Тромбоза: какви са рисковете за здравето от образуването на тромб?

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Днес лекари и обикновени хора обръщат по-голямо внимание на образуването на тромби, или състояние, познато още като тромбоза

тромбоза
Тромбозата е животозастрашаващо състояние

Появата на тромбоза често причинява доста сериозни здравословни проблеми: от незначителната непроходимост на малките кръвоносни съдове до смъртни случаи поради запушване на големи кръвоносни съдове.

Сърдечно-съдовият хирург и флеболог д-р Иля Сорокваша информира какво представлява тромбозата, защо е опасна, как се проявява патологията и кога се превръща в смъртоносна диагноза.

„Тромбоза е патологично състояние, при което в съдовете се образуват кръвни съсиреци (тромби). Те забавят или дори напълно спират нормалното кръвообращение. Поради това може да липсва хранене на органи (исхемия). То се влошава от такива сериозни проблеми като некроза на тъканите, гангрена, мозъчен и сърдечен инфаркт, белодробна емболия “, казва флебологът.

Д-р Иля Сорокваша

Причини за развитието на патологията

Има много фактори, които провокират появата на тромбоза, отбелязва лекарят. Той предлага да се разгледат основните причини според триадата на Вирхов – най-често срещаната теория за първичните разстройства, които провокират образуването на кръвни съсиреци.

1. Увреждане на съдовите стени. Може да възникне поради наранявания, след операция, инфекция, поради вдигане на тежки предмети и след раждане.

2. Нарушение на съсирването на кръвта. Този фактор също има своите причини и най-често те са провокирани от вещества или хормонални смущения. Също така, нарушението може да бъде свързано и с генетично обусловена патология – тромбофилия.

3. Застой на кръвта. Появява се най-често при продължително физическо бездействие. Например, по време на заседнала работа, лечение на фрактури, парализа, дълги пътувания.

Струва си да се подчертаят и отделни заболявания. Те включват тумори, инсулт, сърдечна недостатъчност, системен васкулит, атеросклероза, затлъстяване. Наличието на тези болестни състояния увеличава вероятността от патологията.

Рискова зона

Не всеки човек с гореспоменатите проблеми задължително ще има тромбоза, подчертава специалистът. Съществуват и фактори на околната среда, които могат да предизвикат патологични процеси в съдовете. Тези фактори включват:

• Пушене. Хората, които пушат, развиват предимно артериална тромбоза. В същото време проблем с краката се диагностицира 2-3 пъти по-често. Причината се крие в продължителния спазъм на съдовете, които хранят артериите и вените.

• Диабет. Това заболяване провокира нарушения на свойствата на стените на кръвоносните съдове. В този случай тромбозата е типично артериална. В резултат на това захарният диабет увеличава вероятността от образуване на кръвни съсиреци 2-4 пъти. Освен това заболяването влошава прогнозата след хирургично лечение на тромбоза. При диабет е важно нивата на кръвната захар да се поддържат в нормални граници.

• Нарушение на метаболизма на мазнините. При увеличаване концентрацията на холестерол в кръвта се увеличава и вероятността от атеросклеротично увреждане на артериите. Съответно – появява се артериална тромбоза.

• Стрес. Това състояние насърчава производството на хормона кортизол. Провокира и продължителен спазъм на артериите, което влошава кръвообращението.

„Практиката показва, че хората над 60 години също са най-изложени на риск. Препоръчвам на пациентите на тази възраст да обръщат повече внимание на здравето си и да елиминират вредните фактори от живота си“, казва Иля Сорокваша.

Признаци на тромбоза

Артериалната тромбоза се проявява със следните симптоми:

– внезапна болка, която се локализира в една област и постепенно се разпространява в съседни;
– изтръпване на крайниците;
– диспнея;
– нарушения на сърдечния ритъм;
– виене на свят и нарушение на говора.

Венозната тромбоза се характеризира със:

– силна болка на мястото на лезията;
– подуване, чувство на тежест в засегнатия крайник;
– обезцветяване на кожата на засегнатия крайник;
– появата на плътна, болезнена нишка по повърхностните вени.

Ако откриете тези симптоми, не забравяйте да си уговорите среща със специалист. Колкото по-рано започне лечението, толкова по-лесно ще бъде елиминирането на заболяването.

Топлото време по-опасно ли е?

Кръвните съсиреци са по-склонни да се образуват през лятото. Причините за това са няколко. При по-младите хора се образуват тромби заради пътуването със самолет. Пътниците дълго време седят в неудобни позиции, вените са притиснати, а ниското налягане и изключително сухият въздух в кабините на самолета допринасят за стагнацията на кръвта и бързата дехидратация. За да избегнете образуването на кръвни съсиреци, преди полета трябва да се снабдите с компресионни трикотажни изделия (подобряват притока на кръв в краката), да вземете таблетка аспирин (ще намали вискозитета на кръвта) и да разтягате краката си по-често по време на полета.

Втората причина е желанието за отслабване. Кръвни съсиреци се образуват по-често при жени, които са на диети (изтеглянето на излишната течност от тялото е в основата на диетите и с това започва дехидратацията на организма) или приемането на противозачатъчни хапчета (те увеличават съсирването на кръвта).

Възрастните хора не пият достатъчно вода през лятото, и заради това кръвта им се сгъстява.

Как да се предпазите от образуването на кръвни съсиреци?

1. Водете активен начин на живот – физическата активност подобрява кръвообращението, предотвратява стагнацията на кръвта, засилва метаболитните процеси в организма.

2. Хранете се правилно – основата на диетата трябва да бъде растителна храна, която не съдържа холестерол.

3. Предотвратете дехидратацията на тялото – липсата на течности увеличава вискозитета на кръвта.

4. Погрижете се за себе си – наранявания, операции, инфекциозни заболявания – рисков фактор за образуване на кръвни съсиреци.

5. Не пропускайте планираните профилактични прегледи.

Как да разпознаем кръвните съсиреци?

Спешна диагностика:

1. Ултразвуково дуплексно сканиране на вени, по време на което се измерва диаметърът на вената, определя се скоростта на кръвния поток. Често самият кръвен съсирек може да се види на ултразвук.

2. Флебография – във вената се инжектира контрастно вещество, което позволява да се види структурата на вената на рентгенова снимка и да се определи наличието на тромб в нея.

3. Ангиография – препоръчва се за диагностика на кръвни съсиреци в съдовете на мозъка.

Рутинна диагностика:

1. Кръвен тест за холестерол.

2. Коагулограма (тест за съсирване на кръвта).

3. Биохимичен кръвен тест (високо ниво на D-димери – ключов показател за дълбока венозна тромбоза и белодробна емболия).

Източник: kp.

Чесън и глог EQUILIBRA
ЧЕСЪН И ГЛОГ – за защита на сърцето и кръвоносната система

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *