Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Повръщането при бебетата

Защо бебето ми повръща?

Бебетата повръщат по редица причини. И въпреки че винаги е объркващо за вас и страшно за вашето бебе – то може дори да заплаче – повръщането обикновено не е причина за тревога.
Повръщането е нещо съвсем различно от лигавенето, което бебето също прави, обикновено след хранене. Когато бебето плюе и се лигави- независимо дали става въпрос за няколко супени лъжици стичащи се надолу по брадичката ми или доста голямо количество – то излиза без усилие, без явно да смущава корема или останалата част на тялото му.
Ако вашето бебе повръща, вие ще искате да разберете каква е причината, както за да се потвърди, че е добре така и да сте по-спокойни. Възможни причини са:

Проблеми с храненето

През първите няколко месеца на вашето бебе, повръщането най-вероятно е свързано с проблеми с храненето, като преяждане или стомашно разстройство. А по-често срещана причина е алергия към белтъка в кърмата или адаптираното мляко.

Вирусни или бактериални инфекции

След като вашето бебе стане на няколко месеца, вероятната причина може да бъде стомашен грип или други чревни заболявания. Ако вирус или бактерия е заразил лигавицата на стомаха или червата на бебето, симптомите могат да включват диария, загуба на апетит, болки в корема и повишена температура. Повръщане обикновено спира в рамките на 12 до 24 часа.

Други инфекции

Грипове или респираторни инфекции могат да доведат до повръщане, особено по време на кашлица. Инфекция на пикочните пътища и дори ушна инфекция, понякога може да предизвика гадене и повръщане. Повръщането също може да бъде симптом на сериозни заболявания като пневмония, менингит, апендицит или в редки случаи синдром на Рей.

Рефлукснa болест

Ако иначе здраво бебе повръща веднага след ядене, има вероятност това да се дължи на  гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ). Това се случва, когато мускулите между хранопровода на вашето бебе и стомахът не работят правилно, което позволява храната и стомашната киселина да бълбукат от стомаха към гърлото.

Въпреки че бебето не може да ви каже за неговия дискомфорт, то може да има смущения в корема и усещане за парене или дразнене в гърлото и гърдите. Проблема вероятно ще изчезне до първия рожден ден, когато мускулите станат по-силни.

Важно е да говорите с лекар ако мислите, че бебето ви може да има рефлуксна болест, тъй като това може да предизвика слабо наддаване на тегло и други здравословни проблеми, а лекарят може да предпише лекарство, което ще направи вашето бебе по-добре.

Пилорна стеноза

Това състояние се появява през първите няколко седмици от живота на бебето и рядко продължава след 6 месеца на детето. Бебетата с пилорна стеноза повръщат, когато мускулите водещи от стомаха до червата се свиват толкова много, че храната не може да премине през тях.
Това обикновено води до силно повръщане и може да доведе до недохранване, обезводняване и други здравословни проблеми. Изисква се незабавна медицинска помощ. Ако смятате, че бебето ви може да има нещо подобно, обадете се на лекаря си възможно най-скоро. Пилорната стеноза може да се коригира чрез операция.

Морска болест

Някои бебета и деца са склонни да получават гадене при пътуване, което може да бъде проблем, ако в ежедневието ви се налага пътувате с кола. Експерти смятат, че морската болест се случва, когато има разминаване между това, което бебето вижда и това което усеща с тялото си (с вътрешното ухо и някои нерви).

Отровно вещество

Вашето бебе може да повръща, ако е погълнало нещо токсично, като наркотик, растение, медицински медикаменти или химически вещества. Също така може да е получило хранително отравяне от заразена храна или вода. Детето може да има и диария.

Прекален плач

Продължителния пристъп на плач или кашлица може да предизвика рефлекс и да накара бебето да повърне. Въпреки че това е обезпокоително, повръщане по време на плач няма да увреди физически вашето бебе. Ако то изглежда здраво, няма причина да са притеснявате.

 

Какво мога да направя за да предотвратя повръщането на бебето ми?

Ето няколко помощни съвета които си струва да опитате:

• Ако бебето повръща след храненията, му давайте по-малки количества и го оригвайте по-често. Не го друскайте на коляното си, а го поставете в подвижен стол и не му давайте да става прекалено активно след ядене – трябва да мине време за да може храната да се установи в корема. Дръжте го изправен за около половин час, след като приключите с храненето. Това също помага.

• Ако бебето ви има много храчки и слуз от дихателни инфекции, опитайте да изчистите носа му. Най-вероятно няма да му е приятно, но е напълно болезнено и може да предостави известно облекчение.

• За да помогне за намаляване на морската болест, предвидете много спирки по време на пътуванията за да дадете на бебето възможност да подишам чист въздух и успокоение на коремчето му. Ако вече яде твърди храни, може да му дадете малка закуска преди пътуването – ако стомаха му не е празен това ще помогне. Предлагайте му много течности, за да го държите хидратиран, в противен случай той може да получи главоболие или дори да му стане лошо.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *