БОДИЛАКС – хранителна добавка срещу запек и излишни килограми

Лекар обяснява защо вдовишката гърбица е опасна за здравето

Равномерното увеличаване на обема на задната част на врата има много различни имена, и едно от тях е „вдовишка гърбица“

гърбица
Появата на вдовишка гърбица не е просто естетически дефект

Външно вдовишката гърбица добавя допълнителни години към възрастта и обезобразява фигурата. Жените се превръщат заради нея в лелки с неопределена възраст. Не всеки знае какъв е този дефект, откъде идва и как да се справи с него. Каква е неговата особеност, обяснява лекарят-остеопат Владимир Животов.

Каква представлява вдовишката гърбица?

„Разпространено е схващането, че удебеляването на задната част на врата и част от гърба е хормонално зависима мастна тъкан, която причинява компресия на нервите и кръвоносните съдове в мозъка. Смята се, че поради появата на гърбицата се нарушава кръвообращението в мозъка, което води до главоболие, проблеми с кръвното налягане, болка и „пукане“ на врата и др. Като лечение някои дори предлагат отстраняване на натрупването чрез операция“ казва Владимир Животов.

Много е важно да се разбере, че това далеч не винаги е вярно, тъй като причините и последиците са объркани.

„Това е натрупване на течност там, където се срещат шийният и гръдният отдел на гръбначния стълб. Ако подвижността на тази зона се влоши и започне да се усеща мускулно напрежение, тогава има пречка за кръвообращението в областта на образуванието и изместените прешлени притискат съдовете, през които кръвта циркулира в тази област. Появява се видимо подуване. Често можете да видите разширени подкожни капиляри в областта на вдовишката гърбица“, казва Владимир Животов.

Заради това възниква въпросът: защо е нарушена подвижността на гръбначния стълб?

„Това се дължи на факта, че навярно, по време на раждането, човек е получил нараняване на черепа. Когато главата на бебето преминава през родовия канал, костите са леко притиснати, леко усукани, прешлените са изместени, мускулите се стягат, и докато бебето започва да сяда, да става, да ходи, целият гръбначен стълб е включен в този процес, цялото тяло – от темето до краката“, казва остеопатът.
Освен това, както отбелязва Владимир Животов, придобитите наранявания не бива да се пренебрегват. Образуването на вдовишката гърбица се характеризира предимно с наранявания на лицево-лицевата област. При наранявания на черепа главата леко се измества от мястото си, а врата е принуден да се напряга, за да се запази това небалансирано положение, отбелязва лекарят.

„Ако се притеснявате от появяващата се неприятна извивка, изправете се и помолете някой да ви направи снимка, гледайки директно в обектива, и в профил. Вероятно ще забележите, че главата ви е леко наклонена, обърната на една страна. Това е следствие от предишни травми“, казва Владимир Животов.

Именно травмата променя механиката на цервикалния и гръдния отдел и причинява появата на „вдовишка гърбица“, подчертава остеопатът.

Понякога развитието на старческата гърбица се провокира от определени тригери

„Мощен провокиращ фактор са хормоналните промени, например по време на менопаузата. Ето защо възрастните жени най-често се сблъскват с проблема. Поне такъв беше случаят преди, когато смартфоните не бяха толкова популярни. А сега проблемът се „подмладява“. В тази връзка хормоналният спад не е единствената причина! В противен случай младите хора не биха се сблъскали с проблема, което често се случва през последните години“, предупреждава остеопатът Животов.

Несъмнено, подчертава лекарят, ефектът се засилва от постоянната работа пред компютъра и наклонената позиция на главата, когато човек гледа книга, монитор, телефон – типична поза на съвременните хора. Затова, друго популярно име на обрзуванието е „счетоводна буца“.

Както вече става ясно от истинския произход на това състояние, най-добре е да се лекува като се коригира изместването на костите и се възстанови правилното положение на черепа и прешлените.

Помага ли превенцията и какво е лечението?

„Домакинската работа също помага да се поддържа красотата и здравето на врата. Освен това може да се включат общи тренировки, йога за подобряване на стойката, специални упражнения за врата. Обърнете внимание на позицията на главата, дръжте смартфона на нивото на очите, поставете монитора на компютъра по-високо, за да не фиксирате врата си в статично наклонено положение “, казва специалистът.

Що се отнася до упражненията за врата, трябва да се помни, че това е много деликатна област, предупреждава остеопатът

Резки движения с максимална амплитуда и накланяне на главата са неприемливи, тъй като всичко това се отразява зле на цервикалните съдове.

„В никакъв случай не трябва да претоварвате шийната област. Най-добре отпуснете мускулите на врата с помощта на специални упражнения или масаж “, казва Владимир Животов.

Доброто състояние на врата влияе върху външния вид и ума чрез мозъчните съдове. Затова обърнете внимание на здравето си, ако шията е отпусната, препоръчва остеопатът.

Вдовишката гърбица не е естетически дефект. Зад него се крие дългогодишна травма на черепа, поради която прешлените са се изместили и мускулите са напрегнати. Проблемът включва не само съдовете от тази област, но и съдовете, които хранят мозъка с кръв, което води до увреждане на паметта и намалява скоростта на мислене.

„Ако вече имате този проблем, ако гърбицата е очертана или забележите на снимка, че главата ви е леко наклонена, когато гледате право напред, свържете се със специалист. Лекарят или физиотерапевтът ще възстанови правилното положение на мускулите и костите. Това ще предотврати цял набор от неприятни последици, които могат да възникнат в бъдеще “, казва Владимир Животов. В повечето случаи, след специализирано лечение, вдовишката гърбица значително намалява и дори изчезва с времето.

Източник: kp.ru

колан за изправяне на гърба
Колан за изправяне на гърба

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *