БОДИЛАКС – хранителна добавка срещу запек и излишни килограми

Искате да опознаете по-добре родителите си? Задайте им тези 15 въпроса

Когато родителите остареят, а ние вече сме пораснали и помъдрели (може би), отношенията с тях също се променят

родителите
Разговорът и доброто отношение са най-доброто лекарство за родителите

Острите ъгли са изгладени, има повече разбиране и желание за близост – и от двете страни.

Как да изградим по-топла и душевна комуникация с възрастните родители?

Задайте им тези въпроси и може би ще видите майка си или баща си в една непозната за вас светлина.

Възможно е връзката ви с тях винаги да е била близка. Или може би преди години сте се скарали и отзвукът от конфликта все още се усеща в комуникацията с родителите ви. Както и да е, те вече не са толкова силни и енергични, колкото преди.

Родителите остаряват. И дори ако не сме забелязали това, в един момент откриваме, че сега те са повече или по-малко зависими от нас. Онова, от което най-много се нуждаят е нашето внимание.

Марти Немко

Как да установим една по-спокойна и откровена комуникация?

Познаваме мама или татко през целия си живот, и изглежда знаем всичко за тях. Подобно твърдение, в своята същност, е погрешно, поради много причини.

Психологът Марти Немко* предлага списък с въпроси, които може да зададете на родителите си. Това ще им достави удоволствие – в крайна сметка всеки обича да говори за себе си. Разговорът ще ви сближи и ще научите много интересни неща. Възможно е техният опит да ви бъде полезен в живота – все пак ябълката не пада по-далеч от дървото… Със сигурност ще научите нещо ново – както за тях, така и за себе си.

Какви въпроси да зададете на родителите си си, така че разговорът да стане по-топъл и искрен?

1. Може би за това как са израснали? Какви са били в училище?

2. Какво най-много са харесвали или не са харесвали в онези дни?

3. Кое ги радва и какво ги разстройва и натъжава?

4. Имат ли приятели? Как се държат с хората, които не са им приятни?

5. Какви отношения са имали те със своите родители?

6. За какво са мечтали някога, когато са били млади?

7. Кой е техния най-скъп спомен от времето, когато сте били малки?

8. Кое решение, което са взели в живота си, смятат за най-правилното? А за кое съжаляват?

9. Имат ли съжаления, свързани с начина, по който се е развила кариерата им? И как изглежда личният им живот сега?

10. Ако отново бяха на 17, какво щяха да направят точно както тогава? И кое щяха да променят?

11. Ако бяха на годините, на които сте вие сега, какво щяха да направят по същия начин като тогава? Кое щеше да е различно?

12. За какво мечтаят сега?

13. Какво биха искали да постигнат през следващите години?

14. Може би искат да ви посъветват за нещо, което са пропуснали?

15. Има ли нещо, което биха искали да ви кажат, и за което все не са имали време?

Има един период, след смъртта на близък човек, бил той родител, или още по-лошо – дете, през който човек изпитва съжаление за онова, което не е казал или направил

Затова си струва да поне веднъж да поговорите с родителите си от сърце и душа, докато тях все още ги има. Запишете си рецепта за питката, която майка ви така добре прави, нищо че вече я имате и може да я направите без да гледате инструкциите. Разберете кой е човека на старата снимка, която така ревниво пазят и как прадядо ви се е запознал с прабаба ви… Има толкова много начини, чрез които може да стоплите сърцето на възрастните хора, да ги накарате да се почувстват добре… И най-вече – да усетя, че все още са необходими! Един такъв разговор има много по-голяма полза, отколкото скъпите лекарства, които им купувате.

И ако помощта в домакинската работа или грижата за тяхното здраве отнема много ресурси в общуването с родителите ви, не позволявайте само те, и единствено те, да запълват пространството между вас

Може би смятате, че са ви възпитали грешно. Навярно, ако бяхте на тяхно място, всичко щеше да бъде направено по различен начин. Но най-вероятно родителите ви са действали така, както са могли и са смятали за правилно. Вероятно не всичко е било идеално във връзката ви. Но ако сега сте привлечени един от друг и искате да общувате, използвайте шанса да направите тази комуникация по-топла, по-добра и по-интересна за всички вас.

* Марти Немко е доцент по образователна психология от Калифорнийския университет, Бъркли. Член е на Mensa и има своя колона в The Intelligencer. Издал е някоко книги и е водил рубрики в Ню Йорк Таймс, Chronicle of Higher Education (избрана от списание The Week като една от най-добрите рубрики в САЩ ) и статии във Family Circle, New York Daily, CosmoGirl и списание News Sunday.

Източник: woman.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *