ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Още за мъжката менопауза

С Възрастта намаляват нивата на тестостерон при мъжете, а с това и сексуалното им желание. Това състояние се нарича хипогонадизъм, познато още като мъжка менопауза, андропауза или климакс при мъжете. Хипогонадизмът е ня­колко вида:

  • Вроден – води до аномалии в развитието на мускулите и костната система на юно­шите, а също може да доведе до недоразвиване на половите органи и намаляване на мъ­жествеността. Синдромът на Клайнфелтер, изразяващ се в хормонални нарушения, е най- честата причина за вродения хипогонадизъм.
  • Придобит – този вид хи­погонадизъм е познат като ан­дропауза или мъжка менопауза. Той се появява обикновено след 40-те години, когато нивата на тестостерон започват да спадат (обикновено с около 1% годишно). Тоест мъжкият кли­макс настъпва доста по-бавно и плавно от женския. Ако хипогонадизмът възникне по време на пубертета, може да доведе дo липса на окосмяване и уголемя­ване на гърдите. Резултатът е понижено полово влечение, еректилна дисфункция, умора, липса на енергия, раздразнителност, депресия, повишено изпотяване, напълняване. Хипогонадизмът може да се превърне в основа и за развитие на сърдечносъдови и заболявания на костната система.

Хипогонадизмът се дели още на:

  • първичен – дисфункция нa тести­сите;
  • вторичен – смущения в хипофи­зата;
  • третичен – смущения в хипоталамуса.

За да се установи какъв точно вид е хипогонадизмът, трябва да се изследват нивата на гонадотропините, нивата на тестостерона и съответно да се направи кръвен тест.

Лечението обикновено се из­разява в хормонозаместителна терапия с тестостерон (таб­летки, капсули, инжекции). Тен­денцията е все по-млади мъже да страдат от хипогонадизъм, като особено застрашени са тези с наднормено тегло и воде­щи заседнал начин на живот.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *