Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Може ли стресът да доведе до сърдечен пристъп

Всеки знае, че поддържането на ниски нива на стрес е полезно за здравето на човека и е важен компонент от здравословния начин на живот. Управлението на стреса може да има положителни ефекти върху здравословното ни състояние, както и да понижи кръвното налягане и холестерола, което може да доведе до намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания.

Тежкият стрес обаче може да доведе до нещо, наречено стрес кардиомиопатия или т.нар. „синдром на разбитото сърце”. При него симптомите са много сходни със тези на сърдечния удар. Думата кардиомиопатия се отнася до сърдечния мускул и означава, че той е отслабнал и не работи както трябва. Стресът кардиомиопатия се отнася до отслабване на сърцето в резултат на интензивен физически или емоционален стрес. Мъката, която изпитваме със смъртта на любим човек например е честа причина за кардиомиопатия. Това състояние може да бъде предизвикано и от емоции като екстремни гняв, страх и радост. Психическият стрес за тялото може да доведе до удар, дехидратация и понижаване на кръвната захар.

След като човек преживее силно емоционално събитие нивата на хормоните на стреса /като адреналина/ се освобождават в тялото от 10 до 30 пъти повече, което не позволява на сърцето да помпа правилно. Това може да доведе до шок, сърдечна недостатъчност и проблеми със сърдечния ритъм, всички от тях могат да бъдат животозастрашаващи, ако не се лекуват.

Симптомите на стрес кардиомиопатията включват внезапна поява на болка в гърдите, изпотяване, гадене, повръщане, задух, ниско кръвно налягане и нарушен сърдечен ритъм. Тези симптоми обикновено се появят скоро след силно стресиращо събитие. Тъй като много от тези симптоми са симптоми на сърдечен удар, е лесно да се сбъркат с инфаркт. Въпреки, че симптомите са сходни и при двете заболявания при стрес кардиомиопатията слабоста на сърцето обикновенно се спира до няколко седмици и не носи трайни увреждания.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

От първия до “Може ли стресът да доведе до сърдечен пристъп

  1. Pingback: Какво наричаме „умерена консумация на алкохол“? | Ракия.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *