Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Психоаналитик обяснява как социалните мрежи разкриват що за човек сте

В Интернет има огромен брой статии как да разгадаем характера на човек от кореспонденцията му в социалните мрежи

социалните мрежи
Например, има ли препинателни знаци в онова, което е написано в социалните мрежи. Ако няма, можем да заключим, че човекът е или неграмотен, или много прибързан, и не иска да губи време за ненужни символи.

Изобилието или отсъствието на емотикони също се тълкува от хората по различни начини. В единия случай се смята, че човек, който публикува „чисти“ статуси и коментари, е мрачен и неприветлив. Но има и версия, че такъв индивид може да е просто прагматичен. Изобилието от усмивки подсказва, че човека се опитва да подчертае своята откритост и дружелюбност.

Но дали тези интерпретации са наистина точни и информативни? Ето и мнението на професионален психоаналитик, който обяснява дали е възможно да се разбере що за характер има човек от онова, което публикува в социалните мрежи.

Опитва се да стане разпознаваем

Можете да опитате да дешифрирате статуси, коментари и лични съобщения в социалните мрежи от гледна точка на психоанализата.

Алексей Мелехин

„Когато виждаме много текст пред нас, това е определен вид нарцисизъм. В смисъл, че човек се опитва да ни покаже колкото се може повече от себе си, твърде детайлен е. Той прави това, за да бъде забелязан.“, казва Алексей Мелехин, доктор по психология, доцент , психоаналитик и клиничен психолог.

Отделен въпрос касае емотиконите, отбелязва експертът

„Напоследък забелязвам, че хората са забравили как да изразят емоции с думи. Повечето дори не могат да ги изразят на лицето си, не могат да ги изговорят дори. Речта става все по-ограничена“, обяснява психоаналитикът. И в същото време има още един нюанс: на емотиконите често им се приписва повече, отколкото те носят в себе си.

Както казва Алексей Мелехин, усмивката може да бъде начин на манипулация, начин да се отвлече вниманието от нещо, а също и начин да се каже нещо важно, което човек не може да изрази с думи. Освен това един и същ емотикон за изпращача и получателя може да има напълно различно значение. Така например, ако някоя по-чувствителна жена, след като получи усмивка със сърце или целувка, може буквално да започне да планира сватба, деца и пътешествия след пенсия, но всъщност емотиконът няма такъв дълбок смисъл.

„В крайна сметка изпратеният емотикон със сърце изобщо не означава по -нататъшни планове за съвместен живот. Всъщност, това в повечето случаи е механично действие”, подчертава специалистът. И често човек просто се уморява от кореспонденция с изобилие от усмивки, сърчица и подскачащи кученца, защото те сякаш карат разговора да „избухне“.

Кореспонденцията чрез аудио файлове показва известна интимност, казва Алексей Мелехин

В края на краищата, за да станат факт те, трябва да преодолеете определени бариери, да запишете съобщение и да го изпратите.

„Гласовото съобщение е добър индикатор, че човек се нуждае от комуникация на живо. В края на краищата гласът издава немалко от онова, което човек изпитва. Понякога човек предпочита да изпрати не текст, не усмивка, а глас. . Но, когато гласовите съобщения са забележимо повече, това може да показва липса на комуникация, нужда от такава и самота“, подчертава Алексей Мелехин.

Но понякога аудио съобщенията могат да показват някакъв проблем в човека

„Младите хора записват аудио за 5 секунди. Ако това са например 5-10 съобщения от около 5 секунди, изпратени в кратък интервал, тогава това може да е паника, тъй като нещо се случило с човека. Той изпитва необходимост да говори за всичко и за нищо,. В същото време показва, че се чувства зле, но не може да го изрече директно“, казва психоаналитикът Мелехин.

Трябва да се обърне специално внимание на ситуацията, когато човек е написал и изтрил съобщение. Изключваме случаите, когато съобщението е изпратено по погрешка и е изтрито.

„В този случай можем да кажем, че има някаква вътрешна цензура, срам, чувството, че„ нещо не е наред “. Но ние тълкуваме това без контекст. Когато се появи контекстът, всичко може да се окаже напълно различно “, обяснява Мелехин. И тук си струва да се разбере, че понякога хората пишат само за да дадат повод на другия да отговори. В такава ситуация те създават илюзията за комуникация.

Възможно ли е публикуваното в социалните мрежи да разкрие до известна степен какъв е човека?

Опитът за точно диагностициране или определяне на характера на човек от публикациите му в социалните мрежи е неблагодарна и безполезна задача, казва психоаналитикът. Алексей Мелехин отбелязва, че практически нищо не може да се научи за характера на човек от неговите съобщения. Всяка кореспонденция се тълкува от двамата участници. Единият влага определен смисъл в съобщението си, а другият прекарва същото това съобщение през призмата на своя житейски опит и убеждения, предупреждава специалистът.

„Ето ви пример: вземете една кореспонденция, погледнете я след 5 дни, прочетете я, когато сте уморени, преди да заспите, припомнете си я след хранене – ще имате различни резултати от възприятието. Психичното ни състояние се променя на всеки 2-10 минути. И една и съща усмивка сега може да означава едно, но след 5 минути да е нещо съвсем различно“, казва Алексей Мелехин.

Всъщност, опитвайки се да разгадаем тайния смисъл на съобщението или човека зад него, ние се занимаваме с проективна идентификация: приписваме нещо, опитвайки се да приспим собствената си тревожност. Затова, когато се опитвате да разберете другия чрез неговата кореспонденция, трябва да бъдете внимателни. Защото човек, умишлено или неволно, пренася своето виждане и тълкуване в посланието, а не в това, което първоначално е било заложено в съобщението. В края на краищата психиката, както отбелязва Алексей Мелехин, в зависимост от състоянието, в което се намира човек, ще намери начин онова, което му липсва, да си го „присвои“ или измисли.

Източник: psyfactor.org

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *