Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Артрит и артроза – лечение

Деформиращата артроза е сериозен проблем, среща се при всеки пети човек на Земята. С напредване на възрастта телата ни се износват, клет­ките, тъканите и ор­ганите остаряват – по естествен начин се променя здравето на хората. Най-напред на възрастовите промени реагират ставите, в тях възникват възпалителни и невъзпалителни заболявания: артрити и артрози. В случай на артроза се развиват промени в тъканите, моделиращи ставите, чиято основа са хрущялите и техните клетки – хондроцитите.

Хрущялът покрива повърхността на кос­тите, образуващи ставите, и прави ходенето ни по-лесно и по-без- болезнено. С течение на времето хондроцитите губят своята еластичност, някои от тях „умират“ поради травми, хронични за­болявания, възпаление, а други се изтласкват от клетките на съединителната или костна­та тъкан, склерозират, променят формата и конфигурацията на хру­щялната повърхност. В този случай хрущялът изтънява, променя се плътността му, а в някои места – изчезва напълно, оголвайки костите. Те се разрастват, опитвайки се да компенсират загуба­та на хрущяла, но не притежават неговата еластичност, което води до болка при всяко движение. От тук след­ват и трите основни принципа за лечение на деформиращата ар­троза: облекчаване на болката, защита на ставата, запазване на функциите й.

За ефективно ле­чение на болестта е необходимо на първо място да се знае видът на артрозата.

Деформиращата ар­троза се дели на посттравматична, т.е. вторична, и обменна, т.е. възрастова.

Посттравматич­ната артроза се раз­вива в резултат от травма.

Обменната произтича от нарушаване на метаболитните про­цеси в организма и е в резултат на заболява­ния като подагра или ревматоиден артрит.

Как може да се открие и да се отстрани причината? Ревматоидният ар­трит е сериозно забо­ляване, чиято причина е неизвестна. Диагно­стиката на остеоартрозата, образувана в резултат на това забо­ляване, обикновено не е трудна. Въз основа на рентгеново изследване лекарят определя сте­пента на увреждане на ставата, а след това провежда тестове, за да оцени нейната под­вижност. Но лечението на този вид артрит е много трудно. Това из­исква не само умение на лекаря, но и търпение, постоянство и желание на пациента да се излекува. Лечението винаги е комплексно. Първо, трябва да се ограничи натоварването на ставата. За да направите това, преди всичко трябва да отслабнете и да започ­нете да носите стелки – специални подложки, които се слагат 6 обув­ките под петата, за да изместят центъра на тежестта по време на ходене и да облек­чат притискането на една или друга става. След това трябва да се справите с възпалител­ните процеси, които обикновено засягат системно цялото тяло, за което се провежда терапия с нестероидни противовъзпалителни лекарства. Сред тях най-известният, обик­новен и евтин е аспири­нът. Той, в комбинация с рибено масло, което предотвратява дегенеративните процеси в ставата, и някакъв аналгетик, се използ­ват за лечение на рев­матоиден артрит. По този начин се облекча­ва болката.

Все пак това лече­ние дава много стра­нични ефекти, преди всичко влияе негативно на черния дроб и сто­маха, затова е невъз­можно да се прилага продължително време. Можете да опитате различни комбинации oт лекарства, например да премахнете аспирина, но да оставите рибеното масло и обезболяващите или да премахнете рибеното масло. Всичко е много индивидуално. Основният недостатък на тази терапия е, че не може наистина да за­бави разрушаването на ставните тъкани. Поради това при по-тежко протичане на ревматоидния процес се предписват глюкокортикоиди през уста­та, а ако няма ефект – вътреставно. Тези лекарства не само по­тискат възпалението, но също така значител­но забавят разграж­дането на костната тъкан.

Има и цитостатици, които се използват при лечението на туморни процеси. Те възпрепят­стват размножаване­то на всички „излиш­ни“ клетки, забавят развитието на костна тъкан в ставите. Но ус­ложненията от приема на тези лекарства са сериозни, затова тако­ва лечение се извършва само под наблюдението на лекар.

Внимание!

  • Най-безопасно, както изглежда, е само рибеното масло в подходяща доза. И ако добавите към него лечебна гимнастика, диета и масаж за възстановяване на ставната функция, възможно e да се постигне максимален ефект с минимални усложнения!
  • Посъветвайте се с вашия лекуващ лекар и започнете лечение. Не забравяйте за физиотерапевтичните процедури, мануалната терапия, както и за лечебната кал и минералните извори.

ИЗБЕРЕТЕ НАЙ-ПОДХОДЯЩИЯТ МАГНИТЕН ПРОДУКТ ЗА ВАС, АКО СТРАДАТЕ ОТ ЗАБОЛЯВАНИЯ НА ОПОРНО-ДВИГАТЕЛНАТА СИСТЕМА

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *