Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Травма на ахилеса: Защо е опасна и как да се предпазите

Травмата на ахилеса се счита за едно от най-честите. То се среща в 30 случая на 100 000 души годишно

ахилеса
Травмата на ахилесовото сухожилие е много болезнена

Нещо повече, травмата на ахилеса е характерен за младите хора и тези, които се наричат ​​работоспособно население (37-44 години).

„Никой не е имунизиран от скъсване на ахилесовото сухожилие, но най-често това се случва при хора, които се занимават със спорт и получават физическа активност без подходящо обучение, поемат прекомерни рискове по време на тренировка, правят неестествени движения“, казва Марко Иванов, травматолог-ортопед.

Марко Иванов

Такива травми, както казва специалистът, са механични травми. В същото време се прави разлика между нейните пълни и частични варианти.

Как да разпознаем травмата на ахилеса?

„Основният симптом на нараняване или разкъсване на ахилесовото сухожилие е силна болка. Тя расте при опит за преместване на подбедрицата и е придружена от подуване. Ако след контузия прекарате ръка по гърба на подбедрицата, можете да почувствате лека напрежение“, казва Марко Иванов. В същото време той отбелязва, че в такова състояние човек се нуждае от спешна помощ от травматолог: не си струва да чакате да мине от само себе си и не трябва да прилагате студени компреси или други „бабини“ лекове.

„Необходимо е да се консултирате със специалист веднага след получаване на такова нараняване. Той ще постави диагноза и ще определи подходящата тактика на лечение. В противен случай с течение на времето ще се появят признаци на мускулна атрофия в областта на наранения крак, тъй като разкъсаното ахилесово сухожилие не се възстановява от само себе си ”, предупреждава травматологът Иванов.

Какви видове наранявания на ахилеса има?

Както отбелязва лекарят, има няколко вида увреждане на ахилесовото сухожилие:

– отворено (възниква от рана директно в областта на подбедрицата, най -често в резултат на производствена травма, падане от стълби и т.н.);
– затворено (обикновено при спортисти след неуспешни скокове без предварително загряване);
– непряко (следствие от силно разтягане на мускулите, които оформят подбедрицата);
– директно (идва от удар в областта на сухожилията).

„Причината за разкъсването е рязко свиване на мускулите на подбедрицата, което най-често се случва при падания и скокове, както и при рязък преход към бягане. То може да бъде провокирано и от множество микротравми”, казва травматологът.

Има различни причини за увреждане на сухожилията. Сред тях са:

– Наднормено тегло;
– Постоянно носене на неудобни обувки (твърде тесни или високи токчета).

Тези два фактора причиняват деформация на колагеновите влакна и намаляват тяхната издръжливост, казва Марко Иванов. Заседналият начин на живот също играе забележимо негативна роля.

ахилесово сухожилие
Ахилесовото сухожилие се травмира не само при спортисти

Как да се справим с травмата на ахилеса?

Важно е да се разбере, подчертава травматологът Иванов, че самолечението при болка и дискомфорт в областта на сухожилията е неприемливо.

„За да се диагностицират наранявания на ахилесовото сухожилие с навременно посещение на лекар, обикновено е достатъчно клинично проучване, докато установяването на диагноза с хронично увреждане е трудно“, казва Марко Иванов.

Освен това, въз основа на получените данни, лекарят ще вземе решение за лечение. „В случай на пълно разкъсване, в болнични условия се използва само хирургично лечение. Ако има леки наранявания, тогава се предлагат възможности като противовъзпалителна терапия, пълно обездвижване на ставата и почивка, а след това терапия с рехабилитатор или физиотерапевт”, казва травматологът.

Физиотерапията предполага постепенно раздвижване на ставата и премахва физическата умора, отбелязва специалистът. Качеството на възстановяване на увредените функции и вероятността от рецидив в бъдеще до голяма степен зависят от точността и правилността на програмата за рехабилитация. Възстановяването може да отнеме много време. Всичко зависи пряко от тежестта на нараняването.

Лечението на травмата на ахилеса не изисква пълно отхвърляне на физическата активност. Тук си струва да се опитате да овладеете нов вид дейност, която няма да повлияе силно на наранения крак. Например плуване.

„Не бързайте. Не се опитвайте да се върнете към предишното ниво на физическа активност, докато не можете да движите крака лесно и свободно и спрете да чувствате болка, докато ходите, бягате или скачате. Прекомерното натоварване може да доведе до увеличаване на болката и дори рязко ограничаване на ставата в бъдеще с гипс или шина“, казва Марко Иванов.

Превантивни действия

За да предотвратите увреждане на ахилесовото сухожилие, следвайте тези прости указания:

1. Винаги внимателно разтягайте и подготвяйте мускулите на краката преди и след тренировка или преход в планината.

2. Бъдете внимателни, когато бягате или ходите по нанагорнище, както и когато изкачвате или слизате по стълби.

3. Носете обувки с добра опора за крака.

4. Не бързайте да увеличавате интензивността на физическата активност.

5. Спрете да спортувате, ако почувствате болка или напрежение в задната част на подбедрицата или петата.

6. Приемайте достатъчно протеини, калций и витамин D.

В този случай, ако спазвате тези лесни правила, можете значително да намалите риска от това нараняване.

Източник: kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *