бременна жена, й се препоръчва да прекрати бременността още в началото.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *