Лесни методи и съвети за справяне с хъркането

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Независимо дали вие или вашият партньор имате проблем с хъркането, тези съвети и трикове ще помогнат и на двама ви да спите по-добре

хъркане
Силното, прекомерно хъркане може да е признак на сънна апнея – потенциално опасно състояние

Когато хъркате, езикът, горната част на гърлото, мекото небце и убулата вибрират срещу сливиците и аденоидите. Има много възможни причини, поради които може да хъркате. Хората с надномерно тегло са по-склонни да издават неприятния звук и експерите смятат, че това е така, защото излишната мастна тъкан компресира въздушните канали. Пиенето на алкохол е друг фактор – той кара мускулите на гърлото да се отпуснат и тъканите да увиснат.

Също така чести причини за хъркане са назалната конгестия и алергиите. При тези състояния взпалението на тъканите и допълнителната слуз пречат на въздушния поток.

 

Тук ще ви запознаем с няколко метода и съвета за справяне с хъркането:

 

  1. Допълнителни възглавници

Използвайте допълнителни възглавници, за да повдигнете тялото си, вместо да лежите хоризонтално по гръб. Така ще предотвратите запушването на въздушните канали от тъканите в гърлото.

 

  1. Повдигнате леглото откъм страната, на която спите

Лесен начин да направите това е просто да поставите по няколко плоски дъсчици под краката на горния край на леглото си.

 

  1. Спете настрани

Разбира се, няма гаранция, че ще останете в тази позиция цяла нощ, но не пречи да пробвате. Спете настрани с ръце, увити около възглавницата. Спането по гръб кара мекото небце и еизкът да се опират в задната част на гърлото и да издават неприятния звук, блокирайки дихателните пътища.

 

  1. Използвайте носни ленти

Може да изглежда странно, но носните ленти работят. Следвайки указанията на опаковката, залепете една от лентите от външната страна на носа, преди да заспите. Лентите повдигат и отварят ноздрите, като по този начин увеличават въздушния поток.

 

  1. Правете гаргара с ментово етерично масло

Този метод е особено ефективен, ако хъркането ви е причинено от настинка или алергия. В чаша студена вода, добавете капка етерично масло от мента и направете гаргара преди лягане. Гаргарата трябва да свие лигавицата на носа и гърлото, като по този начин ще предотврати хъркането.

 

  1. Пийте чай от коприва

Ако хъркането ви е сезонен проблем и знаете, че е причинено от алергия – опитайте да пиете по 2-3 чаши чай от коприва. Билкарите го препоръчват за успокояване на възпаления, причинени от поленови алергии.

 

  1. Обърнете внимание, кога се храните

За да спите добре е изключително важно да не ядете тежки храни и да не пиете алкохол 3 часа преди лягане. И двете карат мускулите на гърлото да се отпускат повече от нормалното, което причинява хъркане.

 

  1. Поддържайте влажността на въздуха в стаята

Овлажнител за въздух в стаята ви може да предотврати изсушаването на въздушните ви канали. Просто не забравяйте да го почиствате редовно, следвайки инструкциите на производителя.

 

Кога да потърсите лекарска помощ за справяне с хъркането?

 

Силното, прекомерно хъркане може да е признак на сънна апнея – потенциално опасно състояние, което изисква лечение. Свържете се с лекаря си, ако хъркате много силно или усетите, че спирате да дишате за кратко време, докато спите. Също така потърсете медицинска помощ, ако понякога се събуждате задъхани, с главоболе или ви се спи през деня.

Сънната апнея може да намали нивата на кислород в кръвта и в крайна сметка да доведе до повишено кръвно налягане и уголемяване на сърцето.

Източник: https://www.besthealthmag.ca/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *