Майчиното мляко е най-полезно за новородените

Смята се, че жена която по време на бременността е увеличила размера на сутиена си с три номера има всички предпоставки за нормално кърмене. Шмо отделни случай, при които това е невъзможно. Липсата на кърма може да е в следствие на заболяването физеологична аделактаци, когато няма развита жлезиста тъкан в гърдата, която да продуцира кърма. Това заболяване обаче е изключително рядко, среща се едва при 4-5% от жените и е само на едната гърда, която има развита жлезиста тъкан.

Влияние върху кърменето оказва и самото раждане. При трудно раждане, при плацентарни задръжки, при които нивата на хормоните прогестерон и естрадиол са повишени се подтиска действието на хормано пролактин, които е отговорен за започването на лактацията и има смущения в началото на кърменето. Но когато жената полага усилия и най-вече когато дава на детето да суче по-често, може да въстанови лактацията и дълго време да кърми.

На жените родили със секцио, обикновенно децата не се давот за кърмене до третия ден, защото се имат впредвид анастезите и преживяното от майкте. Такива родилки също могат успешно да кърмят децата си по 8-10 месеца. Разбира се най-добре е детето да бъде дадено на майката да започне да суче на 30 минута от раждането, защото тогава най-силно е развит сукателния рефлекс. Но дори и след като новородени бебета са били например в кувьоз /и това е продължило по-дълго време/ пак може да се научи бебето да започне да суче и това сукане да продължи дълго време.

Много е важно да се кърми новороденото тъй като в първите шест месеца от живота на новороденото, единствената храна, която отговаря изцяло на всички изисквания за рационално хранене е майчината кърма. Тя има уникални белтъчни съставки, по-високо съдържание на лактоалбумин, които я прави по-добра от кравето мляко. Нито едно друго мляко не може да достигне състава на майчината кърма.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *