Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Сърдечният мускул боли и заради артрит

Ревматоидният артрит е заболяване на ставната съедини­телната тъкан, което може бук­вално да обездвижи човек. Оказва се, че ревматоидният артрит значително повишава риска от инфаркт и исхемична болест на сърцето, съобщават учени от Швеция.

Само една година след поста­вяне на диагнозата „ревматоиден артрит“, рискът от развитие на инфаркт при тези болни се пови­шава с цели 60%.

В хода на изследването учени от Института „Каролинска“ в Швеция наблюдавали 7500 пациен­та с диагноза ревматоиден ар­трит. Това хронично автоимунно заболяване се характеризира с болезнено възпаление в Ставите. Изследването продължило 12 го­дини и през това време рискът от инфаркт се запазил на предишно­то ниво. Освен това при болните от артрит през първите 3-4 годи­ни след поставяне на диагнозата, рискът от развитие на исхемична болест на сърцето се повишил с цели 50%.

„Нашите изводи подчертават необходимостта от наблюдение здравето на сърцето на пациенти, на които е поставена диагнозата ревматоиден артрит. Защото през първите години от болес­тта се наблюдава значително повишаване на риска от развитие на сърдечни болести и инфаркт“, – заключават изследователите и добавят, че по-нататък е необ­ходимо да се проучи механизмът, свързващ тези две заболявания. Така ще се проведе по-ефективно лечение и профилактика.

За Lekuva.net – вестник „Доктор”.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *