Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Знаете ли, че…специалистите наричат листериите микроби от хладилника

Hие наскоро публикувахме по-подробен мате­риал на тема листерии, сега само ще припомним, че това са тези бактерии, които могат да се открият именно в домашния хладилник. И по­точно в продуктите, които съхраняваме в него. При температура 4-5 градуса повечето микроби – „неприятели“ загиват, но листериите не са от тях: те продължават да се размножават, а ние да се заразяваме. Вижте на кои продукти обичат да се „лепнат“ листериите – върху суровото месо, птичето месо и полуфабрикатите от тях. Листериозата често започва остро – с главоболие, треска, слабост, висока температура- При някои заразени възникват болки в ставите, зачервява се и се възпалява гърлото – като при ангина. Появява се и обрив, вкл. и по лицето, пак във вид на „пепе­рудка“. Но диагнозата преди всичко се поставя на основата на бактериологично изследване – взема се посев за намазка, обаче резултатът идва чак след две седмици. А при подозрение за листериоза на 9-я и 16-я ден се вземат допълнителни проби от венозната кръв. Ако диагнозата се потвърди, лечението е с антибиотици. В тежките случаи се налага да назначават глюкокортикостероидни и антихистаминни препарати. Както и дезинтоксикационна терапия.

ВНИМАНИЕ!

Запомнете: средствата за защита от тази опасна на­паст са – хигиена и чистота. Опаковайте хубаво суровото месо и полуфабрикатите, и не ги дръжте в хладилник без фризерна камера повече от един ден.

За Lekuva.net – вестник „Доктор”.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *