ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Удар в сърцето: COVID-19 увеличава риска от миокарден инфаркт 8 пъти

„Отказът от ваксинация с болно сърце е самоубийство“, казват кардиолозите

инфаркт
Всеки, който е прекарал инфаркт, трябва да се ваксинира

„Всяка остра респираторна вирусна инфекция драстично увеличава риска от миокарден инфаркт. Последните данни са, че рискът от миокарден инфаркт през първата седмица от коронавирусната инфекция се увеличава 8 пъти! “ – казва кардиологът Роман Шахнович, водещ изследовател в Националния медицински център за кардиология на Русия, професор, доктор на медицинските науки.

Как COVID-19 промени сърдечните заболявания?

Роман Шахнович

Миналата година повече хора починаха от заболявания на кръвоносната система, отколкото смъртни случаи от това е имало през предишните години, казва лекарят. Пандемията, разбира се, постави много пръчки в колелата. Между другото, тя повлия на статистиката за сърдечните заболявания по парадоксален начин. Броят на хоспитализираните пациенти с инфаркти през 2020 г., в сравнение с предходната година не се е увеличил според очакванията, а напротив – намалял е. Но, разбира се, това е въображаемо благополучие. Пациентите просто се страхуват да отидат в болница, притеснявайки се, че именно там могат да се заразят с коронавирус.

Могат ли сърдечно-болните пациенти да бъдат ваксинирани срещу ковид?

Кардиологът Роман Шахнович е категоричен, че не само, че е възможно да се ваксинират хората с болно сърце, но е и необходимо! Колкото повече съпътстващи заболявания има човек (не само кардиологични, но и онкологични, както и ендокринни), толкова по -наложителна става ваксинацията за него. В инструкциите за която и да е ваксина не се споменава прекаран предишен инфаркт сред противопоказанията. Разбира се, в ранния, остър период на миокарден инфаркт, когато пациентът все още е в болницата, никой няма да го ваксинира, но това може да стане веднага след изписването. И е необходимо!

Верни ли са слуховете, че ваксинацията увеличава риска от тромбоза? Или това е мит?

Рискът от развитие на тромбоза след ваксинацията е толкова минимален (буквално 1-2 случая на милион приложени дози), че няма смисъл да се взема предвид, обяснява кардиолога. В допълнение, хората след инфаркт са длъжни да приемат антитромботична терапия (поне две лекарства през първата година), което допълнително намалява потенциалната опасност от тромбоза. Но рискът от смърт от коронавирус при пациент, който е получил сърдечен удар, е изключително висок. Всички респираторни инфекции (не само COVID-19, но и грип и пневмония) драстично увеличават риска от развитие на втори сърдечен удар. По-специално, при инфекция с Covid-19 през първата седмица рискът от инфаркт се увеличава 8 пъти. Ето защо, след прекаран инфаркт, е необходимо да се ваксинирате срещу всички тези заболявания. Избягването на ваксинации за хора след инфаркт е също толкова безразсъдно, колкото и продължаване на тютюнппушенето.

Необходимо ли е да се приемат лекарства след инфаркт, или може без тях, само като се следва здравословен начин на живот?

Не може без лекарства. Тъй като механизмът на развитие на инфаркт е блокиране на артерия от тромб или парченце от атеросклеротична плака (богата на холестерол), двата стълба на лекарствената профилактика са липидопонижаващата и антитромботичната терапия, казва лекарят.

Пациент, преживял инфаркт, трябва непрекъснато и за неопределено време да приема поне 4 групи лекарства. Първата година след инфаркт тази терапия трябва да бъде особено интензивна. Но дори и след изтичането ѝ приема на лекарства не може да бъде спрян.

Колко важна е психологическата стабилност? В крайна сметка сърдечните пристъпи често се развиват на фона на стрес

Сърдечните заболявания като цяло са показател за нивото на удовлетвореност от живота на човек. Тоест, това е не само медицински, но и социален проблем. Нищо чудно, че най-ниска смъртност от сърдечни заболявания се наблюдава в икономически проспериращите страни. А у нас най-голям брой сърдечна смъртност има през 90-те години на миналия век, в епохата на така нареченото безвремие, когато хората губят не само работа, но и надежда за бъдещето. Така че не само високият холестерол, но и депресията, причинена от тежък, безнадежден живот и общото недоволство, може да се превърне в много сериозен рисков фактор за сърдечен удар. А оптимизмът, напротив, е едно от най-ефективните сърдечни лекарства.

Източник: kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *