ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Чай от копър: 15 лечебни свойства и противопоказания

Напоследък билковите чайове станаха много популярни

чай от копър

Страхотният аромат и многобройните им полезни свойства ги правят предпочитани напитки по всяко време на годината.

Но дали употребата на билкови чайове е толкова безобидна?

Нека изясним този въпрос, като използваме чай от копър за пример. От статията ще научите какви са ползите за здравето, както и противопоказанията за употребата му.

Естествената сила на копъра

Копърът се използва в медицината и готвенето още от времето на древните гърци. За хората с храносмилателни проблеми, които постоянно се оплакват от газове в червата, оригване и подуване, чаша чай от копър след обилно хранене е най -достъпният и ефективен лек.

Копърът премахва лошия дъх и има антимикробен ефект за устната кухина.

От наличните източници е известно, че в Древен Египет, Индия и Китай чаят от копър се е използвал дори при ухапвания от змии и насекоми.

Исторически употребата на копър датира от времето на Древна Гърция и Рим, където се използва в ритуали и тържества като символ на Майката Природа. Гръцките лекари предписват този чай на кърмачките, за да се стимулира производството на кърма. Нека разгледаме по -отблизо ползите за здравето от чая от копър.

Чай от копър – експертно мнение

Чаят от копър е чудесно домашно средство най-вече при храносмилателни проблеми. Важно е да се знае, че някои хора са алергични към копъра.

Експертите препоръчват използването на „тест за миризма“: ако ароматът на чая е приятен за вас, тялото дава знак, че можете да го пиете и да му се насладите. Ако носът ви казва „не“, тогава трябва да се доверите на вътрешния си глас.

Ползите за здравето на чай от копър

1. Чаят от копър облекчава киселините

Най -често чай от копър се използва при киселини. Само една чаша чай или дъвчене на семена от копър, ако имате храносмилателни проблеми, ще облекчи болката и киселините. Мнозина дори казват, че са се отказали от антиациди (неутрализатори на киселина) или инхибитори на протонната помпа (лекарства, които намаляват производството на солна киселина), като ги заменят с обикновен чай от копър.

2. Чаят от копър подобрява здравето на жените

Етеричните масла от копър имат свойства, подобни на хормона естроген, поради което те са широко използвани в китайската медицина за лечение на ендокринни нарушения. Копърът се препоръчва и за повишаване на либидото и стимулиране на производството на кърма при родилки. Често се използва и при аменорея.

3. Чай от копър подобрява храносмилането

Копърът е добро спазмолитично средство. Той облекчава спазмите на храносмилателната система и лекува синдрома на раздразнените черва. Дори може да помогне да се отървете от хълцането. Неговите ароматни и карминативни свойства се използват при лечение на метеоризъм, диария, повръщане, стомашни спазми, които също са симптоми на синдром на раздразнените черва.

4. Чаят от копър убива паразитите

Чаят от копър намалява киселинността на стомаха и облекчава червата от червеи и болестотворни бактерии.

5. Чаят от копър облекчава коликите

Този чай отпуска червата и помага на малки деца с колики.

чай от копър

6. Чай от копър почиства кръвта

Чаят от листа на копър увеличава отделянето на урина, предпазва черния дроб от алкохолна интоксикация и се използва при жълтеница. Той също така подобрява бъбречната функция и предотвратява образуването на камъни в бъбреците.

7. Чаят от копър изгаря мазнините

Ароматният чай насърчава елиминирането на течности от тялото и така намалява теглото. Ускорява метаболизма, увеличава скоростта на изгаряне на мазнините, изглажда целулита и регулира апетита.

8. Облекчава артрита

Почиствайки тялото си с този здравословен чай, вие подобрявате здравето на тъканите и ставите, като по този начин копърът облекчава артрита и намалява болките при подагра.

9. Чаят от копър повишава защитните сили на организма

За да сте здрави, се нуждаете от силна имунна система. По този начин организма се бори с бактерии и вируси. Чаят от копър е отлична профилактика при настинки. Този прекрасен чай помага при треска, облекчава възпалено гърло и лекува повечето заболявания на горните дихателни пътища, а именно астма, бронхит, кашлица, ефективно разрежда и премахва храчките.

10. Чай от копър подпомага здравето на очите

Понякога, ако не сте спали добре, ще се събудите на сутринта с подпухнали и възпалени очи. Направете чаша чай от копър, накиснете в нея памучни тампони и ги поставете върху клепачите за 10 минути. Така не само ще премахнете подпухналостта, но ще си помогнете и при очни инфекции, които причиняват конюнктивит.

11. Чаят от копър поддържа хормоналния баланс

Здравият черен дроб е важен за хормоналния баланс, който от своя страна е от съществено значение за облекчаване на редица симптоми, които ви засягат ежедневно.

12. Чаят от копър укрепва сърцето

Чаят от копър е чудесен източник на витамини и антиоксиданти, които могат да подпомогнат здравето на сърцето. Антиоксидантите и витамините, както и почистващото действие, споменато по -горе, намаляват нивото на „лошия“ холестерол и следователно снижава риска от развитие на хипертония. Копърът може да се използва и при стенокардия.

13. Лекува респираторни заболявания

Такъв чай често се препоръчва за лечение на заболявания на горните дихателни пътища – от обикновена настинка до астма. Помага при заболявания на горните дихателни пътища поради антимикробните си свойства.

14. Чаят от копър поддържа венците здрави

Изплакването с варени семена от копър може да помогне за намаляване възпалението на венците и лошия дъх, тъй като копърът има изявени антибактериални свойства.

15. Чаят от копър помага при сутрешно гадене

Чаят от копър може да помогне на бъдещите майки със сутрешно гадене, болезненост и инфекции на зърната. За да направите това, накиснете чист памучен тампон в чай ​​от копър и нанесете върху възпаленото място. Правете тази процедура 3 пъти на ден. Преди да използвате чай от копър за сутрешно гадене, трябва да се консултирате с вашия лекар.

Въпреки че са необходими повече изследвания, кърмачките могат да пият този чай, за да увеличат кърмата. Препоръчват се обаче не повече от 2 до 4 чаши на ден.

чай от копър

Как се прави чай от семена от копър

• Счукайте 1 чаена лъжичка семена от копър в хаванче. Това ще насърчи отделянето на етерични масла, както и характерния аромат на копъра.

• Поставете натрошените семена в цедка за чай и ги залейте с чаша вряла вода.

• Оставете семената да престоят 7-10 минути.

• Извадете цедката за семена и добавете още малко вряла вода.

Как се вари чай от пресен копър

• Изплакнете добре листата.

• Залейте ги с 1 чаша вряла вода и оставете да се вари 15-20 минути.

• Отстранете листата и добавете още малко вряла вода.

Как да приготвите чай от луковица от копър

• Обелете луковицата на копъра старателно.

• Нарежете я на малки парченца.

• Поставете ги в цедка за варене.

• Изсипете парчета във вряла вода и оставете да се варят 15-20 минути.

• Извадете цедката и добавете още малко вряла вода.

• Ароматният и лечебен чай е готов!

Странични ефекти на чая от семена от копър

– Може да причини алергии. Ако сте алергични към моркови или целина, не забравяйте, че копърът принадлежи тяхното семейство, което означава, че е възможно да предизвика и алергии. Симптомите са: сърбеж, копривна треска, подуване на кожата. Ако усетите нещо такова, спрете да пиете чай от копър и потърсете консултация с медицински специалист.

– Може да взаимодейства с лекарства. Ако приемате някакви лекарства, консултирайте се с лекар или фармацевт, тъй като чаят от копър може значително да засили ефекта им. Ако сте склонни към образуване на кръвни съсиреци, пийте този чай умерено.

– Чаят от копър не се препоръчва на пациенти с рак. При естроген-зависими ракови заболявания също трябва да се избягва чай от копър. Има обаче доказателства, че може да бъде полезен при стомашни спазми и гадене след химио- или лъчева терапия.

– Нежелателно е да се използва копър по време на бременност, тъй като той може да бъде токсичен и, прониквайки през плацентата, да наруши развитието на ендокринната система на плода.

И така, научихме, че копърът е не само популярна подправка, но и лечебно растение. И като такова то има както полезни свойства, така и странични ефекти. Ето защо използването на лечебни билки винаги изисква консултация с лекар.

Източник: ayzdorov.ru

растителен въглен
РАСТИТЕЛЕН ВЪГЛЕН
– за плосък корем без подуване и газове

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “Чай от копър: 15 лечебни свойства и противопоказания

  1. PAngel каза:

    Здравейте, хубава статия! А какво количество листа от пресен копър се слага за чай, понеже не е упоменато. Какво количество от чая се пие и кога – преди, след ядене и за колко време за прочистване на кръвта, подуване, газове и отслабване?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *