Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Защо Делта вариантът е толкова опасен?

Пациентите с Делта вариант изглежда произвеждат 1000 пъти повече вирусни частици


Екип от китайски учени казва, че е разкрито тайното оръжие на Делта варианта.

Точно когато нещата започнаха да изглеждат така, все едно пандемията е в своя краен етап, поне в страните с достъп до ваксини, Делта вариантът издигна грозната си сянка и направи нов скок. Експертите отдавна знаят, че е по-заразен от първоначалния щам на SARS-CoV-2, който пръв обхвана земното кълбо. Но както съобщава Live Science, сега те започват да разбират защо.

Учени от различни китайски университети, правителствени агенции и изследователски институти, както и от университета в Оксфорд, наскоро споделиха предварителни изследвания в архива на вирусологичните издания, според които вариантът се размножава по-бързо и е по-силен, отколкото другите щамове. По-конкретно, пациентите с Делта вариант изглежда произвеждат до 1000 пъти повече вирусни частици, което означава, че е по-вероятно да изложат хората около тях на вируса.

Освен това, инкубационният период при Делта изглежда е по-кратък

Това означава, че хората могат да дадат положителен тест за COVID-19 и да разпространят болестта по-рано след заразяването си. Така значително ще се затруднят здравните служители да контролират огнищата.

Както при голяма част от изследванията на COVID-19, които бяха проведени и споделени с главоломни темпове през последната година и половина, това проучване идва с някои важни предупреждения.

Учените са разгледали само малка извадка от пациенти. Възможно е те или да са пропуснали тенденция в данните, или да са преувеличили.

Джон Конър

Невъзможно е да се знае с абсолютна сигурност, докато по-големи, по-стабилни последващи проучвания не проверят работата на учените. Също така, фактът, че изследването е споделено в база данни за предпечат, а не в академично списание, подсказва, че то все още не е преминало партньорска проверка. Това не означава, че е погрешно – просто то все още не е проучено от колеги изследователи в тази област.

И все пак, проучването посочва възможността за тревожна тенденция сред пациентите с Делта вариант

Тъй като значителни количества вирусни частици се натрупват по-бързо, каза изследователят от Бостънския университет Джон Конър пред Live Science, няколкодневният период за проследяване на контактите е значително съкратен, което ще изкара извън контрол разпространението на огнищата.

Ваксинирайте се, спазвайте социална дистанция и носете маска

Друга особеност е, че ако в малко вероятен случай напълно ваксинирано лице развие симптоматична, или така наречената „пробивна“ инфекция от Делта, то също може да бъде заразно като неваксиниран човек с инфекция Делта.

Вариант с по-висока предаваемост е огромна опасност за хората без имунитет – нито от ваксинация, нито от предишна инфекция – дори ако вариантът не е по-смъртоносен от предишните версии на вируса. Един по-трансмисивен вариант може да „изгори“ такава имунологично слаба популация много бързо.

Повишената предаваемост е експоненциална заплаха (в математиката, експоненциалната функция е тази функция, която е равна на собствената си производна). Ако вирус, който преди би могъл да зарази средно трима души, а сега може да зарази четирима, това изглежда като малко увеличение. И все пак, ако има само двама заразени в двата сценария, 10 повторения по-късно, първият ще е причинил около 40 000 случая, докато при втория ще бъдат повече от 524 000, което е почти 13-кратна разлика. Ето защо допускането на коронавируса да се разпространява и развива неконтролируемо е толкова опасно.

Делта е още едно доказателство за това как SARS-CoV-2 продължава да се развива и как тази еволюция не спира да произвежда варианти, които са по-опасни от тези, които са били преди тях.

Най -добрият начин да се предотврати развитието на нови варианти е да се дадат на коронавируса по-малко възможности за еволюция чрез предотвратяване и ограничаване на огнища с ефективни предпазни мерки като ваксинация, маски за лице и подходяща вентилация на затворените помещения.

Източници: nymag.com, uturism.com

Боринал имунитет
БОРИНАЛ – за силен имунитет и защита от вируси! -60% НАМАЛЕНИЕ

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *