Кои са правилата за успешно кърмене?

Всяка жена трябва да знае, че неиното мляко е най-пълноценната храна за детето й в първите шест месеца от живота му, а по някои наблюдения и до първата му година. Прилагайки правилата на успешното кърмене, тмайката маже да обезпечи здравето на детето си и да създаде най-добри предпоставки за развитието му.

 Ето и какво е необходима за пълноценното кърмене на вашето дете:

  • Когато е възможно, е добре да се прилага ранното поставяне на гърдата, още в първите 30 минути след раждането на бебето.
  • Много е полезно след раждането и маиката и бебето да бъдат в една стая след раждането, тъй като общуването с бебето подпомага лактацията на родилката.
  • Гърдата трябва да се предлага на бебето при всеки повод, когато и колкото то иска. Това е необходимо не само за засищането му, но и за доброто му емоционално състояние. Заради психологическия комфорт на бебето е възможно да бъде кърмено и 4 пъти в рамките на един час. След първия месец детето само разрежда часовете за кърмене и изгражда режима си.
  • Продължителността на кърменето определя детето – докато то само не пусне гърдата на майката не бива да бъде отделяно от нея.
  • Нощното кърмене е най-пълноценно, подпомага лактацията и предпазва жената от нова бременност до шестия месец в 96% от случайте. Някога майките са били съветвани да кърмят до 24 часа и след това да почиват през ноща, но това се отрича с последните направини изследвания.
  • Не бива бебето да се премества на другата гърда преди само да се е отказало. Така ще го лишите от последното мляко, което съдържа най-много мазнини. Продължителното сукане е много полезно, защото осигурява по-доброто функциониране на стомаха на новороденото.
  • Препоръчва се кърменето с голи гърди тогава детето се чувства по-добре защото чува ударите на майчиното сърце, а топлината на кожата на майката му напомня за вътреутробният начин на живот.
  • Даването на вода не е препоръчително, тъй като новороденото не суче, защото е жадно, а защото е гладно. Детето няма нужда от вода, ако не приема допълнително храна. Водата пълни коремчето му и по този начин се създава лъжливо усещане за засищане. Отказът от честото сукане от своя стръна възпрепятства образуването на достатъчно кърма. В резелтат на което детето не наддава. Ако решите все пак да му давате вода то тогава не я подслаждайте.
  • Не бива да се ползват биберон-залъгалки или шишета за хранене, преди новороденото да е сложено да суче, за да не се създаде нагласа за друго хранене освен кърменето.
  • Не се препоръчва измиването на гърдите при всяко кърмене, защото около ареолата на млечната жлеза има т. нар. Монтгомерови жлези, които отделят секрет. Този секрет има за задача да пречи за образуването на рагади /напукване/. Този секрет е специфичен за всяка жена и привлича новороденото към майка му. Затова кърмещата жена не бива да мие гърдите си повече от веднъж на ден.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *