Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Лечебната сила на мълчанието

Много от нас живеят в свят, в който мълчанието и тишината не само липсват, но и умишлено се избягват

мълчанието

Устройствата ограничават мълчанието и разбиват тишината с музика, звън, социални медии и много други на пръв поглед малки неща, които не ни дават почивка. Непрекъснато! Ако към това прибавим и градския шум, както и всичко онова, което чуваме по време на работа, какафонията ще стане пълна.

Тъй като все повече се привързваме към нашите устройства, ние жадуваме за нещо, което да гледаме, да слушаме, да се разсейваме, когато дойде миг на скука.

Тези непрекъснати изисквания на съвременния живот натоварват префронталната кора на мозъка, която участва в решаването на проблеми и вземането на решения. Това оставя ресурсите ни за внимание изчерпани, уморяваме се психически и се чувстваме по-малко креативни като цяло.

Дори 60 минути пълна тишина позволяват на мозъка да се възстанови почти напълно

Също така, изследване на Имке Кирсте , регенеративен биолог от университета Дюк, открива, че два часа мълчание на ден подтикват развитието на клетките в хипокампуса, мозъчната област, свързана с формирането на паметта.

Имке Кирсте

Тишината е важна за цялостното ни здраве.

Мислим си, че ако работим без прекъсване ще постигнем най-добри резултати. Ние, обаче забравяме да се поучим от мъдростта на другите преди нас – учени, изобретатели и духовни водачи, които стигнаха своята „Еврика!“ заобиколени от чиста тишина.

„Мълчанието е източник на голяма сила“ – Лао Дзъ

„Опитвам се да мисля по 99 пъти на ден и почти нищо не се случва. Спирам да мисля, обграждам се с мълчание и тишина, и истината идва при мен ” – Алберт Айнщайн

Речта е от съществено значение за социалната комуникация, но често се използва за заблуда на другите

Невъзможно е да излъжете когото и да е, докато мълчите. От друга страна, мълчанието е красноречиво и казва много повече от всички думи на света.

Мълчанието е злато

Затова мъдрите хора съветват по-често да наблюдаваме мълчаливо, да слушаме и по-рядко да говорим. Още в древни времена се е вярвало, че мълчанието е най-доброто средство за лечение на различни психични заболявания. Според Питагор най-висшето състояние на духа е тишината.

Хората, които се занимават с духовни практики (от древни времена до наши дни) се научават да ограничават говоренето и да живеят колкото се може повече в тишина, за да намерят мир, яснота на мисълта, вътрешна хармония и просветление на ума.

Активното мълчание и днес се използва в медицинската и психологическата практика. Това се основава на факта, че в случай на сериозни заболявания човек става много мълчалив. Постоянното бърборене затруднява концентрирането на силите на тялото върху възстановяването. Мълчанието е едно от най-добрите средства за лечение на невропсихиатрични разстройства. Факт е, че когато човек е много болен, той предпочита да мълчи. По този начин пази сили и се възстановява.

Разбира се, трудно е да мълчим, когато постоянно се разсейваме от нещо

Най-добре е да отидем на място, където никой няма да ни притеснява, да се разсейваме от телевизия или телефон. При такива условия човек напълно се потапя в себе си, и единственото, което усеща е природата. Важно е в такива моменти да се фокусирате върху светли и позитивни мисли и чувства. Руският психотерапевт Галина Тимошенко отбелязва, че здравето на тялото значително се подобрява след три дни мълчание, а един цял месец, прекаран в мълчание и тишина може да реши повечето от психологическите проблеми на съвременния човек.

В първите часове от наложеното мълчание тревожността нараства, желанието за говорене взима връх, но след това идва период на просветление, пълен мир и спокойствие.

Психолозите съветват да се използва мълчание в семействата, в които често има скандали заради дреболии

Галина Тимошенко

Активната тишина може да се практикува, например, през почивните дни, когато съпругът и съпругата се договарят за време, през което общуването ще се осъществява само с помощта на жестове и докосване. Постепенно ще възникне пълно единство и сливане, което мнозина са загубили заради ненужните и често безсмислени разговори. Този инструмент е чудесен за всички хора и при всякакви обстоятелства.

Няколко съвета за активно мълчание

1. Най-доброто време за спазване на „мълчалив пост” е от събота сутринта до неделя сутринта.

2. Обсъдете с близките си за желанието си да мълчите, за да не се притесняват.

3. Запасете се с онова, от което се нуждаете, за да не се налага да излизате за хранителни стоки или лекарства.

4. Изключете всички телефони, лаптопи и компютри, не пишете бележки и ограничете общуването чрез жестове.

5. По време на мълчаливия пост може да има моменти, когато желанието да се каже или напише нещо става нетърпимо, но това бързо отминава.

6. Не гледайте телевизия и не четете, посветете деня на себе си.

7. Бягайте, тренирайте, къпете се, масажирайте се, спете, медитирайте.

8. Всичко, което включва съзерцание, или разходки сред природата, помага.

9. В случай че внезапно ви потърси съсед, може да подготвите бележка, че днес мълчите, или ако ви е неудобно, да покажете, че не можете да говорите.

10. Ако изведнъж сте забравили и казали нещо, тогава не трябва да прекъсвате всичко. Продължете да мълчите през времето, което сте планирали.

Мълчанието изгражда силата на убеждаването

Затова е добре да практикувате мълчалив пост преди важно събитие – изпит, реч или преговори. Тишината поне за ден ще позволи на ума и нервите да си починат напълно. След редовно еднодневно мълчание ще започнете да се чувствате така, все едно сте били на почивка една седмица.

Тишината лекува

Древните лечители са знаели това, а сега и науката започва да наваксва, като доказва лечебната сила на мълчанието. Простото, но мощно преживяване на мълчаливия пост може да е точно това, от което най-много се нуждаете в момента.

Източник: floatstation.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *