ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Фибромиалгията атакува жените

Фибромиалгията е хронично заболяване, което причинява болки, схващане и слабост в мускулите, сухожилията и ставите. Това състояние се харак­теризира още с неспокоен сън, умора, тревожност, депресия и смущения в чревната дейност. Въпреки че това е една от най-често срещаните болести, засягащи мускулите, все още не е ясна причината за нея. Болките в тъканите не са свързани с възпалителен процес и това състояние не уврежда вътрешните органи. Фибромиалгията засяга основно жените (над 80% от засегнатите) на възраст между 35 и 55 години. Рядко може да засегне децата, мъжете или хората от третата възраст.

 

Единственият уни­версален симптом на фи­бромиалгията е болката. Пациентите имат пови­шена чувствителност към множество различни дразнители и необичай­но нисък праг на болка. Това състояние може да се влоши при наличие­то на шум, промени във времето и емоционален стрес. Болката обикнове­но засяга врата, задните части, раменете, ръцете, горната част на гърба и гръдния кош.

При около 90% от па­циентите се наблюдава умора, която обикновено е свързана с недоспиване. При страдащите от фибромиалгия липсва дъл­боката фаза на съня, чрез която тялото отпочива и възобновява силите си. Някои пациенти се будят с мускулни бол­ки, подобни на мускулна треска. При повече от половината пациенти с фибромиалгия се на­блюдават умствени или емоционални отклонения като слаба концентра­ция, забравяне, промени в настроението, раздра­знителност, депресия, чувство на безпокойство. Други симптоми на това заболяване са мигрена, главоболие, скованост или изтръпване на раз­лични части от тялото, болки в корема, свързани със спастични черва, раз­дразнен пикочен мехур, който води до болезнено и често уриниране.

Диагностицирането на фибромиалгията е много трудно. Изслед­ванията на кръвта и рентгеновите снимки служат единствено за изключване на други за­болявания. Следователно заболяването се открива само на клинична основа чрез медицински преглед и разглеждане истори­ята на болестта.

Тъй като фибромиалгията има различни симптоми при различните паци­енти, нейното лечение също е индивидуално. Най-добре е да се комби­нират програми за добра информираност, намаля­ване на стреса, редовни физически упражнения и лекарства.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “Фибромиалгията атакува жените

  1. Pingback: Помага ли йога при фибромиалгия? | Лекува нет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *