Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Колко опасна е варикозата при мъжете?

В днешно бреме значително повече мъже страдат от депресия и безплодие в сравнение с минали десетилетия. Учените предполагат, че са открили една от основните при­чини за това неприятно състояние. Става дума за варикозно разширените вени.

Разбира се, тук не става дума за подпухнали вени по краката, от което често страдат жените. Тук говорим за болест, наречена варикоцеле – варикозно разширени вени на семенните канал чета в тестисите.

Според специалистите жертви на тази болест са около 15 на сто от представителите на силния пол.

Както обичайната варикоза на краката, варикоцелето се предизвиква от увреждане на венозните клапи вътре във вените, което не позволява на кръвта да оттича обратно. Ако клапите откажат, кръвта се събира във вените, увеличава натоварването на техните стени и удебелява вените. Не е съвсем разбираемо защо се случва това нарушение при мъже­те, но неприятната ситуация прогресира с възрастта.

Проф. Майк Голдстейн от Корнуелския университет в САЩ твърди, че когато в резултат на варикоцелето вените се напълнят с излишно количество топла кръв, тестисите прегряват. В резултат на това те престават да функциони­рат нормално, което не им позволява да произвеждат двете необходими за успешното оплождане субстанции – сперма­тозоиди и мъжкият хормон тестостерон.

Намаляването на количеството сперматозоиди е ключова причина за нарастващото мъжко безплодие.

НИСКОТО СЪДЪРЖАНИЕ НА ТЕСТОСТЕРОН ОЩЕ ПОВЕЧЕ ЗАДЪЛБОЧАВА ПРОБЛЕМА

Защото води до понижаване на либидото и еректилни дис- функции. Освен това недостигът на мъжкия хормон може да провокира развитие на сериозни депресии, а впоследствие да стане причина и за остеопороза. Ето затова е толкова важно навреме да лекувате варикоцеле. То се среща при 6 на сто от децата на възраст 10 години и при 13 на сто от възрастните. В днешно време съществуват редица хирургични методи, които позволяват да се избавите от това нарушение.

Между другото, редица лекари от Великобритания съвет­ват мъжете и родителите на момченцата да не бързат с опе­рацията. Изискват се допълнителни изследвания за връзката на това нарушение с мъжкото безплодие и депресията.

 

НАКРАТКО ЗА УСЛОЖНЕНИЯТА НА БОЛЕСТТА, ЗА ДА ВЗЕМЕТЕ МЕРКИ НАВРЕМЕ

Варикозно разширените вени, сами по себе си могат и да не безпокоят човека доста дълго време. Дори по време на прегледи флеболозите обясняват на своите пациенти, че е страшна не варикозната болест като такава, а услож­ненията,

По статистика 10-15 на сто от трудоспособното населе­ние в западните страни се превръща в инвалиди именно заради разширените вени. И колкото и да се старае после човек да се излекува от тези усложнения, последствията ще останат дълго време или ще напомнят за себе си цял живот.

  • тромбофлебит;
  • тромбоза на дълбоките вени;
  • пюсттромбофлебитична болест;
  • трофична екзема – дерматит;
  • трофична язва;
  • червен вятър;
  • кръвоизливи от варикозните възли;
  • тромбоемболия на бело­дробната артерия.

За съжаление много често самото услож­нение по-често при­нуждава пациента да се замисли за своето здраве.

В резултат на варикоцеле вените се напълват с излишно количество топла кръв и тестисите прегряват. Затова не чакайте, а се обърнете за по­мощ към флеболог.

За Lekuva.net – вестник „Доктор”.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *