Защо една жена не може да забременее: психологически причини

Защо желаната бременност не идва? Лекарите не откриват никакви патологии, и въпреки това жената не може да забременее

да забременее
Има много и различни психологически причини, които пречат на една жена да забременее

Възможно е зад проблема да има психологически причини. Това са основни страхове, мотиви и нагласи, които пречат на здравата жена да стане майка.

Говорим за психологически причини за безплодие, когато лекарят прегледа бъдещите родители, но не открива медицински проблеми, които биха могли да попречат на забременяването и раждането на бебе. Често заради такова „идиопатично безплодие“ жената отива на консултация с психолог.

Психологически причини за безплодие при жените

Стрес

В състояние на стрес тялото постоянно е или в напрегната подготовка за „борба / бягство”, или в изтощение и безнадеждност, но нито едното, нито другото допринасят за зачеването и раждането на бебе.

да забременее
Автор на статията: Екатерина Истратова, психолог

В този случай то не може да „мисли“ за създаването на нов живот, а полага усилия да се спаси.

Диагнозата „безплодие“, безкрайните посещения при лекари, секс по график, прием на лекарства, изследвания и постоянното очакване на двете ленти са сериозни стресори.

Затова първо трябва да се намалят нивата на стрес. Много техники и упражнения се извършват редовно от бъдещата майка, не само преди началото на бременността, но и преди самото раждане.

Прекомерно значение, надценяване на майчинството

Когато една жена вече не се интересува от нищо друго на света, освен от майчинството, когато бременността се превърне в мания, това създава още по-голямо напрежение.

Може би сте чували истории, когато след няколко години опити да забременее, двойката изоставя тази цел, примирява се с отсъствието на деца, започва да живее живота си и бременността идва?

Намаляване значението на майчинството, търсенето на други значения и радости в живота е важен момент в работата с безплодието.

Страх от промяна

С раждането на бебето много неща се променят в живота ни. Ние също се променяме.

Има разбираеми страхове за това и жената знае от какво се страхува. В този случай е достатъчно да ги изкажете и да разберете как можете да се справите с тази или онази промяна.

Има несъзнателни страхове, които е трудно да се открият, и с които жените са в състояние да се справят сами. Това може да стане само чрез работа с психолог.

Идеализиране на майчинството

Някои жени говорят само суперлативи за майчинството. На всеки въпрос относно бременността, раждането, бебето, съпруга като баща, самите те като майки, говорят за чудеса, красота, прекрасност, щастие и т.н.

Раждането на бебе, комуникацията с него е прекрасна и дава много щастливи моменти на една жена. Но не забравяйте, че майчинството не се състои само от чисто удоволствие. То е и работа, и мъка, и опит, и трудности.

Холистичният възглед за майчинството няма да блокира зачеването.

Детска травма

Те са много и са различни. Понякога дори е трудно да си представим как точно това преплитане на събития и чувства, с които една жена се е сблъсквала в детството, поставя определен блокаж върху бременността.

В този случай бъдещата майка иска бебето, а тялото казва: „Спри! Това е опасно!“

Някои психологически настройки са причина жената да не може да забременее

Трудности в двойката, трудни отношения с партньора

Често крием такава информация от себе си, не искаме да я признаем, предпазвайки се от болезнени осъзнавания и преживявания.

Случва се една жена да се съмнява в избора си на партньор, но няма ресурс да разбере защо и как да го промени.

Случва се тя да не чувства партньора си като подкрепа и защита и да не се чувства уверена до него.

Случва се раждането на бебето да се разглежда като вид средство за сплотяване на разпадащата се двойка.

Всичко това се случва по различни начини, но тъй като не виждаме трудности, те не изчезват и тялото може да забави началото на бременността. Няма стабилност и сигурност, от които бъдещата майка се нуждае, както по време на бременността, така и когато бебето се появи.

Страхове, свързани с бременността и раждането

Има огромен брой от тях. Някои са разбираеми и естествени, други са напълно ирационални. Разбираемите страхове могат да бъдат преодолени самостоятелно. Ирационалните страхове се коригират най-добре от психолог.

Неконструктивни мотиви за раждане на дете

Една жена иска да има дете, което означава да има обект, а не да бъде майка. Това води до приемане на нова идентичност.

Има много неконструктивни мотиви: „искам да бъда необходима на някого“, „с раждането на дете съпругът ми ще ме цени повече, ще се привърже по-силно към семейството“, „искам някой, който да ме обича истински“ , „всеки трябва да има деца“, „ако не родя сега, после ще е късно“ и т.н.

Конструктивни мотиви за стойността на самото бебе, нов живот, инвестиция в него.

Мотивите могат да бъдат много, важно е водещите мотиви да са конструктивни.

Опитайте се да изброите всичко, което ви хрумне, на въпроса: „Защо имам нужда от дете?“

Трудни отношения със собствената майка

Когато една жена не е имала добър пример от майка си в детството, тя няма никаква яснота за себе си в тази роля, и се съмнява че ще се справи с едно бъдещо майчинство.

безплодие
Динора Пайнс

Динора Пайнс* вярва, че ако едно момиче от ранна детска възраст не е чувствало взаимно удовлетворение покрай майка си, то по-късно за нея ще е много трудно да компенсира липсата на това първично усещане, което може да бъде много важно за жените с безплодие.

Може да обмислите тази тема внимателно и задълбочено с вашия психолог.

Натиск от страна на семейството и приятелите

„Е, хайде, кога най-накрая ще ни родиш внуци?!“, нетърпеливи са роднините.

Този вид натиск може да бъде толкова силен, че да предизвика или протест, или, напротив, още по-голямо желание за раждане. Това носи допълнително напрежение и чувство за вина.

Изграждането на граници и нормални отношения с близките хора помага на жената да се измъкне от тази плетеница от безнадеждност.

Да, справянето с психологическите аспекти на безплодието не се случва бързо, но си заслужава!

* Динора Пайнс е британски психоаналитик, доктор по медицина, член на Британското психоаналитично дружество. Работила е с оцелелите от Холокоста и е изследвала способността на човек да преживее екстремни страдания. Изследовател на проблемите, които естествено възникват на различни етапи от жизнения цикъл на жената: от пубертета и началото на сексуалния живот до менопаузата.

Автор на статията: Екатерина Истратова

Източник: b17.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *